שתף קטע נבחר

 

מסמך ארכיאולוגי נדיר נתפס בפעילות משטרתית

המסמך נתפס בידי שני תושבי הגדה, החשודים כי ניסו למכור אותו במיליוני שקלים. מופיעות בו 15 שורות, הכתובות בכתב עברי מתקופת בית שני, ומספרות על אלמנה בשם "מרים ברת יעקב". רשות העתיקות: "צריך לבדוק שלא מדובר בזיוף"

מגילה הכתובה בכתב עברי קדום, האופייני לתקופת הבית השני ולמאות הראשונה והשנייה לספירה, נתפסה אמש (ג') בפעילות מבצעית של יחידת המסתערבים של מג"ב ירושלים, בשיתוף היחידה למניעת שוד עתיקות וקמ"ט ארכיאולוגיה במנהל האזרחי.

 

סגנון הכתב המופיע על המגילה מוכר בעיקר מהמגילות הגנוזות, ומכתובות שונות על גבי גלוסקמאות וארונות קבורה. התעודה עצמה כתובה על גבי פפירוס, וניתן להבחין ב-15 שורות הכתובות בעברית מימין לשמאל, אחת מתחת לשנייה. בשורה העליונה ניתן לקרוא בבירור את המשפט "שנת ארבע לחורבן בית ישראל". מדובר בתאריך שעשוי להיות שנת 74 לספירה - במידה ומחבר התעודה מתייחס לשנת החורבן של בית המקדש השני, בתום המרד הגדול. אפשרות נוספת היא, שהכוונה לשנת 139 לספירה - במידה והמחבר מתייחס לחורבן הישוב הכפרי ביהודה לאחר דיכוי מרד בר כוכבא.

 

עוד ניתן לקרוא בתעודה את שם האישה "מרים ברת יעקב", ואחריו שם שעשוי להיות מקום הישוב בו היא התגוררה: מסעלב. יתכן ומדובר בישוב סעלבים. בתעודה מופיעים שמות של אנשים ומשפחות נוספות, שמות של מספר ישובים עתיקים מתקופת בית שני , ונוסח משפטי העוסק בקניינה של אלמנה ובויתור על רכושה.

 

נעצרו רגע לפני המכירה

משטרת ירושלים עצרה שני פלסטינים תושבי בית סחור בחשד שהתכוונו למכור את המגילה, ששווייה הכספי נאמד במיליוני שקלים. השניים הובאו להארכת מעצר בבית משפט השלום בירושלים.

 

סגן ניצב מוטי אדרי, קצין אגף החקירות והמודיעין במרחב ציון אמר ל-ynet: "התקבלו מספר ידיעות מודיעיניות לגבי שני פלסטינים מבית סחור שמתכוונים למכור קלף/מגילה מאוד עתיקה".

 

סנ"צ אדרי הוסיף כי המשטרה החלה להתחקות אחר עקבותיהם של השניים ואתמול, כשנכנסו למפגש עם הקונים שהתקיים במלון "האייט" שבירושלים, נעצרו על ידי לוחמי יחידת המסתערבים של מג"ב.

 

יש לציין כי המשטרה חוקרת מהיכן השיגו את המגילה והאם היו מעורבים במכירות נוספות של עתיקות. כמו כן צפויים מעצרים נוספים במשטרה.

 

ממצא נדיר

"על פי סגנון הכתב, החומר עליו נכתבה התעודה, מצב ההשתמרות והטקסט, הכולל תאריך היסטורי הניתן לפענוח, מדובר בתעודה עתיקה", אמר אמיר גנור, מנהל היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות. "מאחר שמדובר בפריט שלא הגיע מחפירה ארכיאולוגית מסודרת, עדיין יש צורך בבדיקות מעבדה לשלילת האפשרות שמדובר בזיוף מודרני".

 

גנור הוסיף ואמר, כי לתעודה חשיבות רבה מבחינה היסטורית מחקרית ולאומית. "עד כה כמעט ולא נתגלו מגילות או תעודות היסטוריות מתקופה זו בחפירות ארכיאולוגיות מוסדרות. תעודה היסטורית הניתנת לתיארוך ודאי, על סמך התייחסות למאורע היסטורי כ"חורבן ישראל", לא נתגלתה כלל".

 

מהתעודה ניתן ללמוד על שמות האנשים, שמות משפחתם, ומקומות ישוב בארץ ישראל בתקופה זו. פענוח התעודה בשלמותה על ידי בעלי מקצוע בתחום, אפיגרפים והיסטוריונים, יוכל ללמד על התנהלות בני התקופה ולהוסיף מידע על אורח החיים שלהם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המגילה שנתפסה
צילום: מעבדת שימור המגילות, רשות העתיקות
מומלצים