שתף קטע נבחר
 

ממשלת עיראק מסרבת לפצות את היהודים

ארגון הטוען שהוא מייצג את יהודי עיראק שעזבו לישראל, טוען כי נכסים בשווי של 100 מיליארד דולר הופקעו מהיהודים על ידי השלטונות. עמדת הממשלת גורסת, שהיהודים לא אולצו לעזוב ומכרו את רכושם בטרם עזבו את המדינה

ממשלת עיראק דוחה את התביעות שהועלו לאחרונה על-ידי ארגונים, התובעים לפצות את יהודי המדינה על אובדן רכושם בעת הגירתם לישראל. כך מדווח העיתון הערבי א-שרק-אל-אווסט היוצא בלונדון.

 

העניין התעורר לאחר שארגון בשם "נחום", הטוען כי הוא מייצג את יהודי עיראק שעזבו לישראל, פרסם הודעה, לפיה הוא תובע לפצותם על הרכוש והכספים שהיו מופקדים בבנקים טרם בריחתם.

 

הארגון ציין, כי הרכוש היהודי הופקע מהם על-ידי השלטונות וכך גם נכסי הקהילה. לטענת "נחום", שלטו בעבר יהודי עיראק על כ-80% מכלכלת המדינה ושווי נכסיהם המוערך כיום, עומד על כ-100 מיליארד דולר. תביעת הארגון התמקדה במחוז בצרה, שבו התגוררו בעבר רבבות יהודים.

 

עוה"ד העיראקי, האשם מוחמד עלי, המתגורר כיום בבצרה, תומך בהודעת הארגון היהודי. לדבריו, היהודים היו חלק מהמרקם החברתי והכלכלי של עיראק במשך אלפי שנים, ומדיניות המנדט הבריטי וממשלות עיראק אילצה אותם לצאת מהמדינה. לעומתו, טוען המנהל לשעבר של מחלקת העתיקות והמורשת בבצרה, כי היהודים מכרו את רכושם לפני שעזבו את עיראק. לדבריו, רכוש קהילתי נתון לפיקוח המשרד לענייני ווקף של ממשלת עיראק.

 

ממשלת עיראק מצידה טוענת, כי ניתן היה לפצות את היהודים שהיגרו מעיראק, אם רק היו הוכחות לכך שהגירתם הייתה מתוך אילוץ. המדיניות העיראקית הרשמית גורסת, כי הגירת היהודים בוצעה מתוך "בחירה".

 

פקידים עיראקים, שצוטטו בתקשורת הערבית, ציינו כי התביעה החדשה לפיצוי היא "קנטרנית" וחלק מניסיון ישראלי להוציא כספים מהקופה העיראקית.

 

דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עולים מעיראק עם הגיעם לישראל
מומלצים