איך למחוק הרגלים מגונים ולאמץ חדשים
אנחנו לא אוהבים שינויים ובדרך כלל מקובעים במנהגים ובהתנהגויות שלנו. אבל לכל אחד יש בוודאי הרגל מגונה, ורבים היו שמחים לאמץ הרגלים חיוביים כלשהם. הכירו את הדרך לשינוי
הרגל הוא אחד הכוחות המשפיעים ביותר על הפעולות שלנו, ועם זאת פעמים רבות אנחנו אפילו לא מבחינים בו ולא מזהים אותו, אולי משום הפשטות והבנאליות שבו. אם הייתי שואלת מדוע אתה מתיישב מול הטלוויזיה כשאתה חוזר מהעבודה במקום לצאת להליכה או למה את צועדת לכיוון המקרר בכל פעם שאת משועממת – התשובה ודאי הייתה כי זה מה שאתם רגילים לעשות. הרגל, על פי מילון אבן שושן, הוא מידה שדבקה באדם על ידי חזרה מרובה עליה, טבע שני.
דרך אחרת להסתכל על הרגל היא לדמותו לגל שמגיע שוב ושוב, הר שקשה לעבור אותו. ובכל זאת, הדבר אפשרי. כי לא משנה כמה זמן נהגתם לפעול בצורה מסוימת ולא משנה כמה קשה לכם לשנות את המצב, בדיוק אותו הכוח שהשאיר אתכם במצב הרגיל והמוכר הוא זה שיעזור לכם להיפטר מההרגל, לעבור את ההר, לעלות על הגל.
המוח לא אוהב שינויים
אל תטעו: שינוי הרגלים הוא לא עניין של מה בכך. המוח שלנו יוצר זרמים חשמליים בתהליך שנקרא הולכה סינפטית (חשמלית). כאשר אנחנו מבצעים את אותה הפעולה שוב ושוב באותה הצורה, המוח ישתמש באותם תאי עצב ובאותן מסילות עצביות. עם כל משימה חדשה המוח מתגייס לפעולה בהתארגנות תפקודית חדשה של מערכות העצבים, השרירים והשלד. פעולה חדשה מצריכה את המוח לארגן באופן חדש את מערכות התנועה ולייצר חיווט מחדש של קשרים בין תאי עצב של רשתות הנוירונים. זהו תהליך שלוקח זמן, ויש צורך בתרגול הפעולה החדשה כדי לבסס את תהליכי ההתארגנות העצביים החדשים.
ספורט במקום טלויזיה! הרגל נוח, ענייני, יעיל ומציאותי (צילום: קית' גלסמן)
רוצים לנסות משהו מעניין? בפעם הבאה שאתם מצחצחים שיניים, התחילו את פעולת הצחצוח מהצד הנגדי לזה שאתם רגילים - אם אתם מתחילים בדרך כלל לצחצח מצד שמאל התחילו מימין, ולהפך. למרות שזה ממש לא משנה מאיזה צד מתחילים, תופתעו לגלות כמה שינוי הצד הופך את תהליך צחצוח השיניים למסורבל ולא נוח. למה? כי המוח רגיל לעשות שימוש בתאי הולכה עצבית אחרים, והוא לא אוהב את השינוי.
אין ספק שהרגל חוסך המון זמן ואנרגיה. אנחנו הרי עושים את אותו הדבר בכל בוקר בלי שנצטרך לעצור ולחשוב על כך: קמים מהמיטה, צועדים לחדר האמבטיה, מצחצחים שיניים, את מתאפרת, אתה מתגלח, מכינים קפה, הכל זורם בקלות וביעילות. אבל יש הרגלים מגונים, כאלה שהיינו רוצים לשנות. למשל, לכסוס ציפורניים, ללעוס מסטיק, לאכול מול הטלוויזיה או ליד המחשב, לשוחח שעות בטלפון, ללכת לישון בלי להסיר את האיפור. כמו כל הרגל, גם את ההרגלים האלה אנחנו עושים בלי לחשוב פעמיים. הם מוכרים ונוחים, וכל דבר אחר שנעשה במקומם יעורר אי נוחות.
