שתף קטע נבחר
 

הערב: מטר מטאורים בשמי הארץ

היום בלילה ייראה מישראל מטר המטאורים לירידים. בעקבות הכתבה בסוף השבוע קיבלנו תגובות רבות וגם שאלות בנוגע לצפייה במטר. שאלתם, אז אנחנו עונים

מדוע קרוי המטר – לירידים?

 

מטר מטאורים מתרחש כאשר כדור הארץ חוצה נחיל של אבק שהותיר שביט במעברו סביב השמש (במקרה שלנו כיום – שביט תאצ'ר). בגלל חוקי הפרספקטיבה, מקום המפגש של כדור הארץ עם נחיל האבק נראה בנקודה מסוימת בחלל (כשם שפסי רכבת וחוטי חשמל "נפגשים" באינסוף) והמטאורים נראים כיוצאים מאותה נקודה.

 

נקודת המוצא של המטאורים (רדיאנט) קרויה על שמה של קבוצת הכוכבים שבתחומה היא מצויה והמטאורים נראים כיוצאים ממנה. זה לא אומר שמסלולי המטאורים מתחילים בהכרח בנקודת הרדיאנט אלא רק שאם מחברים את מסלולי המטאורים, גם אלה שנראים יוצאים ממרכז השמים, וממשיכים אותם אחורה, מגיעים לנקודת הרדיאנט. המטר הפעם קרוי לירידים, על שם קבוצת נבל (Lyra).

 

היכן אפשר לראות את קבוצת נבל?

 

קבוצת נבל היא קבוצה הנראית בחודשי הקיץ ברום השמים. בימים אלה היא זורחת מכיוון צפון-מזרח בסביבות השעה עשר בערב. הכוכב הבהיר בקבוצה קרוי ווגה, והוא אחד משלושה כוכבים בהירים (יחד עם אלטאיר בקבוצת נשר ודנב בקבוצת ברבור) המרכיבים את המשולש הגדול של הקיץ (להורדת מפת כוכבים מסתובבת לזיהוי קבוצות הכוכבים לפי תאריך ושעה).

 

כמה מטאורים נראה?

 

ובכן, מטר הלירידים אינו מטר עשיר במיוחד ואף נחשב לדליל, ביחס למטרות העשירים האחרים במשך השנה. בשעת השיא הקצב התיאורטי הצפוי הוא כ-18. הקצב התאורטי הוא הקצב שהיה נצפה לו נקודת הרדיאנט היתה בדיוק מעל הראש, בתנאי תצפית אופטימליים. לכן, סביר שהקצב יהיה אף נמוך מזה מה גם ששעת השיא היא ביום. לכן, מדובר במטאור אחד כל כמה דקות בממוצע. לעומת זאת, בשנים האחרונות היו מספר פעמים שהמטר הפתיע והקצב הגיע לכמה עשרות בשעה.

 

מהיכן אפשר לצפות?

 

מטר מטאורים הוא תופעה הנראית בכל חצי כדור הארץ המצוי בשעת לילה, לכן אפשר לצפות במטר מכל מקום. המגבלה היחידה היא תאורת העיר, אשר מפריעה לתצפיות אסטרונומיות בכלל ולמטרות מטאורים בפרט. לכן, רצוי להתרחק ממקומות יישוב וממקומות מוארים. ככל שאנו מתרחקים מקום יישוב, יגדל מספר המטאורים אותם נראה ומומלץ לצפות הרחק ממקום יישוב, במקומות בהם האופק (בעיקר הצפון-מזרחי) נקי מהסתרות.

 

אנו גרים בעיר ומחר עובדים ואין לנו אפשרות לנסוע רחוק. האם נראה משהו?

 

גם מתוך עיר אפשר לראות מטאורים אולם מספרם יהיה קטן בהרבה מהמספר שייראה מחוץ לעיר.

 

מתי לצפות?

 

כאמור, נקודת הרדיאנט וקבוצת נבל זורחות בתחילת הערב ולכן אפשר לראות מטאורים מתחילת הערב. אולם שיאו של המטר צפוי, לצערנו, רק ביום רביעי בשעות היום. לכן, רצוי לצפות לקראת השיא, כאשר נקודת הרדיאנט גבוהה בשמים, הווה אומר מחצות הלילה ועד לזריחת החמה. ככל שנתקרב לשעת הזריחה, הקצב יגדל.

 

לאיזה כיוון לצפות?

