שתף קטע נבחר

 

מלך ירדן: הערבים צריכים לסייע בפתרון הסכסוך

עבדאללה השני קרא למדינות ערב והעולם המוסלמי לסייע לארצות הברית לקדם את תהליך השלום בין ישראל לפלסטינים. במהלך ביקור בוושינגטון אמר כי אובמה רואה בפתרון לסכסוך חלק ממהלך אזורי רחב יותר

נשיא ארצות הברית ברק אובמה סבור כי הפתרון לסכסוך הישראלי-פלסטיני נעוץ במהלך אזורי רחב יותר - כך עולה מדבריו של מלך ירדן, עבדאללה השני - המנהיג הראשון במזרח התיכון שנפגש עם הנשיא האמריקני. "הנשיא מחוייב לא רק לקרב בין הישראלים והפלסטינים, אלא הוא רואה זאת כחלק מגישה אזורית כוללת - עם הפלסטינים, הלבנונים, הסורים וכן הישראלים והשותפים הערבים והמוסלמים", אמר. מלך ירדן קרא למדינות ערב לסייע לאובמה בפתרון הסכסוך.

 

בראיון לרדיו הציבורי בארצות הברית (NPR), אמר הלילה (ה') עבדאללה כי אובמה מתכוון לקרוא לצדדים לחדש את המשא ומתן, מיד לאחר ביקורו המתוכנן של ראש הממשלה בנימין נתניהו בוושינגטון. לדבריו, אובמה ידרוש מהצדדים להציג מהלכים בוני אמון, ובהקשר זה, יידרשו גם מדינות ערב להיות שותפות פעילות ולא לשבת על הגדר.

 

בתום פגישה עם יו"ר בית הנבחרים האמריקני, ננסי פלוסי, קרא מלך ירדן למדינות ערב והעולם המוסלמי, לסייע לארצות הברית בקידום תהליך השלום בין ישראל לפלסטינים. "יותר מדי פעמים בעבר נתבקשו האמריקנים לעשות את כל העבודה הקשה", אמר עבדאללה. המלך הירדני הביע תקווה ש"בשנת 2009 תראו קבוצה של מדינות ערביות ומוסלמיות שיעשו כל שביכולתן כדי לעזור לארצות הברית ובנות בריתה בתהליך השלום, ויסייעו לה להתמודד עם האתגרים האזוריים".

 

"אין תחליף לפתרון 'שתי מדינות'"

מלך ירדן הביע דאגה מעמדת ממשלת ישראל בנוגע לפתרון "שתי מדינות" והצהיר כי יוזמת "השלום הכלכלי" של נתניהו, אינה יכולה לפתור את הבעיה: "לב הבעיה במזרח התיכון הוא הבעיה הישראלית-פלסטינית. היא יוצרת תהודה על כל הבעיות האחרות, ומרבית תושבי המזרח התיכון מבינים את זה. אנחנו צריכים להיות מאוד זהירים כי אם סיוע כלכלי יהיה תחליף לפתרון של שתי מדינות, זה לא יעבוד", אמר.

 

בראיון ל-NPR הדגיש עבדאללה כי תושבי האזור בשלים לשלום: "יותר מ-85 אחוז מהפלסטינים רוצים שמנהיגיהם ינהלו משא ומתן לשלום עם ישראל, ורוב מכריע בקרב הישראלים עדין רוצים משא ומתן להסדר קבע".


"ישראל אינה יכולה להמשיך ולהתבצר". אובמה ועבדאללה (צילום: רויטרס)

 

המלך הירדני אמר כי הוא סבור ששלום אזורי הוא אפשרי, וציין כי הסדר כזה יאפשר ל-57 מדינות בעולם, שאינן מכירות בישראל, ומהוות שליש מכלל החברות באו"ם - "לבוא לשולחן ולהושיט לישראל יד לידידות". עוד הצהיר כי יוזמת השלום הערבית "מבטיחה את העתיד של ישראל. היא הופכת את ישראל לשותף בעולם השלישי, שאינו מכיר בה כיום".

 

"ישראל נמצאת בשעה גורלית. היא צריכה להחליט אם היא רוצה להשתלב באזור או אם היא רוצה להמשיך להיות להמשיך ישראל המבוצרת" הוסיף. "ישראל המבוצרת פירושו שאין פתרון של שתי מדינות, ויש מתיחות ואלימות בין הישראלים והערבים, הישראלים והמוסלמים, שאף אחד לא יכול להרשות לעצמו. זהו עולם קטן וכולנו מושפעים מזה. עלינו לשכנע את ישראל לא להיות ישראל המבוצרת".

 

עבדאללה ציין כי גם מדינות ערב, כמו ישראל, דורשות מהאמריקים לסייע בבלימת איום הגרעין והטרור האיראן. הוא שב וחזר על דבריו של הנשיא אובמה שלפיהם הוא מצפה מישראל וממדינות ערב "לתרום את חלקן" ולקדם את פתרון הסכסוך.

 

השבוע אמר הנשיא האמריקני כי הוא מצפה למחוות של רצון טוב מצד המעורבים בסכסוך הישראלי-פלסטיני - כבר בזמן הקרוב. "חשוב להכיר בכך שיש לישראל ממשלה חדשה וזהו תהליך מסובך להרכיב ממשלה. עליהם לקבוע את מדיניותם", אמר בתום פגישתו עם עבדאללה בבית הלבן, אבל הבהיר: "אנחנו לא יכולים לדבר בלי סוף. בסופו של דבר צריך לנקוט פעולות כדי שאנשים בשטח יראו תוצאות. אנחנו מצפים לכך בחודשים הקרובים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"שלום כלכלי אינו הפתרון". עבדאללה
צילום: AFP
מומלצים