עמידים בתנאי שטח: סלטי פיקניק ליום העצמאות
לקראת יום העצמאות והפיקניקים שבדרך, יעל גרטי מגישה שלושה סלטי פיקניק קלילים וטעימים שיעמדו בגבורה בשהות הארוכה בחיק הטבע
כשמדובר בסלטים לפיקניק בחיק הטבע, מגבלות רבות ניצבות בדרך: על הסלט להכיל ירקות קשים, שיעמדו בתלאות הדרך ובשהות הארוכה מחוץ לבית, ולהיות חף ממוצרי חלב או מיונז, שעלולים להתקלקל תחת השמש היוקדת. כך נפסלים כל הסלטים המכילים עלים ועגבניות, שיהפכו סמרטוטיים ככל שיחלוף הזמן. אם מתעקשים לקחת לפיקניק סלטי עלים (חסות, עלי בייבי וכו'), מומלץ להביא את העלים כשהם שטופים ומיובשים היטב, בתוך שקית ניילון בצידנית, להביא את הרוטב בצנצנת - ולצקת אותו על הסלט לפני ההגשה.
רעיונות נוספים לסלטי פיקניק
- סלט תפוחי אדמה קטנים אפויים ובצלים סגולים קטנים צלויים
- סלט קינואה, לימון כבוש וצנוברים
- סלט עדשים שחורות אורגניות, עשבי תיבול ולימון
- סלט מש (שעועית מש/מונג), תפוחי עץ/נקטרינות ועירית
- סלט שעועית סגולה טרייה ועגבניות שרי (אם חותכים את העגבניות בשטח)
- סלט קינואה, עגבניות מיובשות וזרעי דלעת קלויים
- סלט תפוחי אדמה קטנים אפויים, זיתי קלמטה ובצל ירוק
- סלט מלפפונים קלופים ובצל סגול (לערבב עם הרוטב רק בהגשה)
- סלט גרגרי חומוס (קפואים, מבושלים) עם עגבניות מיובשות, אורגנו/זעתר ובצל ירוק
- סלט כרוב, שומשום, גרעיני חמניות קלויים ורוטב סויה
- סלט שומר טרי עם שמן זית ומיץ לימון
- סלט כרוב ניצנים טרי (עכשיו סוף העונה) עם חמוציות מיובשות ואגוזי מלך קלויים
- זוקיני בלימון ונענע
- סלט כרוב אדום, תפוחי עץ, חמוציות/אוכמניות/צימוקים ועירית טריה– ברוטב חומץ בלזמי (ע"פ רעיון של השפית ליאורה קרן)
- סלט ירקות ירוקים (אפונה סינית, פול, זוקיני, שעועית ירוקה, ברוקולי וכו') חלוטים, ברוטב שום, לימון ושמן זית (ע"פ רעיון של השף אורן לוקסנבורג)
- ארבעה סלטי פיקניק
אני מזמינה אתכם להכין שלושה סלטי פיקניק קלילים וטעימים, שיעמדו בגבורה בשהות הארוכה מחוץ לבית.
סלט כרובית צרובה, זרעי דלעת ובצל ירוק
ע"פ רעיון של אמא שלי, רחל גרטי
סלט פשוט מעולה, שזכה להתלהבות רבה בארוחת השבת המשפחתית. אם רוצים, אפשר להסתפק בתיבול בשמן זית, מיץ לימון, מלח ופלפל (כך בצילום), ואם רוצים, מתבלים בווינגרט שלהלן, שאפשר לערבב עם הסלט מבעוד מועד. אני מעדיפה את האפשרות עם הווינגרט.
חשוב לנקות את הכרובית היטב, ולא רק מטעמי כשרות: מפרקים כרוביות לפרחים קטנים ומשרים בקערת מים עם 1-2 כפות חומץ למשך 10-20 דקות. שוטפים ומסננים.
המרכיבים (ל-5-6 מנות):
שמן זית
2 כרוביות קטנות ויפות (1150 גרם ברוטו), מפורקות לפרחים קטנים ושטופות
2 חופנים (50 גרם) זרעי דלעת קלופים
4 גבעולי בצל ירוק, שטופים וקצוצים דק
לרוטב וינגרט:
1 כף חרדל איכותי חלק
3 כפות שמן זית
2 כפות חומץ בן יין לבן
1 כף דבש/סוכר
1 כף מים
מלח
פלפל שחור גרוס גס
(צילום: יעל גרטי)
אופן ההכנה:
- מחממים 2 כפות שמן זית במחבת גדולה או סיר רחב על אש גבוהה.
- מוסיפים פרחי כרובית ומערבבים-מטגנים במשך חצי דקה.
- מוסיפים כף שמן זית ומערבבים ברציפות במשך חצי דקה-דקה. וכך שוב.
- מנמיכים את האש ומבשלים תוך ערבוב אקראי במשך 3 דקות, לקבלת מרקם פריך מאוד - או במשך 7-10 דקות, לקבלת מרקם מעט רך יותר (אני מעדיפה את הגרסה הפריכה). מסירים מן האש ומעבירים לקערה בינונית-גדולה. משאירים את המחבת זמינה.
- באותה מחבת (מנגבים את חלקה הפנימי קלות בעזרת מגבת נייר) מחממים כפית שמן זית וקולים זרעי דלעת על אש גבוהה, עד שהם מקפצים במחבת (מניחים להם לקפץ במשך חצי דקה). מסירים מן האש ומוסיפים לקערה.
- מוסיפים לקערה בצל ירוק ומערבבים.
