שתף קטע נבחר
 

ועדת השרים אישרה את הרפורמה במינהל

ועדת השרים לרפורמה במינהל מקרקעי ישראל אישרה את הרפורמה, שתהפוך מאות אלפי דיירים, הרשומים כחוכרי בתיהם וזקוקים לאישור המינהל בכל תוספת בניה ושינוי בעלות, לבעלי הקרקע והבית. שר השיכון: "אין מה לחשוש משיווק פרוע של שטחים פתוחים"

האם חוזרת המדינה לעידן רפורמות נתניהו? ועדת השרים לענייני הרפורמה במינהל מקרקעי ישראל - בהשתתפות ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שר האוצר, יובל שטייניץ, ושר הבינוי והשיכון, אריאל אטיאס - אישרה היום (ב') את הרפורמה במינהל. מדובר ברפורמה שנתניהו תכנן להנהיג עוד בימים בהם שימש כשר אוצר. נתניהו תכנן להעביר את הרפורמה במסגרת חבילת הרפורמות שתכנן למשק, ואף הצהיר עליה כ"רפורמה החשובה מכולן", אך לא הספיק לעשות זאת. הוועדה העבירה את הרפורמה לאישור הכנסת.

 

 

הרפורמה, שטרם גובשה באופן מלא, תכלול העברה של מאות אלפי בתים מבעלות ופיקוח של המינהל לידי התושבים שמתגוררים בהם כיום. למרות שמדובר בתושבים שרכשו את הבתים בכסף מלא והם הבעלים שלהם בפועל, הם רשומים כיום בטאבו באופן רשמי כ"חוכרים" וכפופים לאישורי המינהל בכל תוספת בנייה, הרחבה ומכירה לבעלים חדשים. עם יישום הרפורמה, יירשמו בעלי הבתים בפועל גם בטאבו, וישתחררו מהצורך לקבל את אישורי המינהל לכל פעילות. זאת, במטרה להקל על הביורוקרטיה בענף הנדל"ן.

 

ההחלטה שהתקבלה היום בוועדה כוללת שלושה עקרונות: ראשית, כאמור, העברת הבעלות על הבתים והקרקעות מהמינהל לידי הדיירים. בעניין זה נקבעו כללים לעניין מיקום השטח, גודלו ואופי השימוש בו; כמו כן התקבלה החלטה עקרונית, לאפשר למינהל להתחיל בתחום עיסוקו המקורי, היינו, שיווק קרקעות לבנייה וניהול בנק הקרקעות של המדינה; ולבסוף, העברת האחריות על הפיתוח והתכנון מהמינהל לרשויות המקומיות.

 

"הרפורמה תשנה את פני המשק ותביא למפנה דרמטי בתחום הבעלות על הדיור בישראל", אמר השר אטיאס, בראיון ל-ynet. "הרפורמה תאפשר למשרד הבינוי והשיכון למלא את יעדו המרכזי - לאפשר לאזרחי המדינה לרכוש דירות במחירים סבירים. ההחלטה להעביר את החוכרים לבעלות תאפשר השבחה של נכסים רבים ותקל על הביורוקרטיה. ככל שהתחום הכלכלי יהיה מפותח ויעיל, יגדלו הכנסות המדינה ואנו נוכל להגדיל את ההוצאה בתחום החברתי".

 

לדברי אטיאס, הרפורמה תוזיל את מחירי הדירות. המחירים ירדו גם בעקבות גידול ההיצע בקרקע ובדירות, עקב ההתייעלות במינהל ופינוי משאבים מביורוקרטיה לשיווק קרקע, וגם בגלל שבעלי הבתים לא יצטרכו עוד לשלם אלפי שקלים על ביורוקרטיה מיותרת. "ההחלטה לרכוש דירה היא הצעד הכלכלי המרכזי בחייהם של מרבית הזוגות הצעירים, ולכן חשוב מאוד שתתבצע בכמה שפחות לחצים. ההוזלה יכולה לשפר את חיי היום יום של האזרחים בצורה משמעותית".

 

האם תקופה של משבר, שבה ענף הנדל"ן נמצא בקיפאון, היא עיתוי מתאים לרפורמה כזו?

 

"אדרבה, היא הנותנת שזה הזמן המתאים ביותר לרפורמה כזו, שתעורר את הפעילות בענף".

 

כיצד אתה מתייחס לחששות, שהרפורמה תוביל לשיווק פרוע של השטחים הפתוחים המעטים שנותרו במדינה?

 

"אני לא חושש מכך כלל וכלל. מדובר בחשש שהועלה על ידי אנשים שלא למדו את החומר. גם אחרי הרפורמה, שר הבינוי והשיכון ימשיך להיות מעורב בפעילות ובמדיניות של המינהל. אין לנו שום כוונה למכור את כל הקרקעות במדינה, אלא להמשיך לנהל מדיניות לפי האג'נדה של הממשלה. אני לא אאפשר מכירה פרועה של שטחים ומקווה שכך יעשו גם ממשיכי דרכי".

 

מנכ"ל המינהל: הרפורמה גם טובה לסביבה

מנכ"ל המינהל, ירון ביבי, אמר ל-ynet: "הרפורמה עשוי להצעיד את המשק למקום אחר לגמרי מהמקום שהוא נמצא בו כיום. העברת הבעלות על הקרקע לאנשים תחסוך ביורוקרטיה ותעודד את היוזמה. במקום שאני אהיה האח הגדול שעוסק בשאלה, אם התושב יבנה פרגולה של 12 מטר או 14 מטר, אוכל להתרכז יותר במטרותי המרכזיות - שיווק קרקע. יש לציין שבתים שרשומים בטאבו הם אטרקטיביים יותר מבתי מינהל, כך שהרפורמה גם תאיץ את הפעילות בשוק הנדל"ן הקפוא".

 

"בעקיפין, הרפורמה גם תתרום לאיכות הסביבה", הוסיף ביבי, "אנשים קונים דירות כי הם צריכים לגור, ומישהו צריך לספק להם את המגורים האלההמינהל מחזיק בתים בעיקר באזורי בנייה רווייה. כשאנשים יוכלו לבנות יחידות דיור נוספות בשטחים שכבר רוויים בנדל"ן עם פחות מכשולים ביורוקרטיים, הם יבנו פחות בשטחים הפתוחים, וזה טוב לדורות הבאים".

 

גם במשרד להגנת הסביבה הביעו שביעות רצון מהרפורמה, לאחר שוועדת השרים קיבלה מספר דרישות של השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן: לפי הרפורמה, יתווסף למועצת המינהל נציג של השר להגנת הסביבה כחבר מלא במקום כמשקיף;  לנוסח הרפורמה הוסף סעיף לפיו "מקרקעי ישראל ייועדו גם כמשאב לטובת הציבור והסביבה"; והחשוב מכל - לפי נוסח הרפורמה שאושר היום, שיווק קרקע של המינהל לפיתוח יוכל להתבצע רק בקרקעות המיועדות לפיתוח בתכניות מתאר מקומיות. עוד הביעו במשרד לאיכות הסביבה שביעות רצון מהעובדה שוועדת השרים ביטלה את ההצעה לשווק קרקע בלתי מתוכננת לייזום פרטי.

 

בהכנת הידיעה השתתפה יעל עברי-דראל

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מינהל מקרקעי ישראל: בדרך לרפורמה
מומלצים