הפילהרמונית תפתח את פסטיבל ישראל
בקונצרט הפתיחה שייערך ב-24 במאי תבצע הפילהרמונית עם איוונה הוסה את "סימפוניית שירי היגון". עוד מופעים מרכזיים: הג'אזיסט ג'ושוע רדמן ומופע מיוחד של תיסלם
פסטיבל ישראל שייפתח בחודש הבא יארח כהרגלו עשרות מופעים מוזיקליים; רוב ההופעות יתרכזו בירושלים, אבל חלק יתקיימו גם במדיטק בחולון, במשכן לאמנויות בבאר שבע, במרכז ענב בתל-אביב ובאמפי תיאטרון קיסריה. כמדי שנה, גם הפעם ישולבו בפסטיבל הופעות של מוזיקאים מחו"ל לצד מוזיקאים ישראלים.
קונצרט הפתיחה החגיגי של הפסטיבל ייערך ב-24 במאי, באולם הנרי קראון שבתיאטרון ירושלים. הקונצרט יסיים את אירועי שנת פולין בישראל. בקונצרט תבצע הפילהרמונית הישראלית עם הסולנית איוונה הוסה את "סימפוניית שירי היגון" של הפולני הנריק גורצקי.
לאחר מכן תבצע התזמורת שתי יצירות פופולריות של פרדריק שופן; הראשונה
היא ואריציות על נושא מתוך האופרה "דון ג'ובאני" של מוצרט, שם הפסתרנית תהיה דוראל גולן. השנייה "קונצ'רטו מס' 1 במי מינור לפסנתר ותזמורת", עם הפסנתרן יאצק קורטוש הפולני. המנצח יהיה מיכאל דוורז'ינסקי.
עוד במוזיקה הקלאסית: מבריטניה יגיע לפסטיבל אנסמבל פרטוורק (Fretwork), עם הסולנית קלייר וילקינסון. האנסמבל, שמתמחה בביצוע מוזיקה בריטית מתקופת הרנסאנס ועד לבארוק, יבצע בפסטיבל יצירות מאת הנרי פרסל לרגל 350 שנה להולדתו, ויצירות מאת באך לעוגב בעיבוד לאנסמבל. בנוסף, יבצע האנסמבל שירים מאת פרסל עם הזמרת וילקינסון.
מאיטליה יגיע הפסנתרן מאוריציו באליני, שינגן עיבוד לפסנתר סולו של הסימפוניה התשיעית של בטהובן, על כל ארבעת חלקיה. מהונגריה תגיע רביעיית קלר ותערוך קונצרט לציון 20 שנות יחסים דיפלומטים בין ישראל להונגריה. מגרמניה יגיע אנסמבל קנטוס קלן, בניצוחו של נגן הלאוטה והמנצח קונרד יונגהנל. האנסמבל יבצע תוכנית המבוססת על קנטטות מאת באך, מלחינים בני זמנו שהשפיעו עליו כמו בוקסטהודה, ומלחינים שהושפעו ממנו כמו ניקולס ברהונס, מתיאוס ווקמן ויוהאן רוזנמלר.
בנוסף, כמו בכל שנה, גם השנה ייערך מרתון של מוזיקה קלאסית, אותו ינחה הפסנתרן והמנצח גיל שוחט. הפעם יוקדש המרתון למהפכה הווינאית של בטהובן, וכן למלחיני האסכולה הווינאית השנייה כמו קרי, שנברג וברג. במרתון יופיעו שלישיית הפסנתר הירושלמית, מאוריציו באליני, מיכל שמיר ואנסמבל אליסיום בניהולו של שוחט.
ג'אז
ולאזור הג'אז: במסגרת הפסטיבל ישוב לישראל הסקסופוניסט האמריקני ג'ושוע רדמן (40), שיופיע יחד עם רובן רוג'רז בבס ואריק הרלנד בתופים וכלי הקשה. אלבומו האחרון של רדמן יצא השנה ונקרא "Compass". עוד בג'אז: מאיטליה יגיע החצוצרן פאולו פרסו וההרכב "Devils Quartet", שכולל את את בוב פרה בגיטרות, פאולינו דאלה בבס וסטאפנו בניולי בתופים.
מצרפת יגיע נגן הקונטרה בס רנו גרסיה פונז, ובגזרה הישראלית יופיע נגן הקונטרה בס המצליח אבישי כהן, שהשנה הוציא בישראל גם אלבום ראשון כזמר. כהן יערוך בפסטיבל את מופע ההשקה לאלבום הג'אז החדש שלו "Aurora" - הראשון של כהן שיוצא בלייבל הג'אז היוקרתי "Blue Note". הפעם כהן ישתף פעולה עם מוזיקאים ישראלים, ביניהם עמוס הופמן, אילן סאלם ועודד מאיר.
רוק
כפי שפורסם באחרונה, להקת "תיסלם" הותיקה תחגוג שלושים שנות פעילות ותערוך שני מופעים במסגרת הפסטיבל. במופעים יקדישו חברי הלהקה חלק נכבד גם לפן הויזואלי; על הבמות יוצבו מסכי וידאו ענקיים בהם ישולבו קטעי אנימציה של חברי תיסלם, לצד קטעי וידאו ארכיוניים משלושים השנים האחרונות, קטעי וידאו אישיים של חברי הלהקה שצולמו במסגרת ההופעות, החזרות וההקלטות וכן סרטונים שיופקו במיוחד להופעות בפסטיבל.
תיסלם, מופע מיוחד (צילום: אריאל ון סטרטן)
גם רונה קינן תגיע לפסטיבל במופע ראשון תחת הכותרת "שירים ליואל". מופע ההשקה מגיע בעקבות אלבום שתוציא קינן בשבועות הקרובים, שמבוסס בעיקרו על סיפור חייו של אביה, הסופר עמוס קינן. בנוסף, החליטו בפסטיבל לצרף את המופע המשותף של שלושת הגיטריסטים הותיקים, חיים רומנו, ארז נץ ושמוליק בודגוב, מופע שרץ על במות כבר זמן מה.
מוזיקת העולם
המופע המרכזי בתחום מוזיקת העולם בפסטיבל יהיה של הזמרת הפורטוגזית המפורסמת מיסיה; מיסיה
תקיים קונצרט בסגנון הפאדו, ששורשיו נטועים במאה ה-19 והוא מאופיין במנגינות מלנכוליות וטקסטים העוסקים בחיי העניים בפורטוגל.
מופע נוסף בתחום יפגיש בין אמנים ישראלים ילידי קווקז, למוזיקאים פרץ ומארק אליהו, ובין הזמרת מאזרבייג'אן ביימקאנום מירזויבה, שהיא גם סולנית התיאטרון הלאומי של אזרבייג'אן. המופע האחרון יפגיש בין המוזיקה ההודית המסורתית למוזיקה ים תיכונית, ובו ישתתפו מוזיקאים הודים לצד מוזיקאים ישראלים כמו יאיר דלאל ואייל סלע.
- ומה מציע הפסטיבל בתחום הבמה?