מנחה מפירת שביתה: עזבו אותי מהסכם קיבוצי
השביתה באוניברסיטה הפתוחה נכנסת לשבוע השלישי, והסוף אינו נראה באופק. באוניברסיטה טוענים שכרבע מהמרצים שוברים שביתה. אחת מהן הסבירה: "יש הרבה שמרוצים מהמצב הקיים. מצדי, להמשיך כך עד הפנסיה"
אורלי (שם בדוי) מלמדת כבר 20 שנה כלכלה באוניברסיטה הפתוחה. עם כניסת השביתה לשבוע השלישי, היא מתוודה מדוע החליטה להמשיך ללמד: "אני מאוד כועסת על הדרך שבחרו. אני אישית קיבלתי איומים ממרצים שובתים שידאגו שלא אלמד יותר". באוניברסיטה מספרים על כ-300 מנחים, מתוך 1,300, שממשיכים ללמד למרות השביתה, מי באמצעות שיעורים ממוחשבים, ומי בשיעורים בצורה דיסקרטית.
הנהלת האוניברסיטה והסגל האקדמי מנהלים מגעים וייתכן שהיום (א') תתקיים פגישת משא ומתן בין הצדדים.
המנחים באוניברסיטה הגדולה במדינה, שבה לומדים כ-43 אלף סטודנטים, דורשים לעגן את זכויותיהם בהסכם קיבוצי.
אורלי מספרת כי בשל חששם מהמנחים השובתים, מנחים שהחליטו לשבור שביתה מלמדים "במחתרת" בבתיהם הפרטיים או מודיעים יום לפני לתלמידים לאיזה מרכז להגיע ובאיזו שעה.
"אני הראשונה שהפרה את השביתה. הייתי חברה בארגון, החלטתי לפרוש כי אמצעי ההשבתה אינו לרוחי", מספרת אורלי, "אני מכירה את האנשים בהנהלת האוניברסיטה הפתוחה. ידעתי שהם מוכנים לתקן את העוול שנעשה לנו. הסכם קיבוצי לא מעניין אותי. גם לא התוכן שלו. לי אישית בתור אחת שמלווה הרבה כיתות, תהיה הרעה של 30% בשכר, כי הם רוצים להגביל את מספר הקבוצות. הם אומרים שמשרה תוגדר כחמש כיתות וחצי שכוללות 25 סטודנטים. ואפשר להגיע ל-150% משרה. אני מלמדת תשע כיתות, אז הרבה מנחים כמוני ייפגעו מההסכם. מצדי, שיתנו לי מה שהיה לי עד היום ועד הפנסיה".
אורלי, אם חד-הורית, מפרנסת שני ילדים, "אני לא יכולה להרשות לעצמי את הלוקסוס של חודשיים בלי משכורת. אם יעקלו לי את האוטו ויחזרו צ'קים, מי יחזיר לי? אני גם חושבת שהכריזו על שביתה בצורה נמהרת. הקול המתון לא נשמע".
למרות האופן הדיסקרטי שבו מתקיימים הלימודים, מוצאים המנחים השובתים את הדרך להגיע ולמחות: "הם משפילים אותי בפני התלמידים שלי, מגיעים לכיתה כשאני מופיעה ומפוצצים את השיעור. לכם יש זכות לשבות ולי אין זכות לא לשבות? יש הרבה אנשים שמרוצים מהמצב הקיים. ואם רוצה לשנות סעיפים בחוזה אז האוניברסיטה בעיני כן הלכה לקראתם. יש פה בעיה מוסרית. חתמנו על חוזה עבודה בתחילת אפריל ואחרי עשרה ימים הכריזו על שביתה. זה לא מוסרי בעליל לחתום ואחרי שבוע לשבור כלים. אז למה התחלתם סמסטר?"
המרצים השובתים טוענים בתגובה כי הם שוללים כל איום שהוא, ומסתפקים בהסברה בכיתות. יניב בר-אילן, חבר נציגות סגל ההוראה באוניברסיטה הפתוחה: "השביתה נאכפת ביותר מ-90% מהמרכזים. פחות סטודנטים מגיעים. אם כבר, אנחנו קיבלנו איומים שאם נשבות לא נקבל כסף. היחידים שלא נפגעים הם סטודנטים שההשתתפו במבצע עופרת יצוקה".
בניגוד לדברי המנחה ששוברת שביתה, אומר יניב כי אין כוונה להרע בתנאי המנחים הוותיקים: "מדובר בדיס-אינפורמציה שהנהלת האוניברסיטה מפיצה כדי לשבור את השביתה. התנאים יבטאו ותק וניסיון. כעת ההנהלה הציעה הטבה שחלה על עשרים אחוזים בלבד. ההנהלה הציעה לנו שעמית הוראה ילמד חמש וחצי קבוצות. לכך לא הסכמנו".