תתפלאו: מותר לנהוג תחת השפעת סם
המשטרה ביקשה להאשים נרקומן בגמילה, כי נהג ברכבו תחת השפעת סם מתדון, אלא שבית המשפט זיכה אותו בטענה כי מעולם לא הובהר לנהג כי אינו רשאי לנהוג במצב זה. הרשות הלאומיצת למלחמה בסמים: המתדון אינו סם בעייתי
האם נרקומנים הנגמלים מסמים באמצעות שימוש במתדון, יכולים לנהוג כרגיל בכביש הציבורי? בית משפט השלום בחיפה זיכה אתמול (ג') מאשמת נהיגה תחת השפעת סם, נהג שבדמו נמצא ריכוז גבוה של הסם "מתדון". בפסק הדין, קבע השופט שלמה בנג'ו, כי מאחר שהנהג הוא נרקומן הנחשב בגמילה, אשר מקבל את הסם מהמדינה כחלק מתהליך גמילה רשמי, ומעולם לא הובהר לו כי הוא אינו רשאי לנהוג כאשר הוא תחת השפעת החומר, "אין זה ראוי או מתקבל על הדעת" להעמידו לדין.
יש לציין כי על-פי חוק, נרקומנים המטופלים במרכזי גמילה ומקבלים מתדון - סם לכל עניין ודבר, המצוי ברשימת הסמים המסוכנים של משרד הבריאות - באופן מבוקר, אינם פסולים על-ידי משרד התחבורה מנהיגה. אלא שהחלטה זו של משרד התחבורה מעוררת שאלות. לשימוש במתדון ידועות תופעות לוואי חמורות, העלולות בהחלט לגרום להפרעות בנהיגה: כך למשל עלול הסם לגרום להפרעות בקצב הלב, וכן הפרעות נשימה.
ברשות הלאומית למלחמה בסמים, מרגיעים היום את ציבור הנהגים: "השפעותיו של המתדון מעטות", אומרת ל-ynet ד"ר רחל בר-המבורגר, המדענית הראשית של הרשות. "מדובר בחומר אשר תחת השפעתו, בני אדם יכולים להמשיך לתפקד כרגיל - ובכלל זה, גם לנהוג. תופעות הלוואי הן נדירות ביותר".
"מחליף הרואין וקוקאין"
"מתדון הוא חומר 'חכם'", אומרת ד"ר בר-המבורגר. "תפקידו להחליף את סמי הרחוב, כמו למשל הרואין או קוקאין. תחת השפעתו, הנגמלים יכולים להמשיך לתפקד כרגיל". אולם, השימוש במתדון אינו נטול סיכונים לחלוטין: מלבד היותו ממכר, במקרים מסוימים הוא עלול לגרום להפרעות בקצב הלב של המשתמשים, וכן להפרעות נשימה. במקרים קיצוניים, אף יתכן בלבול. באופן טבעי, לתופעות לוואי חמורות אלה עלולות להיות השלכות חמורות על יכולת הנהיגה של המשתמשים.
אולם, בר-המבורגר מסבירה כי עיקר הבעיות ותופעות הלוואי הכרוכות בשימוש במתדון, נובעות מכך שנרקומנים חוזרים להשתמש במהלך הגמילה בסמי רחוב. לדבריה, "ערבוב" הסמים הוא הגורם שעלול לעורר את ההשפעות השליליות של המתדון. בעיה נוספת טמונה בשימוש במינון גבוה של הסם: "עניין הפרעות בקצב הלב של המשתמשים נמצא בבדיקה - וזו תופעה שעלולה להופיע כאשר המתדון ניתן במינון גבוה". במטרה למנוע מהמשתמש מלסבול מהפרעות אלה, ניתן המתדון לנגמלים תוך מעקב ובקרה צמודים במרכז הגמילה.
"איש לא הודיע לנאשם"
בפסק הדין שפרסם אתמול בית משפט השלום בחיפה, מסביר השופט בנג'ו את החלטתו לזכות את הנהג שנתפס כשבדמו ריכוז גבוה של מתדון: "אין מחלוקת כי איש לא הודיע לנאשם, כי הנהיגה תחת השפעת סם המתדון במסגרת הטיפול במרכז הטיפולי, אוסרת עליו את הנהיגה ברכב". ומאחר שאין איסור על נהיגה תחת השפעת מתדון, לא ניתן להאשים את הנהג בנהיגה תחת השפעת סם מסוכן."אם המדינה מעניקה בהיתר לאדם לצרוך סם, והיא מודעת לכך שאותו אדם מחזיק ברישיון נהיגה - והיא לא מוצאת לנכון להתריע בפניו כי בעת נטילת הטיפול אסור לו לנהוג - אין זה ראוי או מתקבל על הדעת כי המדינה תעמיד את אותו אדם לדין, דברי השופט בנג'ו.
ברשות למלחמה בסמים מציינים כי אין כיום כל סיבה לשלול מנרקומנים נגמלים את רישיון הנהיגה: "התקיימו כבר אינספור ועדות בנושא, בהשתתפות אנשי מקצוע ראויים מאוד. מעולם לא הוכח כי קיים קשר בין השימוש במתדון לתאונות דרכים". גם במשרד התחבורה והבטיחות בדרכים אומרים כי מי שמקבל מתדון במסגרת תהליך גמילה, אינו מנוע מלהמשיך לנהוג.
עם זאת, במשרד התחבורה מציינים כי נרקומנים נגמלים, המקבלים מתדון בחסות המדינה, נדרשים לעבור בדיקה במרכז הרפואי של המשרד. ההחלטה אם לאשר לנגמל להמשיך לנהוג, מתקבלת בהתאם להחלטת הרופאים במרכז.