למחוק את ההרגל המגונה
ההרגל המגונה עדיין טבוע בתת־המודע שלכם, מחכה שתחזרו אליו. בעזרת דמיון מודרך תוכלו למחוק אותו מתת־המודע וכך להטמיע את ההרגל החדש ביתר קלות.
שלב 1: חשבו על ההרגל המגונה. עולה לכם תמונה בראש? הניחו אותה לרגע בצד.
שלב 2: חשבו על ההרגל החדש. עולה לכם תמונה בראש? עצמו עיניים והיכנסו לגמרי לתוך התמונה הזאת - ראו את המראות, שמעו את הקולות, חושו את התחושות, נשמו כמו שאתם נושמים בעת עשיית ההרגל החדש. עכשיו התבוננו על עצמכם מהצד. הפכו את התמונה לצבעונית, בהירה ומפוקסת יותר.
שלב 3: דמיינו את תמונת ההרגל המגונה שלכם. הניחו מעליה את תמונת ההרגל החדש והקטינו אותה לצד השמאלי התחתון של תמונת ההרגל המגונה. עצמו עיניים ובמהירות העבירו את התמונה הנעימה על תמונת ההרגל המגונה. פקחו עיניים. עצמו אותן שוב וחזרו על הפעולה. עשו כך חמש פעמים. אם אתם רואים רק את תמונת ההרגל החדש, התהליך הושלם בהצלחה. אם תמונת ההרגל המגונה עדיין מבצבצת, חזרו שוב על הפעולה עד שההרגל הישן נמחק סופית מתת־המודע שלכם.
אמצו לכם מנהג. למשל, טיול על אופניים (צילום: Liquidlibrary)
איך בכל זאת משנים הרגלים?
1. זהו את ההרגלים הקבועים שלכם בנוגע לבריאות, כושר ותזונה. ככה תדעו מהם ההרגלים הזקוקים לשיפור.
2. עצבו הרגל חדש שברצונכם להטמיע. זהו צעד חשוב, מכיוון שמחיקה של הרגל ישן ללא החלפה בחדש תשאיר אתכם עם חלל ריק וראשכם ימלא מיד את החלל הזה בהרגל הישן והמוכר. שימו לב שההרגל החדש הוא כזה שתוכלו לעמוד בו. איך תדעו? על ההרגל החדש להיות נעים - נוח, ענייני, יעיל, מציאותי - וגם כזה שנעים איתו קדימה.
> נוח: אם חדר הכושר נמצא במרחק רב מהבית או ממקום העבודה, תכננו פעילות גופנית קרוב לבית - הליכות, ריצות, תרגילי כוח בסלון.
> ענייני: קשרו את ההרגל החדש להרגל אחר שנעים לכם לעשות, אם למשל החלטתם להתאמן חצי שעה לפני העבודה, קומו מוקדם כדי שיישאר לכם זמן להתקלח.
> יעיל: בחרו באימון שתואם את המטרות – מי שרוצה לחזק את השרירים, לא יעסוק בפעילות אירובית ארוכה אלא יבחר לצאת לריצה קלה של עד רבע שעה ואחריה יעסוק בפעילות אנאירובית לחיזוק השרירים, למשל, כפיפות בטן או שכיבות סמיכה.
> מציאותי: על ההרגל להיות תואם להעדפות ולאישיות שלכם, כך שתוכלו להתמיד בו ולהטמיע אותו בסדר היום.
3. התמידו בהרגל החדש שבחרתם במשך 21 ימים ברציפות, עד שהדפוס החדש יהפוך לטבע שני, להרגל נעים. הבחירה בשינוי, היכולת לשנות והשליטה שיש לכם על חייכם נותנת הרבה כוח וסיפוק.
ייעוץ מקצועי: פרופ' אריאל מילר, מנהל המרכז לטרשת נפוצה וחקר המוח, המרכז הרפואי כרמל