 

בשעות הערב אפשר להביט לכוון צפון מזרח, לכיוון זריחת הרדיאנט. ככל שהזמן עובר נקודת הרדיאנט עולה גבוה יותר בשמים. בעיקרון, ההמלצה הטובה ביותר היא לשכב על הגב, להביט לכיוון מרכז השמים (ולנסות להישאר ערים...).

 

האם צריך משקפת או טלסקופ?

 

ממש לא. המטאורים חוצים את השמים במהירות ולכן אי אפשר לכוון אליהם משקפת או טלסקופ, מה גם ששדה הראיה של מכשירים אלה קטן מלהכיל את כל מסלול המטאור.

 

האם זה מסוכן?

 

לא. ככל שישמע מפתיע, רובם ככולם של המטאורים הם חלקיקי אבק שאינם שוקלים יותר ממאית הגרם. מהירות כניסתם המרשימה לאטמוספירה (במקרה שלפנינו 48 קילומטרים לשניה) היא הסיבה לכך שאנו רואים אותם היטב, אולם הם נשרפים ומתכלים בגובה עשרות קילומטרים מפני הקרקע.

 

ואם לא ראינו כלום?

 

ראשית, יש עוד כמה מטרות מטאורים בשנה וחלקם עשירים יותר, כך שתהיה הזדמנות נוספת. בכל מקרה, בכל לילה יש מספר רב של מטאורים ספורדיים שאינם קשורים לשום מטר. הדרך לזהותם היא על ידי כיוון תנועתם (זכרו – לכל הלירידים נקודת מוצא משותפת), כך שהסיכוי שמי שיביט למעלה במשך כמה שעות ולא יראה מטאורים כלל – קלוש. אבל, אם כלו כל הקיצין ונותרתם ערים עד הבוקר, שווה להביט לכיוון מזרח ולצפות בכוכב הלכת צדק, וממזרח לו נוגה, מאדים והירח. מחזה מרהיב.


צילום מטאורים. מעגל הפסים שבתמונה הוא כוכבים (צילום: נאס"א)

 

איך אפשר לצלם?

 

בעיקרון, צילום מטאורים עשוי להיות קל יחסית. לשם כך יש להציב מצלמה בעלת עדשה עם שדה ראיה גדול ככל האפשר (לכל היותר 50 או 75 מילימטרים) על חצובה ולכוונה לכיוון מסוים (רצוי לכוון הרדיאנט), לכוון את רגישותה לרגישות המרבית, ולהשאיר את הצמצם פתוח לפרק זמן ארוך, נניח כשעה, ולקוות שבמשך פרק הזמן הזה יחצו מטאורים את שדה הראיה. כמובן שיש לבחור מקום חשוך ביותר אחרת תאורת הרקע "תשרוף" את התמונה בפרק הזמן הקצר.

 

הערה: השמחה עשויה להיות מוקדמת מדי. כאשר נראה את התמונה נבחין בהמון פסים, אלו לא מטאורים אלא כוכבים שבגלל תנועתם המדומה על כיפת השמים במשך זמן הצילום הם נראים כפסים ולא כנקודות אור. אם היו מטאורים בעת הצילום, הם יראו כפסים החותכים את מסלולי הכוכבים.

 

האם המטר נראה רק הלילה?

 

הלילה יחול שיאו של המטר, אך כיוון שנחיל האבק רחב, כדור הארץ חוצה אותו בין ה-16 ל-25 באפריל כך שאפשר להניח שבימים הבאים גם ייראו לירידים פה ושם.

 

מה בקשר למזג האוויר?

 

היום הירח מצוי סמוך למולדו כך שאורו לא יפריע. לגבי מזג אוויר – אובך, עננות וכדומה מפריעים לצפייה ואלה, לצערי הרב, אינם בשליטתי. במקרה של אובך קיצוני או עננות רצוי לוותר ולהמתין לפעם הבאה.

 

מה בנוגע לבקשת משאלות?

 

אני אישית לא מאמין בזה, אבל אפשר לבקש. לנסות לא מזיק אך במדינתנו הקטנה ורוויית הצרות, חוששני שגם המטר העשיר ביותר לא יספיק למילוי כל המשאלות.

 

תצפית נעימה!

 

מפת כוכבים מסתובבת להורדה ומידע נוסף על התצפית בירח ובכוכבי הלכת ואירועים אסטרונומיים נוספים, אפשר למצוא בלוח השנה האסטרונומי.

 

ד"ר יגאל פת-אל, מנהל מצפה הכוכבים בגבעתיים ומנהל פורום אסטרונומיה ב-ynet.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים