רוסיה: החרפת הסנקציות על איראן - צעד לא חכם
שר החוץ הרוסי הגיע לוושינגטון לראשונה מאז נכנס ממשל אובמה לתפקידו. הוא הבהיר לעמיתתו הילרי קלינטון כי הקרמלין מעוניין להפעיל לחץ על טהרן, אך לא חושב שהחרפת הסנקציות הכלכליות תשכנע אותה להשעות את תוכנית הגרעין
48 שעות לאחר שביטל את השתתפותו בוועידה עם נאט"ו, הגיע שר החוץ הרוסי לראשונה לוושינגטון ואמש (יום ה') הוא נועד עם הנשיא האמריקני, ברק אובמה, ומזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון. לברוב הביע את התנגדות ממשלתו להחרפת הסנקציות של מועצת הבטחון על איראן והטיח ביקורת על ארה"ב שהפעילהסנקציות חריפות יותר מחוץ לאו"ם.
ארה"ב ובעלות בריתה באירופה ממשיכות לקדם סבב נוסף של סנקציות כלכליות על איראן, במאמץ להניא אותה מהמשך תוכנית הגרעין שלה. בפגישתו עם קלינטון התייחס השר הרוסי לנושא הנפיץ ואמר: "זה לא כל כך פשוט. יש החלטות משותפות שאומצו במועצת הביטחון והן מחייבות את כל המדינות בעולם להתנהג בדרך מסוימת ולמלא דרישות מסוימות".
קלינטון ולברוב, אמש בוושינגטון (צילום:AFP)
אולם הוא הביע גם מחאה. "לצד זה יש גם סנקציות חד-צדדיות של ארצות הברית והאיחוד האירופי מעבר להחלטות מועצת הביטחון בנוגע לאיראן. אנחנו לא חושבים שזה עוזר". לברוב הבהיר כי הקרמלין דבק בהסכם שהושג בין חמש החברות הקבועות במועצת הביטחון וגרמניה במהלך פגישתן בלונדון. "איראן לא התנגדה להצעות הללו ויש לה הצעות משלה שאנחנו מוכנים לדון בהן".
שר החוץ הרוסי הצהיר בשיחות בוושינגטון: "לא אמרתי אף פעם שאנחנו נגד לחץ כלשהו על איראן. למעשה הסברתי שאנו לא רואים בהטלת סנקציות קשות כצעד חכם. אולם בכל הקשור ללחץ - אנחנו בעד לחץ להחזיר את איראן לשולחן המשא ומתן". מזכירת המדינה האמריקנית אמרה בתגובה: "אנחנו מניחים את התשתית לנימוקים לסנקציות קשות יותר. הגשנו הצעות לאיראן, אבל אנחנו עדיין מאוד עירניים".
"צמצום הארסנל הגרעיני חשוב לרוסיה"
סוגיית הגרעין העסיקה את קלינטון ולברוב, אך לא רק בהקשר האיראני. בפגישה נידונו שאר המחלוקות העמוקות בין רוסיה לארה"ב: צירוף גאורגיה ואוקראינה לנאט"ו, פריסת מערכות ההגנה האווירית במזרח אירופה ופירוק המעצמות מנשק גרעיני. במסיבת עיתונאים שקיימו בתום הפגישה אמרו השניים כי המחלוקות בנוגע לגאורגיה לא יעמדו בדרכן של רוסיה וארה"ב להגיע להסדר על הנשק הגרעיני.
לברוב אמר צמצום הארסנל הגרעיני הוא "נושא מספיק חשוב לרוסיה, ארה"ב ושאר העולם מכדי שיישאר קפוא". קלינטון הביעה תקווה שחילוקי הדעות בין
המדינות ייפתרו והיחסים ישתפרו. "אנו רוצים לנרמל את מערכת היחסים עם רוסיה ולשדרג אותה", אמרה.
השיחות על צמצום מלאי פצצות הגרעין של רוסיה וארה"ב חודשו לאחרונה, בניסיון להגיע להסכם שיחליף בסוף השנה את האמנה לצמצום הנשק הגרעיני שנחתמה ב-1991 (START). השיחות בין הצדדים החלו בעקבות פגישה בין נשיא ארה"ב, ברק אובמה, לעמיתו הרוסי, דמיטרי מדבדב, בחודש שעבר.