דו"ח: תמותת ילדים מפגיעות - כפול במגזר הערבי
תמותת הילדים מפגיעות נמצאת אמנם בירידה בארץ, אך עדיין כ-150 ילדים מתים בכל שנה מחנק, הרעלה, כוויות ועוד. תאונות דרכים הן גורם המוות העיקרי, 22 אחוז ממקרי התמותה - מתאונות בבית
בכל שנה מתים בישראל 150 ילדים עקב פגיעות שונות, ושיעור התמותה של ילדים ביישובים ערבים גבוה פי שניים מאשר ילדים יהודים. כך עולה מדו"ח שנתי מסכם של ארגון "בטרם".
מהדו"ח עולה עוד כי מדי שנה מתאשפזים כ-25 אלף ילדים בשל פגיעות, כ-180 אלף ילדים פונים למיון וכמעט אחד מכל שני ילדים מטופל אצל רופא בקהילה בעקבות פגיעה.
מהדו"ח עולה עוד כי בשנים 2003-2005 מתו בישראל בממוצע 146 ילדים בשנה מפגיעות, ובעשור האחרון נרשמה ירידה של כמעט 30 אחוז בתמותת ילדים מהיפגעות. בארגון "בטרם" ציינו כי ירידה זו מתבטאת בכך שניצלו חייהם של 70 ילדים מדי שנה.
מרבית מקרי המוות (כ-62 אחוז) מתרחשים בשל תאונות דרכים. ואילו 22 אחוז ממקרי המוות קשורים לתאונות בית ופנאי ובהם טביעה (7.7 אחוז), חנק (5 אחוז), הרעלה או נפילה (4 אחוז כל אחד) וכן כוויות (3 אחוז) ותאונות ירי (2 אחוז)
הילדים באוכלוסיה הערבית נמצאים בסיכון גבוה יותר: שיעור התמותה מפגיעות בקרב הילדים הערביים הוא יותר מכפול מאשר בקרב האוכלוסיה היהודית ושיעור הנפגעים גבוה פי שבעה. בדו"ח "בטרם" הנוכחי נבדקו לראשונה נתונים לפי יישובים. שיעור התמותה גבוה במיוחד ברשויות הערביות. כך למשל בישוב חורה שבנגב שיעור הפגיעות בילדים הוא 34 מקרים למאה אלף ובג'יסר א-זרקא 31 למאה אלף. לשם השוואה, בירושלים השיעור עומד על 5 מקרים למאה אלף ילדים. שיעור התמותה מפגיעות בכפר קאסם היה גבוה פי 15 מזה שבאשדוד.
לירי אנדי פינדלינג, סמנכ"ל מחקר ומדיניות בארגון "בטרם", ציינה כי "היינו רוצים שכל ראש עיר וכל אחראי על מערכת חינוך יסתכל בנתונים שלנו ויפעל".
עופר נאמן, יו"ר ארגון בטרם אמר: "לא צריך להשקיע הרבה כסף. חינוך, תשומת לב, אכפתיות ומודעות יכולות לעזור".
ברחבי העולם מתים מדי יום אלפיים ילדים מפגיעות בלתי מכוונות וארגון הבריאות הכריז על נושא זה כמגיפה של האלף השלישי. שיעור תמותת הילדים בישראל הוא מהנמוכים באירופה, אך יש לנו לאן לשאוף. לדברי ד"ר חזי לוי, ראש מנהל הרפואה במשרד הבריאות ציין כי "שיעור ההיפגעות הנמוך ביותר הוא בהולנד. אם נפעל כפי שפועלים שם נוכל להציל עוד כ-90 ילדים מדי שנה בישראל.
סגן שר הבריאות יעקב ליצמן, שקיבל בצהרי יום ה' את הדו"ח, אמר: "אשתדל לעזור, אעשה מה שאוכל, אבל אי אפשר שהכל יהיה על חשבון משרד הבריאות. צריך לגייס גם משרדים נוספים. אני רואה בזה הצלת נפשות".
לשמור עליהם
צילום: jupiter
מומלצים