"האבטלה באירופה עלולה להוביל למשבר חברתי"
ראש ממשלת לוקסמבורג ושר האוצר שלה ז'אן קלוד יונקר דוחק במעסיקים לגלות אחריות חברתית, ובפוליטיקאים להכין תגובה פרואקטיבית לגידול באבטלה
הסיכונים הכלכליים והפיננסיים הופכים למשבר חברתי לנוכח האבטלה הגואה. כך אמר יו"ר קבוצת שרי האוצר של האיחוד וראש הממשלה ושר האוצר של לוקסמבורג, ז'אן-קלוד יונקר.
לדבריו, "אנחנו נמצאים בעיצומו של משבר כלכלי ופיננסי, ואנחנו הולכים לכיוון של משבר חברתי. אני דוחק במעסיקים לא לפטר אנשים מוקדם מדי, ואני דוחק בהם לגלות אחריות חברתית".
הנציבות האירופית מסרה אתמול כי היבשת צפויה לרשום גידול משמעותי באבטלה, שעלולה להגיע לרמות הגבוהות ביותר מאז סוף מלחמת העולם השניה. לפי התחזית. כ-8.5 מיליון אירופים יאבדו את עבודתם בשנה הנוכחית ובשנה הבאה. שיעור האבטלה צפוי להגע ב-2010 ל-11.5% בגוש האירו ו-10.9% באיחוד האירופי. בנוסף, צופה הנציבות כי כלכלת אירופה תתכווץ השנה ב-4%.
לדברי יונקר, "אנחנו חייבים לא להמעיט בערכן וחשיבותן של הבעיות שיכולות להצטרף לעלייה בשיעור האבטלה. זה משפיע על החלשים ביותר והפגיעים ביותר בחברות שלנו. מיליוני אירופים נדחפים לייאוש כשמשבר מסוג זה עובר עלינו".
יונקר דחק בפוליטיקאים להכין תגובה "פרואקטיבית" יותר לגידול המהיר באבטלה. הוא המליץ ליישם תוכניות חינוך והכשרה מקצועית למובטלים, ולקצר את שבוע העבודה.
הוא הביע צער על צמצומה של פסגת האבטלה בפראג בהמשך השבוע, שבה היו אמורים להשתתף כל מנהיגי האיחוד האירופי, אך בסוף תכלול רק את מנהיגי צ'כיה, שבדיה וספרד. "גם אם אין לכם רעיונות כרגע, אין משמעות הדבר שלא צריך להתחיל להתמודד עם הבעיה", אמר יונקר.
יונקר אמר כי שרי האוצר של מדינות אירופה אינם מאמינים שעל גוש האירו להגדיל את חבילות התמריצים הכלכליים. שר האוצר של הולנד, ווטר בוס, אמר כי צריך לוודא שהחבילות שכבר אושרו ישפיעו, וסבב נוסף של תמריצים רק יגדיל את העלות, והשפעותיו מוטלות בספק.