שתף קטע נבחר

 

דיכטר לספרד: אמריקנים לא הייתם חוקרים

ראש השב"כ לשעבר הוא אחד מששת הישראלים הכלולים בתביעה הספרדית: "אני מניח שלשופט הספרדי יש סיבות לא משפטיות, כדי לנגח דרכנו את ישראל". לדברי דיכטר, "אפשר לראות כדורגל ספרדי גם בטלוויזיה". האלוף במיל' דורון אלמוג: "איזה יתרון מוסרי יש לספרד?"

"מי שחושב שישראל היא מדינה קטנה שאפשר לנגח אותה - טועה" - השר לשעבר, אבי דיכטר, מגיב על החלטת השופט הספרדי פרננדו אנדראו לפתוח בחקירה נגד שישה אנשי צבא ובכירים ישראלים בחשד שביצעו "פשעים נגד האנושות" בהפצצת בית מגורים בעזה ביולי 2002 שבה נהרגו בכיר חמאס סלאח שחאדה ו-14 אזרחים.

 

הנאשמים בתביעה, הם שר הביטחון דאז בנימין בן-אליעזר, הרמטכ"ל דאז משה (בוגי) יעלון, מפקד חיל האוויר דן חלוץ, ראש השב"כ אבי דיכטר, אלוף פיקוד הדרום דורון אלמוג, ראש המועצה לביטחון לאומי גיורא איילנד, ומייק הרצוג, מזכירו הצבאי של שר הביטחון לשעבר.

דעה
ספרדי כפול / דרור ניסן
החלטתו של השופט הספרדי חותרת תחת הזכות היסודית שלנו לריבונות ולביטחון, וחבויה בה דה-לגיטימציה עמוקה לזכותה של מדינת ישראל בכלל להתקיים
לכתבה המלאה

שר הביטחון הנוכחי, אהוד ברק, הודיע בצהריים כי יפנה לראשי הממשל בספרד כדי להעביר את רוע הגזירה, "אין צבא מוסרי כמו צה"ל", אמר בישיבת הסיעה.

 

דיכטר אמר כי הספרדים לא מבחינים בין טרור להגנה ממנו. "בראש ובראשונה, זה מפתיע שדווקא במדינה כמו בספרד, שסבלה מטרור גם ממוסלמים ב-2004 - דווקא במדינה כזו מתקשה שופט להבחין בין מלחמה בטרור לבין מה שהוא מגדיר פשעים נגד האנושות. הרי כל בר דעת יודע ששחאדה היה רב-מרצחים, שדם של מאות אנשים על ידיו. לצערנו, הפגיעה בו הביאה לפגיעה בחפים מפשע, אבל זו לחימה נגד טרוריסטים שהופכים אזרחים למגן אנושי".

 

לדברי דיכטר, ישראל בדקה את פרטי המקרה בבג"ץ. "אני מניח שלשופט הספרדי יש סיבות אחרות לא ענייניות, לא משפטיות, כדי לנגח דרכנו את ישראל. אני מתקשה לראות אותו מבצע חקירה נגד חמישה אמריקנים, בריטים או אפילו ספרדים שלקחו חלק בלא מעט פעולות נגד טרור ברחבי העולם. הרי אין שום קשר בין ספרד למקרה, מה גם שלא שמעתי את השופט הזה עוסק באיזושהי צורה בטרוריסטים עצמם וזה האבסורד הגדול ביותר". ההשוואה למצב שבו ננקטים הליכים נגד אמריקנים רלבנטית במצב שכזה, שכן לאחרונה הוחלט בספרד שלא לנקוט צעדים נגד כמה בכירים בממשל בוש על מעשיה של ארה"ב בגואנטנמו.

 

דיכטר אמר כי הוא לא מתרגש מהתביעה: "היתה בעבר תביעה אזרחית נגדי בנושא הזה בארצות-הברית, שנידונה בשלוש שנים האחרונות, והוסרה מסדר היום אחרי שבית המשפט לערעורים דן בה. לכן, אני לא מוטרד - לא בשמי ולא בשם מדינת ישראל. ההיבטים הכלליים צריכים להטריד אותנו הרבה יותר, הרי מדובר במדינה ריבונית אחת ששופט מטעמה או שופט שלה בוחש בקדרה לא לו. אני לא חושב שיהיו השלכות דיפלומטיות".

 

"אפשר לראות כדורגל ספרדי בטלוויזיה"

הוא אמר כי יש מקומות פרט לספרד, שתביעה נגד ישראלים אפשרית, כמו בריטניה ובלגיה. "אנו יכולים לקנות שוקולד בלגי פה ולראות כדורגל ספרדי בטלוויזיה. המדינה צריכה להתמודד מול המדינות האלו באופן פרטני ובאופן עיקש, לנכש עשב אחר עשב, לא לוותר. אסור להפקיד את הזירה הזו על-ידי אנשים שמבקשים לנצל את המעמד כדי לנסות לנגח את ישראל.

