שתף קטע נבחר
 

מדינות מזרח אסיה הקימו קרן חירום

הקרן, בהיקף של 120 מיליארד דולר, נועדה להתמודדות עם המשבר הכלכלי הגלובלי, והיא היוזמה העצמאית הראשונה שמבצעת אסיה להתגוננות מפני המשבר

13 מדינות ממזרח ודרום מזרח אסיה הסכימו היום (א') על הקמת קרן חירום בהיקף של 120 מיליארד דולר לשימוש במסגרת המאבק במשבר הכלכלי. זהו הצעד העצמאי הראשון שמבוצע באסיה להתגוננות מפני המשבר הגלובלי.

 

 

יפן, הכלכלה הגדולה באזור, הודיעה גם היא על תוכניתה להקדיש 61.54 מיליארד דולר (6 טריליון ין) כדי לתמוך בשכנותיה באזור בהתמודדות עם המשבר. ההודעה על הקמת הקרן נמסרה בשולי הפגישה השנתית של בנק הפיתוח האסיאתי (ADB), שהתקיימה בסוף השבוע באי האינדונזי באלי.

 

למרות שהבנקים באסיה לא נפגעו משמעותית ממשבר האשראי שפגע בוול סטריט וברוב אירופה, האזור נפגע מההאטה בפעילות הכלכלית במערב, ששחקה את הביקוש לתוצרת אסיאתית, כמו מכוניות, מוצרי אלקטרוניקה ומוצרים אחרים.

 


פסגת בנק הפיתוח האסיאתי בבאלי (צילום: AP)

 

לפי תחזית בנק הפיתוח האסיאתי, כלכלות האזור צפויות לצמוח ב-3.4% בלבד השנה, הקצב האיטי ביותר מאז המשבר הפיננסי באסיה לפני יותר מעשור. לפי הבנק, אם תירשם התאוששות בביקוש, קצב הצמיחה של האזור יעלה ל-6.3% כבר ב-2010.

 

 סין ויפן התחייבו לספק 32% מהקרן האזורית, שמכונה בשם "יוזמת שיאנג מאי". דרום קוריאה תספק 16% ממנה, ושאר המימון יגיע מאיגוד מדינות דרום מזרח אסיה (ASEAN). האיגוד כולל את המדינות ברונאי, קמבודיה, אינדונזיה, לאוס, מלזיה, מינאמר, הפיליפינים, סינגפור, ויאטנם ותאילנד.

 

הקרן תספק תמיכה במאזן התשלומים לכל מדינה שתיפגע מסוג בריחת ההון שהוביל למשבר הפיננסי באסיה בשנים 1997 ו-1998.  בנק הפיתוח עצמו מתכנן להגדיל את ההלוואות שיעניק ב-2009 ו-2010 לכ-33 מיליארד דולר, גידול של כ-50% לעומת שנתיים קודמות.

 

רוצים לסמוך על עצמם

בהודעה משותפת מסרו שרי האוצר של האזור כי "המצב הגלובלי הנוכחי דורש מאמצים מרוכזים יותר להגביר את האמון, לשמור על היציבות הפיננסית ולמנוע צניחה נוספת בצמיחה הכלכלית. ההאטה הכלכלית הגלובלית המעמיקה, ביחד עם הגברת החשש מסיכונים בשווקים הפיננסיים, השפיעו באופן שלילי על הסחר ועל ההשקעות באזור".

  

לדברי מזכ"ל בנק הפיתוח האסיאתי, ראג'אט נאג', הקרן משקפת את רצונה של אסיה להסתמך על עצמה במשבר. לדבריו, "אחרי המשבר הפיננסי ב-1997, אחד מהלקחים שלמדה אסיה הוא שכדאי שתהיה מוכן לסמוך על עצמך. אם האזור הולך להיות מרכז צמיחה כלכלית,  כדאי גם שנדע שיש לנו את המשאבים ואת הרזרבות לעמוד על הרגליים".

 

בנוסף, יעמידו המדינות ערבות בהיקף של 500 מיליון דולר לאג"ח קונצרני במטבעות מקומיים שהונפק באזור. נשיא בנק הפיתוח, הארוהיקו קורודה, אמר בפגישה כי אסיה צריכה לפתח את שוקי החוב שלה, כדי לתעל טוב יותר את החסכונות הגדולים באזור להשקעות, וכדי להתגונן מפני משבר נוסף. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים