ארה"ב: ישראל צריכה לחתום על אמנת הגרעין
בנאום בפני חברות האמנה למניעת הפצת נשק גרעיני, קראה תת-מזכירת המדינה, רוז גוטלמולר, לישראל, פקיסטן, הודו וצפון-קוריאה לחתום על האמנה לאי הפצת נשק גרעיני. היא סירבה לומר אם וושינגטון מתכוונת ללחוץ על ישראל בנושא
בעוד ישראל עושה מאמצים לרתום את העולם למאבק בתהליך ההתגרענות של איראן - ארה"ב משנה את הטון הפומבי דווקא כלפי הגרעין הישראלי. תת-מזכירת המדינה האמריקנית, רוז גוטלמולר, קראה אמש (יום ג') לישראל, פקיסטן, הודו וצפון-קוריאה להצטרף לאמנה לאי הפצת נשק גרעיני. גוטלמולר, שהקריאה הודעה מטעמו של הנשיא אובמה בפני נציגים מ-189 מדינות החתומות על האמנה לאי-הפצת נשק גרעיני (NPT), סירבה לומר אם וושינגטון תנקוט צעדים חדשים כדי ללחוץ על ישראל בנושא זה.
"היצמדות עולמית לאמנה לאי הפצת נשק גרעיני - גם על-ידי הודו, ישראל, פקיסטן וצפון-קוריאה - נותרה אחת מהמטרות הבסיסיות של ארה"ב", אמרה גוטלמולר וציינה כי ממשל אובמה יעודד את כל הצדדים להצטרף לאמנה.
יצויין כי ישראל, הודו ופקיסטן לא חתמו מעולם על האמנה לאי הפצת נשק גרעיני, ואילו צפון-קוריאה פרשה ממנה ב-2003 - שלוש שנים לפני שערכה ניסוי גרעיני ראשון. ארה"ב הקפידה במשך שנים ארוכות לשמור על שיתוף פעולה שקט עם מדיניות העמימות הגרעינית של ישראל - ונמנעה מהפעלת לחץ משמעותי עליה בהקשר זה.
גוטלמולר לא התייחסה בדבריה לתוכניתה הגרעינית של איראן, אך לאחר מכן ציינה שאיראן עלתה באופן עקיף בדבריה כשדיברה על "ההשלכות על אלה שמפירים את החוק הבינלאומי ופורשים מהאמנה".
מי שכן התייחס לסוגיית איראן אתמול בערב הוא נשיא ארה"ב, ברק אובמה, שהביע בפגישה עם הנשיא שמעון פרס מחויבות חד-משמעית לביטחון ישראל.
אובמה הבהיר לפרס כי ארה"ב "מתחילה בהידברות עם איראן אבל זו לא האופציה היחידה". פרס אמר מצדו כי ישראל תומכת במאמצי ארה"ב לפתור את הסוגיה בדרך דיפלומטית וכי "אם המאמצים יצליחו - זה יהיה הדבר הטוב ביותר". הפגישה בין פרס לאובמה היתה אמורה הייתה להימשך 20 דקות והתארכה לשעה, כשרבע השעה האחרונה הייתה בארבע עיניים. קודם לכן נכחו בפגישה גם ראש מטה הבית הלבן רם עמנואל, היועץ לביטחון לאומי ג'ים ג'ונס, והיועץ הבכיר של אובמה דייויד אקסלרוד.