שתף קטע נבחר

 

צפון קוריאה הפעילה מחדש את הכור הגרעיני

מדובר בצעד החמור ביותר בסדרת הצעדים שנוקטת המדינה בתגובה לגינוי שספגה במועצת הביטחון בתחילת החודש

צפון-קוריאה הפעילה הבוקר (שבת) מחדש את הכור הגרעיני, בו לפי החשד היא עושה שימוש לייצור נשק מבוסס פלוטוניום. מדובר בצעד האחרון ברשימת הצעדים החמורים שנוקטת צפון-קוריאה במסגרת העימות עם הקהילה הבינלאומית, בנוגע לתוכניות הגרעין והטילים אותן היא מפעילה.

 

בהודעה מטעם משרד החוץ הקוריאני, שפורסמה בסוכנות הידיעות הרשמית "קוריאן סנטרל", נכתב כי הצעד החדש "יתרום לפיתוח הגרעין, במטרה להגן על המדינה מפני האיומים ההולכים וגוברים מצד כוחות עוינים".

 

ההודעה התקבלה בעוד מדינות המערב מנהלות שיחות קדחתניות במטרה להשיב את צפון-קוריאה לשולחן הדיונים על תוכנית הגרעין שלה, דיונים שהגיעו למבוי סתום מאז חודש דצמבר האחרון.

 

פיונגיאנג גירשה משטחה את פקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, והבהירה כי תחדש את פעילותה הגרעינית, במחאה על כך שמועצת הביטחון של האו"ם גינתה את שיגור הטיל שביצעה בחמישי בחודש. לטענת צפון-קוריאה הגינוי אינו הוגן משום ששיגרה לווין לחלל, אך ארצות הברית ומדינות אחרות טענו כי מדובר בניסוי טילים לטווח ארוך.

 

שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, חידש אמש את קריאות מדינתו נגד הגינויים לצפון-קוריאה, וקרא להגביר את המאמצים לחידוש השיחות לפירוק תוכנית הגרעין של הצפון. "הסנקציות אינן יעילות", אמר במהלך מסיבת עיתונאים שקיים עם עמיתו הדרום-קוריאני. עם זאת, שעות ספורות לאחר כך, ועדה של מועצת הביטחון אישרה סנקציות חדשות נגד שלוש חברות צפון-קוריאניות מובילות.

 

מוקדם יותר אתמול דיווח ה"טיימס" הלונדוני כי גופי המודיעין ברחבי העולם ומומחים בנושאי הגנה הגיעו למסקנה כי צפון-קוריאה הצליחה להגיע לכוח גרעיני מלא, ושבכוחה למחוק ערים שלמות ביפן ודרום קוריאה.

 

סכנה אזורית

מספר הולך וגדל של רשויות ומומחים - הכוללים גם את הרשות הבינלאומית לאנרגיה אטומית ומשרד ההגנה האמריקני - מודים כי לצפון קוריאה יש מספר מצומצם של ראשי נפץ גרעיניים שניתן להציבם על טילים לטווח בינוני. הכרה זו עלתה מכמה הערות שנכתבו כלאחר יד, וממשפט יחיד ש"נקבר" בתוך דו"חות ארוכים במיוחד. רק לאחרונה - וחרף אזהרות מדינות העולם - ביצעה צפון קוריאה ניסוי בטיל ארוך טווח.

 

מציאות זו מציבה את צפון קוריאה לפני איראן במירוץ להשגת יכולות גרעינית התקפית, ועלולה לשנות את מאזן הכוחות שבין צפון-קוריאה לבין דרום-קוריאה, מדינות אחרות במזרח הרחוק ובסיסי צבא ארה"ב שבאזור. "לצפון-קוריאה יש נשק גרעיני, וזו עובדה", אמר השבוע

ראש הסוכנות לאנרגיה אטומית, מוחמד אל-בראדעי, "אני לא מרוצה משום מדינה בעלת נשק גרעיני, אבל צריך להכיר במציאות".

 

צפון-קוריאה ביצעה ניסוי תת-קרקעי בנשק גרעיני ב-2006, אך עד לאחרונה רוב הממשלות בעולם האמינו כי אין למדינה יכולת לפתח נשק גרעיני יעיל כי מדובר במכשירים גדולים ומסורבלים מכדי להציבם על טיל. עם 13 אלף ראשי נפץ קונבנציאונליים הנמצאים בבונקרים סמוך לגבול עם קוריאה הדרומית, תמיד היה ידוע כי צפון-קוריאה תוכל להסב נזק משמעותי לשכנתה. ואולם, ההכרה החדשה בכוחה הגרעיני וביכולת הבליסטית של פיוניאנג, משנה את סדרי הכוחות באזור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שיגור הטיל הבליסטי בתחילת החודש
צילום: AP
מוטות דלק גרעיני בכור ביונגביון
צילום: איי פי
מומלצים