שתף קטע נבחר

 

האם כיפה היא מצווה מהתורה או תקנת חכמים?

שאלה:

 

האם כיפה היא מצווה מהתורה או תקנת רבנן? (גל, נתניה)

 

תשובה:

 

גל שלום,

 

מצד החובה הגמורה אין חובה לחבוש כיפה מכיוון שבתורה הדבר לא נזכר כלל.

 

מנהג חבישת הכיפה לכל אדם הוא מאוחר יחסית. במקורות קדומים כמו בתלמוד ובמדרשים משמע, שרק חסידים ומקפידים נהגו כך. אולם במשך השנים התקבל מנהג זה על ידי העם והפוסקים עד שבשולחן ערוך שנכתב לפני כ-500 שנה נאמר שאסור ללכת בגילוי הראש, משמע מלשונו שמדובר באיסור.

 

היו מקומות בחו"ל שחששו להבליט את יהדותם בפרהסיא, וברחוב הלכו ללא כיפה וכובע (בגרמניה, למשל), כך גם השיב אחד מגדולי פוסקי הדור בארה"ב (הרב משה פיינשטיין ז"ל), לאדם שחוייב להסיר כובעו במקום העבודה, ואם יסרב – לא יתקבל - הרב התיר לו ללכת בלי כיפה לצורך פרנסה.

 

אולם בשולחן ערוך (אורח חיים סימן ב) נזכר כאמור כי אסור ללכת "ארבע אמות בגילוי ראש מפני כבוד השכינה". הרב ישראל מאיר מראדין בספרו "משנה ברורה" מוסיף בעקבות הלכה זו כי בוודאי אסור לברך או ללמוד דברי תורה בגילוי ראש. ואכן, כך נהגו בכל ישראל, שגם במקומות שלא חבשו כיפה ברחוב (מפחד הגויים) – בזמן תפילה, ברכה ואמירת דברי קדושה – חבשו כיפה.

 

אפילו אנשים שאינם חובשים כיפה בדרך כלל, במקום שאומרים ברכות או דברי תורה נהגו לכבוש כיפה, מתוך הרגשה של נתינת כבוד לדברים שבקדושה. לכן, בבית כנסת, בשיעור תורה, או אפילו בעת הקראה מהתנ"ך או אפילו פסוק – רבים רבים הוציאו כיפה והניחו על ראשם. מסיבה זו, גם נהגו לחבוש כיפה בחתונות, בזמן החופה, משום שאז נאמרים ברכות. (משיב: הרב שמואל שפירא, רבה של כוכב יאיר)

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים