נשיא איראן רומז: האו"ם הגיע לסוף דרכו
מחמוד אחמדי-נג'אד נפגש עם ראשי עשרה ארגונים פלסטיניים בדמשק והנשיא בשאר אסד. הנשיא האיראני תקף את האו"ם: "הארגונים המדיניים שהוקמו אחרי מלחמת העולם השנייה לא יכולים לפתור את בעיות העולם. דרושה רפורמה בינלאומית"
נשיא איראן, מחמוד אחמדי-נג'אד, הגיע אחר הצהריים (יום ג') לדמשק ונועד עם עמיתו הסורי, בשאר אסד, וכן עם ראש הלשכה המדינית של חמאס, חאלד משעל, ותשעה מנהיגי פלגים פלסטיניים אחרים. הוא ניצל את ההזדמנות כדי לתקוף ארגונים בינלאומיים שהוקמו לאחר מלחמת העולם השנייה - רמז לאו"ם - ש"הגיעו לסוף דרכם".
הנשיא האיראני קרא לערוך רפורמה במערכת העולמית משום שהמערב "מנסה לפתוח עם מפתח האתמול את המנעולים המתקדמים של היום. זה כמה עשורים שהם נותרו עם מדיניות המפגרת מאחור. הם כיום בעמדת חולשה והעולם משתנה".
לדבריו, "הניסיון הוכיח שהחשיבה והארגונים המדיניים, הכלכליים והביטחוניים שהוקמו בעקבות מלחמת העולם השנייה הגיעו לסוף דרכם ואינם יכולים לפתור את בעיות העולם כיום. הם אינם יכולים להשיג ביטחון לעולם מפני שעמדתם מתבססת על אפליה וכאוס ביטחוני", אמר נשיא איראן. "עלינו להשקיע מאמצים חדשים כדי לבצע רפורמות במערכות אלה, כמו גם במערכת הכלכלית המטפחת ובמערכת הביטחונית המתבססת על האינטרסים של המעצמות הגדולות ותו לא. על כל אלה להשתנות".
רפורמה עולמית. אחמדי-נג'אד ואסד בדמשק, היום (צילום: AFP)
פגישותיו של אחמדי-נג'אד עם ראשי עשרה ארגונים פלסטיניים נועדו לתאם עמדות, בין היתר בעקבות חילופי השלטון בישראל. לקראת הפגישה אמר חאלד עבד אל-מג'יד, מנהיג אחד הפלגים, ארגון "חזית המאבק העממי", כי מדובר במסר ברור לראש הממשלה החדש, בנימין נתניהו, לפיו הפלסטינים מאוחדים נגד הצעדים "הגזענים" של ממשלתו, כמו הרחבת ההתנחלויות.
אחרי פגישתם של אחמדי-נג'אד ואסד, קיימו השניים מסיבת עיתונאים משותפת, שבה אמר נשיא איראן כי "איראן וסוריה הן מדינות חשובות ומשפיעות במישור האזורי והבינלאומי. יש חזית התנגדות שעומדת זה מספר עשורים מול ניסיונות התערבות זרה של המעצמות המנסות לפרוש את השפעתן על האזור".
אסד: הקשר שלנו טבעי
הוא טען כי ארצו וסוריה בדרך לניצחון על המערב. "עלינו למנוע את הגאוותנות והמעורבות של הגורמים הבינלאומיים כדי שאזורנו יהיה חופשי, עצמאי ומתקדם ויהנה משלום. כיום, התנאים בעולם משתנים מהר. איראן וסוריה הן שתי מדינות הקוראות לצדק ולעצמאות ועמדתן הולכת ומתחזקת מידי יום במישור האזורי והבינלאומי.
אסד הוסיף במסיבת העיתונאים כי "הפגישה היום מעידה על חשיבות היחסים בין סוריה לאיראן", אמר. "הקשר בינינו הוא טבעי ומחובתנו להעמיק אותו". הוא סיפר כי שוחח עם עמיתו על "הסבל של העם הפלסטיני" והסביר כי זה
"הגיוני שהדיונים יעסקו גם בעם הפלסטיני ובהתנגדות שלו על כל הנגזר מכך - כיצד יש לפעול וכיצד לפרוץ את הסגר המוטל על רצועת עזה". שני המנהיגים דנו גם במצב בעיראק, שעימה איראן וסוריה חולקות גבול.
"הדגשתי בפני הנשיא אחמדי-נג'אד את עמדתה הקבועה של סוריה בנוגע לגרעין האיראני", הוסיף אסד. "עמדתנו היא שלאיראן יש את הזכות המלאה לפתח תוכנית גרעינית למטרות שלום. זוהי זכות המעוגנת בהסכמים ובאמנות הבינלאומיות. ישנם גורמים שונים המטילים ספק בפרויקט. על אותם גורמים המעלים טענות אלה להביע את דעתם באשר לפרויקט הגרעין הצבאי שיש בישראל זה שנים רבות, ולו לשם הצדק והאמינות".