להיות אמא לאחר הגזרות: משתלם בכלל לעבוד?
האוצר מבטל את החזר הוצאות המטפלת, ומוביל את הילה קרופסקי - בקרוב אם לשניים - לחשוב פעמיים אם בכלל כדאי לצאת לעבודה. "שוק העבודה מאבד נשים שיכולות לתרום", היא אומרת. "היחס לנשים ותינוקות הוא הזנחה של דור העתיד"
הילה קרופסקי ניצבת בפני דילמה חדשה - היא תוהה אם בכלל ישתלם לה בקרוב ללכת לעבוד. קרופסקי, בת 33 ואם לילד בן שנתיים ושמונה וחודשים, הנמצאת בשלב מתקדם של הריונה השני, שמעה אתמול (ה') על הגזרות החדשות שיזם האוצר, במסגרת תוכנית הקיצוצים בתקציבי משרדי הממשלה.
גזירות 2009 - הסיקור המלא:
- נתניהו: להוריד את הגזירות נגד נכים וקשישים
- משרד החינוך: הפגיעה בכיתות א' וב' - לדורות
- זעם על הקיצוץ: הרחבת התקציב - או משבר פוליטי
- הגזרות פיצלו את שרי הליכוד: 'לא לשם כך נבחרנו'
בין היתר, למדה קרופסקי כי נשים יחויבו מעתה לשלם 50 שקל על כל יום אשפוז לאחר הלידה, דמי הלידה יצומצמו ב-20 אחוז, מענק הלידה שניתן עד כה יקוצץ,
והחמור מכל - הנשים ייאלצו לוותר על הכרה בהוצאות המטפלת לצרכי מס, הטבה שבה זכו משפחות עם ילדים אך לפני מספר ימים בפסיקה של בית המשפט העליון שניתנה בתום מאבק משפטי ממושך.
כיום היא משלמת 2,200 שקל למעון, וכאשר ייוולד ילדה השני, התשלום כמובן יעלה. "לכן", היא אומרת, "כל העניין של ההכרה במס הוא הכרחי. זאת פשוט עזרה קטנה שהמדינה חייבת לתת כדי לסייע לנשים לצאת לעבודה. אם ארוויח 5,000 שקל, אני אחשוב פעמיים אם בכלל ללכת לעבוד, כי רוב הכסף הולך לפעוטון. לכן שוק העבודה מאבד הרבה נשים שיכולות לתרום. המדינה לא מבינה ששילובן בשוק העבודה יכול להשתלם בטווח הארוך".
לדבריה, בתכנון הילד השני, היא ובעלה לא רצו לחשוב יותר מדי על משמעויות כלכליות. "למרות שהמצב הכלכלי שלנו נלקח בחשבון, לא רצינו שזה יהווה גורם מכריע", היא אומרת, "אבל אני מכירה הרבה זוגות שאמרו לי שהם לא יכולים להרשות עצמם ילד שני ושלישי בגלל המצב הכלכלי. קיצוץ של דמי לידה זו חוצפה שאין כדוגמתה. גם כך, במדינה שלנו חופשת הלידה היא מאוד קצרה. היחס של המדינה כלפי אמהות ותינוקות הוא פשוט הזנחה של דור העתיד".
"בכלל לא חושבים על ילד שני"
טלי, בת 36 המתגוררת בעיירת פיתוח באזור הצפון, היא אם לילד בן שלוש וחצי שמתקשה למצוא עבודה בתקופה האחרונה - ולכן בעלה הוא מפרנס יחיד. "אני לא בררנית ומוכנה לעבוד בכל דבר, אך הבעיה היא שאני לא רוצה לגרום למצב שרוב המשכורת שלי תלך עבור תשלום למעון לילד, ולכן מאוד קשה למצוא עבודה שלא תכניס אותי להפסדים".
למרות גילה ורצונה להרחיב את המשפחה, היא ובעלה החליטו לא לעשות זאת בגלל קשיים כלכליים. "ממשכורת אחת אני צריכה גם לתקצב את הבית וגם לשלוח את הילדים לחוגי העשרה. אנחנו בכלל לא חושבים עכשיו על ילד שני כי פשוט אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו כרגע. הייתי מצפה מהמדינה ליותר תמיכה, במיוחד בתקופה כזו. במקום לתמוך בהבאת ילדים בקרב משפחות צעירות - המשפחות הללו מוצאות את עצמן נלחמות על הקיום".
יו"ר שדולת הנשים, רינה ברטל, מתכוונת לצאת למאבק נגד הגזרות: "שדולת הנשים בישראל לא תיתן להסכם הזה להתרחש במציאות.
יחד עם ארגונים חברתיים נוספים, נצא למאבק כדי לעצור את ההשתוללות השיטתית של האוצר והפגיעה הקשה בנשים".
יו"ר נעמת, עו"ד טליה לבני, אומרת כי "גזרות האוצר הן ניסיון לסיכול ממוקד של הנשים". לדבריה, הנשים "לא יקנו את הטקטיקה של הכנסת עזים והוצאתן במטרה להשתיק אותנו". לבני תוהה אם הפגיעה בסעיפים רבים כל כך היא "ביבי החדש".