שתף קטע נבחר
 

נכשלת בדייט? לא פענחת כראוי את שפת הגוף

יש מחקרים שמנסים להוכיח שנשים טובות יותר בפענוח מסרים לא-מילוליים בגלל היותן מלקטות בתקופת האדם הקדמון ובגלל הצורך להשגיח על הילדים אל מול פני הסכנות, בעוד שהגברים יצאו לציד. איך זה בדיוק קשור לעולם הדייטים?

מדוע לנשים קל יותר לפענח שפת גוף מאשר לגברים, ועדיין הן "נכשלות" לפעמים בקריאת הסימנים בדייטים? התשובה מתחלקת לשלושה ממדים. הראשון מתחום המדע -ביולוגיה והכימיה; השני האמונות והתפישות איתן אנחנו מגיעים לדייט; והממד השלישי קשור ברושם הראשוני שכל צד משדר.

 

על פי כל המחקרים, נשים חזקות יותר בפענוח מסרים לא מילוליים. מסר כזה הוא ערוץ תקשורת שבו לדיבור אין משמעות, ומה שמחליף אותו זאת שפת הגוף. חשבו על דייט שבו אין אפשרות לשמוע זה את זה (מועדון עם מוזיקה רועשת), עיקר התקשורת מתנהלת דרך שפת הגוף (בינינו, במקרים מסוימים הגברים בדייט שומרים על זכות השתיקה, מה שלא מותיר לנשים ברירה אלא לנסות לקרוא את הגוף).

 

מבחינת הרמה הביולוגית-כימית - האיברים במוח הקשורים לתקשורת גדולים אצל האשה יותר מאשר אצל הגבר (כפיס המוח שמחבר בין שתי האונות גדול יותר אצל הנשים, מה שמספק העברת נתונים מהירה יותר, בזכות היכולת של שתי האונות לעבוד בו זמנית תוך כדי הצלבה).

 

בעוד אצל הגברים כל אונה עובדת בנפרד, נתון המסביר את העובדה שגבר טיפוסי יכול להתמקד בדבר אחד, למשל בצפייה בכדורגל, בלי היכולת להקשיב בו זמנית לאשה. לעומת זאת, הגבר התברך באזורים הקשורים למין במוח הגדולים פי שניים מאלו של האשה.

 

ככלל, נשים מדברות מהר יותר מגברים, אוצר המילים שלהן רחב יותר ויכולתן לקלוט סימנים בשפת הגוף גדולים יותר.

 

הגבר מחוייב לעשות את הצעד הראשון?

באחד מהמחקרים החזיקו תינוקת ותינוק אל מול הפנים, התינוקת התבוננה וחקרה את הפנים בעוד התינוק, באותה הסיטואציה, אחרי מספר שניות התחיל לפזול לצדדים ולחקור את החדר.

 

תאי הראי במוח הם מושג שהמציאו שלושה נוירולוגים איטלקים, שגם זכו בשל כך בפרס יוקרתי. נמצא שאצל נשים ישנו ריכוז גבוה של תאי הראי במוח, הגורמים הזדהות, חיקוי ואמפתיה כלפי הזולת. תכונות אלה עוזרות לתקשורת הבין-אישית. עובדה שיכולה להסביר את התופעה שיש יותר בנים אוטיסטים מבנות.

 

מבחינה אבולוציונית, חלק מהמחקרים מנסים להוכיח שנשים טובות יותר בפענוח שפת הגוף, בגלל היותן מלקטות בתקופת האדם הקדמון ובגלל הצורך להשגיח על התינוק מול פני הסכנות, בעוד שהגברים יצאו לציד. על כן, כל אוושת קול של התינוק או תנועה חשודה בסביבה חייבו התייחסות מיידית של האם.

 

מבחינה תרבותית, התרבות המערבית עד שנות ה-60 חייבה את הגבר לעשות את הצעד הראשון בחיזור אחרי האשה, נורמה שעדיין קיימת בצורותיו השונות.