- מערבבים את מרכיבי הרוטב בקערית, טועמים, מתקנים תיבול בעזרת מלח, פלפל, דבש/סוכר או מים ויוצקים על הסלט. מערבבים ומגישים/מאחסנים בקופסה סגורה היטב עד להגשה.
סלט ברוקומיני, עגבניות מיובשות-לחות וגרעיני חמניות
סלט טעים וכייפי. ברוקומיני הוא ברוקולי עדין וטעים, שגבעוליו ארוכים במיוחד. ניתן להשיגו במרכולים הגדולים ואצל הירקנים המובחרים. עגבניות מיובשות-לחות הן עגבניות מיובשות רכות יחסית, טעימות במיוחד ומוכנות לאכילה. ניתן להשיגן במרכולים, באריזות שמשווקת "חוות תקוע" (10 שקלים ל-100 גרם) וניתן גם להשיגן באריזות אחרות, בשווקים (כגון שוק הכרמל), במעדניות ואצל הירקנים המובחרים. לחילופין ניתן להשתמש בעגבניות מיובשות בשמן זית, מסוננות היטב, או בעגבניות מיובשות-יבשות, שיש להשרות במים חמימים עד להתרככות, לסנן ולערבב עם מעט שמן זית.
אם רוצים, אפשר לצקת על הסלט (אפשר גם מבעוד מועד) את רוטב הווינגרט שלעיל, במקום לתבל בשמן זית, מיץ לימון, מלח ופלפל. אם רוצים, אפשר לקלות את גרעיני החמניות בכפית שמן זית במחבת, או ללא שמן כלל.
המרכיבים (ל-3-4 מנות):
שמן זית
1 חב' (500 גרם ברוטו, 400 גרם נטו) ברוקומיני, שטוף, קצוות קטומים, כל גבעול חתוך ל-3-4 חלקים
חופן גדוש (100 גרם) עגבניות מיובשות-לחות, חתוכות לרצועות דקיקות
חופן (25-30 גרם) גרעיני חמניות קלופים, טבעיים
מיץ מ-1 לימון
מלח
פלפל שחור גרוס גס
(צילום: יעל גרטי)
אופן ההכנה:
- מחממים 2 כפות שמן זית במחבת גדולה או סיר רחב על אש גבוהה.
- מוסיפים ברוקומיני ומטגנים-מערבבים, תוך ערבוב רצוף, במשך חצי דקה.
- מנמיכים את האש ומטגנים-מערבבים, תוך ערבוב אקראי, במשך 2-3 דקות לקבלת מרקם פריך מאוד או 6-8 דקות לקבלת מרקם מעט רך יותר (אני מעדיפה את הגרסה הפריכה). מעבירים לקערה בינונית-גדולה.
- מוסיפים עגבניות מיובשות וגרעיני חמניות. מערבבים.
- מתבלים במעט (1-2 כפות) שמן זית, מיץ לימון מלח ופלפל. טועמים ומתקנים תיבול במידת הצורך. מגישים או מאחסנים בקופסה סגורה היטב עד להגשה.
סלט קוסקוס מלא, פיסטוקים קלויים וחמוציות מיובשות
בהשראת חברתי אורני
סלט לא מאוד אסתטי, אך בריא ומעניין. במקום קוסקוס מלא ניתן להכין סלט זה עם קוסקוס רגיל, קינואה או בורגול. במקום פיסטוקים ניתן להשתמש בפקאנים, אגוזי מלך, צנוברים או זרעי דלעת. במקום חמוציות ניתן להשתמש באוכמניות מיובשות או צימוקים. במקום פטרוזיליה ונענע ניתן להשתמש בכוסברה, בצל ירוק או עירית. קוסקוס מלא ניתן להשיג בחנויות הטבע ובמרכולים הגדולים. כדאי לייבש את הפטרוזיליה והנענע במייבש חסה לפני הקיצוץ.
המרכיבים (ל-3-4 מנות):
1 כוס (150 גרם) קוסקוס מלא
מלח
שמן זית
2 חופנים (50 גרם) פיסטוקים טבעיים, קלופים
חופן גדוש (40 גרם) חמוציות מיובשות
חופן גדוש פטרוזיליה טרייה, עלים בלבד, שטופים וקצוצים
חופן גדוש נענע טרייה, עלים בלבד, שטופים וקצוצים
מיץ מ-1 לימון
פלפל שחור גרוס גס
מעט חומץ בלזמי או רכז רימונים/שזיפים - לא חובה
(צילום: יעל גרטי)
אופן ההכנה:
- מניחים קוסקוס מלא בקערה, יוצקים 2 כוסות (500 מ"ל) מים רותחים, בוזקים מעט מלח ומערבבים. מכסים בצלחת ומניחים למשך 20 דקות.
- כעבור 20 דקות מרימים את הצלחת, מנגבים את המים שהצטברו בצדה התחתון בעזרת מגבת נייר, מפרידים גרגרים בעזרת מזלג ומניחים כך למשך 10 דקות נוספות. עושים כך שוב כעבור 10 דקות, עד שהקוסקוס יבש, "אחד-אחד".
- מחממים כפית שמן זית במחבת על אש גבוהה וקולים פיסטוקים במשך חצי דקה- דקה. מסירים מן האש ומוסיפים לקערה.
- מוסיפים לקערה חמוציות, פטרוזיליה ונענע.
- מתבלים במעט שמן זית (1-2 כפות), מיץ לימון, מלח ופלפל. אם רוצים, מתבלים במעט רכז רימונים/שזיפים או חומץ בלזמי, אלא שאז צבע הסלט יהפוך כהה. טועמים ומתקנים תיבול. מגישים או מאחסנים בקופסה סגורה היטב עד להגשה.