הסטודנטים בת"א "פיטרו" את נשיא האוניברסיטה
קבוצת סטודנטים התפרצה למשרד הנשיא פרופ' צבי גליל והגישה לו "מכתב פיטורים", כצעד מחאה על פיטורי עובדים באוניברסיטה והחלפתם בעובדי חברות כוח אדם
"פיטוריך ייכנסו לתוקף החל מהיום" - כך התבשר היום (ג') נשיא האוניברסיטה, פרופ' צבי גליל, על-ידי קבוצת סטודנטים שהתפרצה למשרדו והגישה לו "מכתב פיטורים". זאת, במחאה על כך שהאוניברסיטה החלה באחרונה לפטר משגיחי בחינות ולהחליפם בעובדי חברת כוח אדם, וכן על פיטוריהם של שומרים במלתחות הספריות.
"מכתבי פיטורים" בעלי תוכן דומה הוגשו היום לכל הבכירים בהנהלת האוניברסיטה. במכתב שניסחו הסטודנטים נכתב: "בבדיקה שנערכה לאחרונה התברר כי מכובדי מקבל תנאי העסקה וזכויות סוציאליות שאינם עומדים בקנה אחד עם נורמות התעסוקה הרצויות בקרב עובדים באוניברסיטה. אי לכך ובהתאם לזאת, הוחלט כחלק מצעדי ההתייעלות להחליפך בעובד חדש שיועסק על ידי חברת מיקור חוץ, הידועה בעלויות ההעסקה הזולות של עובדיה".
הנשיא (בגבו לסטודנטים) שומע את מכתב הפיטורין (צילום: נועם פורר)
עוד כתבו הסטודנטים כי "חברת הקבלן לא מוכנה לקבל את הוותק שצברת כעובד אוניברסיטה ולהעניק לך תנאים סוציאליים כגון ביטוח מנהלים, הפרשה לקרן פנסיה, הפרשה לקרן השתלמות, הפרשות לפיצויים, ימי מחלה וכן חופש ותנאי עבודה פיזים נאותים. על כן, פיטוריך ייכנסו לתוקף החל מהיום".
"הפרת זכויות בוטה"
לפני מספר חודשים, הודיעה האוניברסיטה כי בשל הגרעון שלה היא מפטרת את משגיחי הבחינות המועסקים ישירות על ידה ומחליפה אותם בעובדי חברת כוח אדם. כמו כן הודיעה האוניברסיטה על פיטורי השומרים בכניסה לספריות שהועסקו על ידי חברת כוח אדם, והחלפתם בלוקרים. בשני המקרים, טוענים הסטודנטים, התקיימה הפרה בוטה של זכויות עובדים.
היום אמרו הסטודנטים למנכ"ל האוניברסיטה, מרדכי כהן, שהם זועמים על כך שהאוניברסיטה מתנערת מאחריותה כלפי העובדים. לדברי רן לבנה, אחד הסטודנטים שהתפרצו היום למשרד הנשיא, "כאשר אנחנו יושבים בשיעורים, משתמשים במילים יפות ומדברים איתנו על צדק חברתי ומוסר, אבל בו בזמן מתנהגת הנהלת האוניברסיטה כאחרון המעסיקים ומתייחסת לעובדיה ולזכויותיהם בזלזול מופגן. כסטודנטים אנחנו לא יכולים לשתוק לנוכח היחס המשפיל והמבזה של האוניברסיטה לעובדים ששירתו אותה ואותנו נאמנה במשך שנים".
במכתב המחאה הוסיפו הסטודנטים כי על ה"מפוטרים" לקבל בהבנה את פיטוריהם, שכן הדבר יביא לחסכון בהוצאותיה של האוניברסיטה. כמו כן, מציעים הסטודנטים למפוטרים במכתב לחפש עבודה חלופית באחד מהמקצועות המוצעים בחברות כוח אדם, כגון שירות לקוחות, בידוק ביטחוני ועוד.
הביתה בפתוחה: הכנסת נחלצת לעזרה
בתוך כך, שביתת המרצים באוניברסיטה הפתוחה כבר בעומק השבוע השלישי, ופתרון אינו נראה באופק. יו"ר ועדת הכספים של הכנסת, ח"כ משה גפני (יהדות התורה), החליט היום לפרוץ את המבוי הסתום אליו נקלע סכסוך העבודה באוניברסיטה, ובתוך יום-יומיים אומרה להתקיים בלשכתו פגישה סגורה בהשתתפות נשיאת האוניברסיטה, הפרופ' חגית מסר-ירון, ונציגי השובתים.
"אני לא אבקש להפסיק את השביתה, אלא רק ללמד אותם לצאת משבר האמון ומשא ומתן מסביב לשעון עד שיימצא הפיתרון", אומר גפני, שסיכם דיון מעקב של הוועדה לאחר הטיפול במשבר, בעקבות החלטה מלפני שבועיים ללוות את המו"מ באמצעות הח"כים אלכס מילר (ישראל ביתנו) ודב חנין (חד"ש). חברי הוועדה נזפו בהנהלת האוניברסיטה על כך שניתקה מגע עם השובתים במשך עשרה ימים, בגלל סירובם להפסיק את השביתה.
הסטודנטים באוניברסיטה הודיעו על כוונתם לקיים מחר הפגנה מול משרד החינוך בתל-אביב, ולהצטייד בשעונים מעוררים "כדי להעיר את הממשלה מתרדמתה".
מאוניברסיטת תל-אביב נמסר בתגובה כי האוניברסיטה "החליטה על מהלך עסקי הכולל צעדי ייעול התפעול של המערכת המאוד מורכבת של אלפי הבחינות המתקיימות מדי שנה, ולאור הצמצום המשמעותי שחל בכוח האדם המנהלי לרבות בתחום של ארגון הבחינות, האוניברסיטה נאלצה להעביר את ניהול ההשגחה בבחינות לידי חברה שמתמחה בכך. החברה שזכתה במכרז היא OSP חברה בת של ORS, המבצעת עבודת השגחה בבחינות במספר מוסדות ואחראית על הכשרתם של העוסקים במלאכה".