 

צעדי גישוש: דמיינו גבר המתבונן באשה שהוא מחשיב לסקסית: העיניים מתחילות בסריקה של הפנים, ממשיכות לחזה ומשם יורדות לאזור האגן. ובחזרה לעיניים. שלב ראשון הוא העיניים. הוא מתבונן בה ומחפש מבט בחזרה. אם הם מחליפים מבטים - משמע יש אישור ראשוני כדוגמת חיוך, הישרת מבט או הטיית הראש לצד - הגבר יכול להתקרב ולהתחיל לפלרטט. בשלב זה, היתרון הוא של האשה, בעוד הגבר חושב מה להגיד או איך לפתח את השיחה, האשה, בחושי התקשורת הנשית, מפענחת את הגבר מכף רגל ועד ראש. הריח, לבוש, יציבה, מבנה הגוף ועוצמת הקול זוכים לניתוח מפורט.

 

התאהבות - מאפיינים של מחלת נפש

חוקרים לתקשורת לא-מילולית טוענים שמספיקה עשירית השנייה עד עשר דקות כדי לקבל את הרושם הראשוני, הנוצר על פי החלוקה הבאה:

 

- שפת הגוף: 55% - לבוש, מבנה הגוף, אסטטיקה, לבוש, יציבה, תנועות הגוף, עיניים ועוד.

- קול: 38% - עוצמת הקול, אינטונציה, מהירות, טון דיבור, מבטא, אוצר מילים.

- מלל: 7% - התוכן של המילים הנאמרות.

 

הלוך הרוח שאיתו אנחנו מגיעים - מצב רוח שאיתו מגיעים לדייט, טרדות היומיום, חוסר שקט ועוד, כל אלה משפיעים על האופן בו תתנהל הפגישה. הרבה פעמים כשאנחנו רוצים משהו, אנחנו מוכנים לעשות "ויתורים כואבים" אם יש רצון וצורך עז לקשר (אשה בגילים 37-39 נכנסת לסיבובים האחרונים של היכולת להיכנס להריון, מה שמסביר רצון יתר במין וקשר בתקופה זו).

 

במקרים כאלה, האשה תתעלם מהסימנים הלא-מילולים המורים על כך שהגבר לא מעוניין. היה והגבר הבטיח להיות בקשר, אזי האכזבה מכך שלא התקשר תהיה רבה יותר. זה מסביר גם את העובדה שלמרות שיש סימנים המעידים על גבר אלים, האשה מקבלת את האינפורמציה אבל מעדיפה להתעלם מסיבות פנימיות כגון, התאהבות.

 

התאהבות במחקרים מסוימים מתוארת כבעלת מאפיינים כשל מחלת נפש. במקרה של התלהבות או התאהבות במהלך דייט - הורמונים כגון דופמין, פנילאתלמין וסרוטונין מעלים ומעצימים את תחושת האופטימיות והשמחה, מה שמעמעם את יכולת השיפוט האובייקטיבי.

 

ניסיון חיים: התפישה קשורה בנסיון העבר שלנו. "הוא דומה לבן זוג הקודם שלי, לכן הוא א, ב, ג ..." במצב שהגבר מעורר נוסטלגיה חזקה למישהו שהיה משמעותי בחיים, ככל שרמת ההתלהבות הרגשית עולה - פרשנות שפת הגוף מודחקת.

 

סימנים המעידים על התעניינות

אז מה עושים? איך שומרים על האיזון? האפשרות שנעלה דברים למודע תקל עלינו לדעת אם הגבר מעוניין או לא. יש מספר סימנים בשפת גוף המעידים על התעניינות מצדו של הגבר: מבט ארוך בעיניים, התקרבות עם הגוף, או פלג גוף עליון במידה ויושבים, הזזת הכסא לכיוון שלך, ניסיון ליצירת מגע, קול נמוך, תנועות פתוחות של הידיים, חיוך (עקום אבל מיישר הרבה דברים).

 

לאישוש ההרגשה אני ממליץ על מבחן השיקוף. התיאוריה אומרת שככל שהצד השני משקף את שפת הגוף שלנו - כך הוא מאותת שהוא מעוניין להתקרב אלינו. לאחר שהתחיל הדייט והשיחה זורמת, בחרו במודע תנועה, כגון תפיסת הכוס, הזזתה מצד לצד, הישענות עם הפנים על היד, ושימו לב אם הצד השני עושה את אותו דבר, אם כן אתם בדרך הנכונה, כלומר, יש התעניינות והקשבה.

 

לסיכום, שפת גוף מתארת את הכאן ועכשיו. ככל שתתמידו למצוא סימנים רבים יותר בשפת הגוף של האחר, יגדל הסיכוי שתצליחו לפענח.

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הם מחליפים מבטים - משמע יש אישור ראשוני
צילום: ויז'ואל/פוטוס
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים