כל אחד קאסוטו: פרשו את התנ"ך ברשת
"כפשוטו" רוצה לעשות לתנ"ך מה שוויקיפדיה עשתה לאנציקלופדיות: הגולשים יכתבו פירושים, ינהלו דיונים על טיבם וידרגו את המוצלחים יותר ופחות
האם שיטת ויקיפדיה, בה כל גולש יכול לכתוב ולקבוע ערכים אנציקלופדיים, יכולה להתאים גם לאתר שמציע פירושים לפסוקים בתנ"ך? אם תשאלו את מייסדי האתר הקהילתי החדש "כפשוטו", ייתכן בהחלט שכן.
פירושים לתנ"ך אפשר כבר למצוא בכמה אתרים ישראלים, ביניהם "סנונית" ו"דעת", אבל "כפשוטו" מציע אלטרנטיבה לפרשנים המסורתיים, עבי הזקן: את הפירושים יכול לכתוב כל גולש, מבלי לבדוק את השכלתו או הכשרתו הרלוונטית. את התיקונים לפרשנויות הפחות מדוייקות ומחיקת הספאם אמורים לעשות הגולשים, בשיטה של אתר החדשות הקהילתי Digg - אפשר לדרג כל פירוש באופן חיובי אם מסכימים איתו או באופן שלילי אם לא, לכתוב תגובות ולנהל דיון על טיבו של הפירוש.
מאחורי המיזם עומדים השותפים נעם נתיב ואמיתי טויטו (שגם אוזכר ב-ynet לאחרונה כשזכה בפרס על פרסומת עצמאית שהפיק ללינוקס). "הרעיון הגיע מביקור בבית הכנסת", אומר טויטו, מעצב גרפי. "אני אמנם מסורתי אבל לא מחשיב עצמי כדתי. אני מתעניין בתורה, אוהב מסורת ויהדות, אבל אחד כמוני לא יכול להיכנס לישיבות כדי לחפור וללמוד בנושא. חשבתי לעצמי שהיה יכול להיות נחמד אם היה לי מקור לקרוא יותר בלי להסתבך. הפירושים הקיימים מדברים למי שכבר מבין. ב'כפשוטו' לא מדברים עם הגולש בארמית או ביידיש, אלא בעברית".
קאסוטו זה הכי המאה שעברה. כפשוטו (צילום מסך)
"כפשוטו" הוקם בהשקעה עצמית, ומעסיק את השותפים בהיקף של משרה חלקית בינתיים. קהילה של ממש, שמנהלת דיונים מפולפלים על משמעות הספר הפופולרי ביותר בעולם, עדיין אין, ועמודים רבים עדיין נותרו ריקים ומחכים לפרשנים מטעם עצמם שימלאו אותם.
"אנחנו סומכים על הקהילה שתבוא ותעדכן", מבטיח טויטו. "גם ויקיפדיה התחילה ריקה, אבל לאט לאט הגולשים הגיעו לאתר, והחלו לתרום, לנהל דיונים לחלוק על מה שכתבו לפניהם ולהידבר".
האם הממסד הדתי בישראל יברך על המיזם או ידחה אותו, לדעתך?
"זה תלוי בזרם. כשמדובר בזרמים חזקים מאוד בתורה, כך צפוי שהם פחות יתחברו לאתר. אנחנו פתוחים מאוד ודוגלים ברוח דמוקרטית וחופשית, שלא תמיד מתחברת עם הגישה של כך-כתוב והרב-אמר. אבל אנחנו מזמינים את כולם, מכל הזרמים של היהדות, לבוא ולפרש ולהשתתף".