שתף קטע נבחר

הורים - היזהרו מתביעות נגדכם בגלל תרסיס שלג

יש לכם ילד מתחת לגיל 18? הוא אוהב לרסס עוברים ושבים בתרסיס שלג ביום העצמאות? דעו כי אם הוא יגרום נזקים לגוף או לרכוש אתם וילדכם עלולים להיתבע ולשלם פיצויים

כששלג מתחיל להיערם ברחובות עירכם שטופת השמש - אתם יודעים שיום העצמאות הגיע. מקורו של השלג אינו נס מטראולוגי, כי אם ילדכם שנוהג לרסס אותו ממיכל - על עצמו וזולתו. אבל דעו, כי המרחק בין תרסיס (ספריי) השלג של ילדכם לתביעה נגדכם קטן מאוד; זאת, במידה שתגרם פגיעה לגופו או רכושו של אחד ממטרותיו המקריות של הזאטוט.

 

הממונה על התקינה במשרד התמ"ת הוציא ביום ב' הודעה שבה הוא מבקש להזהיר שימוש בתרסיס שלג דליק הנקרא SNOW - Party spray, העלול לסכן חיי אדם. הספריי, שנתגלה אתמול בביקורות שערכו פקחים, הוא של יצרן בשם karm cosmeeics, ומגיע במיכלים של 250 מ"ל נטולי כל סימון בשפה העברית, בעלי ברקוד 6688998851.

 

לכאורה, תרסיס שלג זה לא אמור להיות שונה משאר התרסיסים המושלגים. אבל הממונה על התקינה, גרישה דייטש, מסר שהתרסיס לא קיבל את אישור מכון התקנים ולא ברור כרגע כיצד עשה את דרכו ארצה.

 

אך מה קורה אם לא השגחתם, וילדכם ריסס עוברים ושבים עם ספריי כזה, שאינו מאושר, ובהחלט עלול להיות מסוכן?

 

נזק בלתי הפיך לראייה

מדי שנה, ילדים נפגעים מהתזת תרסיסי שלג שלא אושרו על ידי מכון התקנים, העלולים לגרום לגירויים בעור ואף לנזק בלתי הפיך לראייה. מעבר לכך, פעולת הריסוס עלולה להסיח דעתם של אנשים ולהביא לתאונות ופגיעות בגוף וברכוש.

 

"הורים רבים אינם מודעים לעובדה שהחוק מטיל עליהם אחריות בעת שילדיהם משתמשים באביזר מסוכן כגון ספריי שלג שנמכר ללא שאושר לשימוש", אומר ד"ר אסף ורשה, עו"ד מומחה לביטוח ונזיקין. הוא מוסיף ש"הם עשויים להיתבע, הן אישית והן כאפוטרופוסים, במקרה וילדיהם גרמו נזק משימוש בספריי כזה.

  

"במידה ותוגש תביעה, השופט יבחן את טיב הפעולות בהן נקטו ההורים כדי למנוע שימוש מסוכן ורכישה של ספריי שלא הותר לשימוש. במידה שיימצא כי ההורים התרשלו בכך, בית המשפט עשוי לראות בהם כאחראים משותפים לנזק ולחייבם בתשלום פיצויים".

 

מה מצופה מההורה?

אם רכש הספריי בעצמו, עליו להראות שהמיכל  נרכש בחנות מוכרת וידועה, שהוא מכיל את תוויות האזהרה ותו התקן, ושכן שהזהיר את הילד שלו מפני שימוש לא מבוקר בספריי. אם הילד רכש את הספריי לבדו, גם אז האחריות נופלת על ההורה.

 

"על ההורה להסביר לילד את המשמעות של ההשלכות האפשריות בעת רכישה ושימוש בספריי שאינו נושא אישור של מכון התקנים", אומר ד"ר ורשה; "בהתאם לכך, במידה וההורה אינו סומך על הילד שירכוש ספריי תקני, הרי שמוטב שירכוש עבורו את הספריי הנכון ולא יחשוף את הילד לאפשרות של פגיעה באחר.

 

"מלבד האחריות של ההורה כלפי ילדו כאפוטרופוס, גם על הילד מוטלת אחריות וכך, במידה ועבר את גיל 12, יכול גם הוא להיתבע בשל נזקים שגרם ולחוב חובת תשלום פיצויים בשל כך".

 

אם הילד גרם נזק פיזי משמעותי, מלבד ההיבט האזרחי - נזיקי, ישנה אפשרות שתיפתח נגדו חקירה במישור הפלילי, שעשויה במקרים מסוימים להסתיים בהגשת כתב אישום נגד ההורה והילד.

 

עו"ד חיים קליר, מומחה בדיני ביטוח ונזיקין ובעל הטור תיק ביטוח ב-ynet, אומר כי לאור העובדה שניתן להגיש תביעה נגד הורים שילדם עשה שימוש בכלי נשק שברשותם וגרם פגיעה, אפשר להסיק שיש להם אחריות גם לגבי שימוש ילדיהם בחומרים מסוכנים ביום העצמאות. לדבריו, "הורים צריכים לנקוט בכל אמצעי זהירות אפשרי כדי שילדם לא יסכן את חיי הזולת".

  

האם תמיד רצוי לרוץ ולתבוע הורים שלא השגיחו על ילדם שידו קלה על הספריי?

 

"אם נשארת נכות - התביעה יכולה להגיע לסכומים גדולים מאוד. אם מדובר בפגיעה שהיא עניין של מה בכך - עדיף שלא לתבוע".

 

ואם ילד גורם כך נזק לבעלי חיים?

 

"מדובר בהתעללות בבעלי חיים. אם זו חיית מחמד, אז בעליה יכול לתבוע על פגיעה ברכוש".

 

מה קורה אם התרחשה פגיעה למרות נקיטה במשנה זהירות?

 

"לפעמים חומר מתברר כמסוכן שלא היה ידוע מראש שהוא מסוכן. בסופו של דבר, מדובר בהחלטה שנובעת משיקול הדעת של השופט, שבודק אם ההורים התנהגו כאדם סביר. אבל מהו האדם הסביר? זה תמיד אמת המידה של השופט עצמו".


פורסם לראשונה 27/04/2009 14:30

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
החוק מטיל אחריות על ההורים. ד"ר אסף ורשה
צילום: סטודיו "פוטו - שופ"
צילום: גבי מנשה
האחריות עלולה להיות גם פלילית. עו"ד חיים קליר
צילום: גבי מנשה
מומלצים