המורים מאיימים על האוצר: תצמצמו? נשבות
המורים וגם הרשויות מאיימים בהשבתה אם לא יבוטל הקיצוץ בסך 800 מיליון שקל מתקציב החינוך, שכולל הפחתה משמעותית בלימוד בקבוצות קטנות בכיתות א'-ב', וצמצום מספר בתי הספר שבהם תופעל רפורמת "אופק חדש". מזכ"ל הסתדרות המורים: "יופעלו כל האמצעים הארגוניים"
הסתדרות המורים מאיימת להשבית את בתי הספר היסודיים ואת חטיבות הביניים אם ייצאו לפועל הקיצוצים בסך 800 מיליון שקל בתקציב החינוך, שמתכנן משרד האוצר במסגרת הגזרות הכלכליות החדשות.
אחד מסעיפי הקיצוץ שמעורר זעם במערכת החינוך נוגע לצמצום משמעותי במספר השעות שבהן לומדים תלמידי כיתות א' וב' בקבוצות קטנות - פיצול כיתות שעליו הוחלט לפני שנתיים. בנוסף, מתכנן האוצר לצמצם כבר בשנה הבאה את מספר בתי הספר שיצטרפו לרפורמת "אופק חדש", שעיקרה הוא צמצום מספר התלמידים בכיתות.
מזכ"ל הסתדרות המורים, יוסי וסרמן, אמר ל-ynet כי "יופעלו כל האמצעים הארגוניים, לרבות שביתה במערכת החינוך". לדבריו, ארגונו "יפעל בכל הדרכים האפשריות וייאבק בכל כוחו" על מנת למנוע את הדבר.
גזרות וקיצוצים - סיקור מקיף ב-ynet:
- הביטוח הלאומי על הקיצוץ הצפוי: "רעידת אדמה"
- בכיר באוצר: התקציב מאוזן, אין בו סאדיזם
- ליצמן על הקיצוץ בבריאות: גועל נפש, זה לא יקרה
- על כוונת האוצר: תנאי משרתי הקבע
- זעם על הקיצוץ: הרחבת התקציב - או משבר פוליטי
על פי חוק לימוד חובה, בכיתות היסוד (א' וב') במוסד חינוך רשמי יילמדו לפחות עשר מסך שעות הלימוד השבועיות של מיומנויות היסוד (קריאה, כתיבה וחשבון) במסגרת לימודים שבה מספר התלמידים למורה אינו עולה על 20. אולם בהצעת הקיצוצים מבקש משרד האוצר לשנות את התיקון לחוק לימוד חובה, ולצמצם את מספר השעות לחמש בלבד, ורק בכיתה א' (לפי ההצעה, מספר השעות יעלה שוב בהדרגה במהלך חמש השנים הבאות). כך מתכנן האוצר לחסוך 96 מיליון שקל מבסיס תקציב משרד החינוך לשנת 2010.
בנוסף, בניסיון להביא להתייעלות במשרד החינוך, מבקש האוצר לצמצם את מספר בתי הספר שאמורים להצטרף לרפורמה בשנת הלימודים הבאה (תש"ע) מ-650 ל-200 בלבד. הרפורמה הופעלה כבר ב-681 בתי ספר וב-500 גני ילדים, שבהם צומצמו הכיתות ל-32 ילדים בלבד.
"האוצר חותך בבשר החי"
באוצר טוענים כי מן הראוי לצמצם את הפיצול לקבוצות קטנות, שכן הוא יוצר כפילות עם צמצום הכיתות במסגרת רפורמת "אופק חדש", (שכאמור, גם בה קיצצו). בהצעת האוצר נכתב כי "בעקבות יישום רפורמת 'אופק חדש' בחינוך היסודי, נוספו שעות לימודים רבות למערכת החינוך שמטרתן בעיקר לאפשר שעות פרטניות, כלומר שעות לימוד שבהן נערכים הלימודים בכיתות קטנות בהן מספר התלמידים למורה לא עולה על חמישה". לכן, מסביר האוצר, "לנוכח זה צמצמו את הצורך בהוספת שעות לימוד לצורך הקטנת מספר התלמידים במסגרות הלימודים, וברקע המשבר הכלכלי ואילוצי התקציב, מוצע לדחות את מועד יישום החוק".
אולם במערכת החינוך מתקשים לקבל את הדברים. "מה שהוצע על ידי האוצר לא גובש איתנו", אמר היום לכתבים שר החינוך גדעון סער. "זה ניסיון חד צדדי לצמצם בצורה דרמטית את המחויבות התקציבית של האוצר".
לדברי וסרמן, "יש לנו התחיבות מפורשת של מנכ"לית משרד החינוך הקודמת, שלומית עמיחי, שמדברת על כך שיצטרפו 650 בתי ספר בשנה הבאה לרפורמה. אנחנו לא נסכים לוותר על כך. האוצר חותך בבשר החי. שנתיים וחצי עמלנו על השגת רפורמה שהמדינה רצתה. הציעו, שכנעו, ביקשו, שמנו את הראש על המזבח - ועכשיו רוצים לפגוע בזה? לא נרשה שום פגיעה".
גם מרכז השלטון המקומי וראשי הרשויות הודיעו כי אם עד יום שלישי לא תחליט הממשלה לבטל את הקיצוץ, הרי שביחד עם כל הארגונים העוסקים בחינוך (הורים, מורים וכו'), הם יפתחו בהשבתה של המערכת.
עוד על הכוונת: סטודנטים ונוער בסיכון
הקיצוץ בתקציב החינוך עלול לפגוע גם בסטודנטים. בין היתר, מציע האוצר להפסיק את התמיכה בתלמידים בחוגים למינהל עסקים, חשבונאות ומשפטים במוסדות המתוקצבים על-ידי המדינה. האוצר ניסה להעביר בכנסת את הגזירה הזאת לפני כשנתיים, אך נסוג עקב ההתנגדות החריפה
של ארגוני הסטודנטים.
משרד האוצר גם דורש לסגור את המינהל לחינוך התיישבותי במשרד החינוך, האחראי כיום על כפרי הנוער והפנימיות ברחבי הארץ. לטענת האוצר, המינהל פועל בכפילות עם המחוזות השונים במשרד החינוך ולכן כדי להתייעל יש לסגור אותו. מזכ"ל התנועה הקיבוצית, זאב שור, התרעם על ההחלטה. לדבריו, ביטול המינהל יגרום לנוער בסיכון לחזור לרחוב.