 

דיכטר גם שולח מסר למחבלים בעקבות החקירה: "שהמחבלים לא ירגישו לרגע שהשופט הספרדי עוצר את המרדף אחריהם. ישראל תמשיך לפעול באותם כלים, באותן שיטות אפקטיביות לעשיית צדק עם המחבלים - בין אם זה מעצר, חקירה והעמדה לדין ובין אם במקרים שהסיכון גדול - שימצאו את דרכם האחרונה. הדרך הקיימת מקצועית ועונה לאמות מידה של הטופ שבטופ של המוסר העולמי, ספרדי או אחר. ישראל היא המדינה המובילה בעולם בכל הקשור למוסר לחימה".

 

גם האלוף (במיל') דורון אלמוג אמר כי מדובר בהחלטה מצערת. "אני חושב שמי שצריך להיות בחזית זאת מדינת ישראל. דורון אלמוג הוא לא העניין פה. מנסים פה להשחיר את פניה של מדינת ישראל והמדינה צריכה לתת את ההגנה לאנשים ששירתו אותה. לכן השאלה צריכה להיות מופנת לראש הממשלה, לשר הביטחון, לשר החוץ ולשר המשפטים".  

 

אלמוג, שכיהן בין שנת 2000 ל-2003 כאלוף פיקוד הדרום, וכבר התמודד בעבר עם איומי תביעה בבריטניה, אמר כי "חשוב שנבין שיש פה מערכה נוספת, שיטתית ועקבית, נגד הלגיטימיות של מדינת ישראל. מנסים להציג את מדינת ישראל כמדינה שרשויות החוק שלה נחותות - הרי הדברים נידונו כבר בבג"ץ. מנסים להציג אותנו כמדינה שפוגעת בחפים מפשע, בעוד שהתמונה היא שהמעשים שנעשו - נעשו מתוקף זכות ההגנה העצמית שיש לנו נגד פעולות שנועדו להרוג, לרצוח ולפגוע באזרחים על ידי מתאבדים וטרוריסטים. גם אם נפגעו בלתי מעורבים בשוגג, מעולם לא היתה למדינה מדינות מוצהרת לפגוע".

 

אלמוג: איזה יתרון מוסרי יש לספרד

על השאלה האם הוא מתכוון לנסוע בעתיד לספרד - הוא השיב: "אין לי כוונה לנסוע לשם, וחבל שהתקבלה החלטה כזו שיש מאחוריה הרבה מאוד ציניות ופוליטיקה. מה לספרד לדון בסכסוך פנימי?

איזה יתרון מוסרי יש לה? איזה יתרון שיפוטי יש לה? מי שם את ספרד כסמכות לשפוט בינינו לבין הפלסטינים או לקבוע מה הוא מעשה חוקי ומה לא?"

 

אלמוג סבור כי ייתכון שזו לא תהיה התביעה האחרונה נגד ישראלים בעולם. "צריך להבין שהמקרה הזה עלול להביא לשורה של תביעות נוספות בגין המערכה האחרונה, עופרת יצוקה. חייבים ליצור תוכנית אסטרטגית לאומית לטפל בסוגיה. אולי אמנה בינלאומית לצורך טיפול בדין הבינלאומי במלחמה בטרור. הרי היום אין בכלל הסכמה מהו טרור בכלל, כל צד מגדיר טרור אחרת. מבחינת הפלסטינים אנחנו מדינה טרוריסטית. צריך לגבש אסטרטגיה מקיפה וכוללת ותוכנית לאומית נמרצת להובלה ברורה של התנהלות בנושא. ישראל לא תיתן לקנוניה הזאת ליצור איזושהי פירצה מועדת לפורענות".

 

במקביל, אמר ח"כ זאב בילסקי (קדימה): "אסור לעבור לסדר היום על החלטה מקוממת כל כך, שמתעלמת מזכותה הבסיסית של מדינת ישראל להגן על עצמה. אני לא זוכר שבמשך שמונה שנים של התקפות רצחניות מצד החמאס נגד תושבי שדרות מישהו בספרד פצה פה. אני מצפה משר החוץ לפעול באופן נמרץ ולעשות כל מאמץ כדי להביא לביטול ההחלטה על פתיחה בחקירה".

 

בהכנת הידיעה השתתפו אמנון מרנדה ואטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דיכטר. מובילים בעולם במוסר לחימה
צילום: דורון גולן
אלמוג. החלטה מצערת
צילום: חיים צח
מומלצים