עליות בשוק ההון? אל תמהרו להתפתות
אותם מומחים שלא צפו את המשבר משכנעים אותנו להצטרף למסע הקניות "כדי לא לפספס את הרכבת". עצתי - היזהרו
נהגים מנוסים יודעים כי אחד התרחישים המסוכנים ביותר בנהיגה הוא התיקון המוגזם. כאשר נוסעים ולפתע מסיבה בלתי ברורה סוטים מעט לכיוון ימין אל השוליים, הדבר המסוכן ביותר הוא האינסטינקט אשר מבקש לתקן בחדות את המהלך ולהטות שמאלה את הרכב אל עבר התנועה הנגדית. הדרך הנכונה היא להבין מה קרה ואז - באיטיות, תוך כדי שימוש במראות והסתכלות על הסביבה הכללית - לעלות חזרה על המסלול הנכון.
שוק ההון סבל לפני כחצי שנה מסטייה חדה מאוד לכיוון מטה; שוק האג"ח הממשלתיות והקונצרניות ספג פגיעה אנושה על רקע המיתון העולמי. המוני בית ישראל יצאו עם ידם על ראשם ומכרו את קופותיהם וקרנותיהם השונות בבהלת עדר מטורפת.
אוכלי הנבלות, כרישי שוק ההון, האנשים אשר המתינו בסבלנות ובעלי החברות, ניצלו את המנוסה והגדילו החזקות, פדו חובות וקנו בעיקר בזול. אוח איזו מסיבה זו הייתה! גם בנק ישראל הצטרף להילולת הקניות ורכש אג"ח ממשלתי, מסיבותיו שלו, וסייע לעליות של התקופה האחרונה. אלא שעליות אלה הינן תיקון חד ומוגזם.
יש בשוק האג"ח עיוותים מטורפים כלפי מעלה, של מחירים גבוהים באופן מוגזם המורידים את התשואה הצפויה בפועל לרוכשים שימתינו למועד הפרעון, לשיעור אפסי ואף שלילי. אם נבחן מעט את המספרים, נגלה כי התחושה החיובית שאופפת את שוקי ההון, אינה מגובה בהכרח בעובדות בשטח.
3.5% הפסד על אג"ח ממשלתיות
כיום נקנה מק"מ (מלווה קצר מועד) בתשואה שנתית אפסית של בערך 0.9%. רובנו לא נמצאים בעמדת התמקחות עם הבנק ונשלם עמלות תעריפיות מלאות, נאמר, 0.1% בקניה ו-0.1% במכירה, 0.6% דמי משמרת ו-0.1% מס על "הרווח". כלומר, בסך הכל מי שקונה מק"מ בפועל לא מרוויח כלום ובדרך כלל אף מפסיד.
לא הכנסנו לכאן את השפעת האינפלציה על המק"מ, שאינו צמוד למדד, ואת ההערכה שבפועל רוב האנשים קונים מק"מ לתקופה קצרה, כ-11-10 חודשים, ולכן הריבית שהם מקבלים נמוכה יותר. זאת, כיוון שאם המק"מ מעניק תשואה שנתית של 0.9%, עבור 11 חודשים התשואה בפועל תהיה נמוכה יותר.
גם מי שקונה אג"ח ממשלתיות מסוג שחר לא צמודות לטווח קצר, מפסיד בפועל. הריבית השקלית לשנתיים היא 0.65%. אם תורידו מכך את העמלות שתשלמו - שוב תפסידו. מי שיקנה אג"ח ממשלתיות צמודות לשנה וחצי יקבל תשואה שלילית נטו של 2.5%, אם תנכו עמלות תגיעו ל-3.5% הפסד. הבנתם? מה הבנתם? לא הבנתם.
בעצם, לעומת כל אפיקי ההשקעה הסולידיים, יכול להיות שעדיף להשאיר את הכסף בעו"ש או מתחת לבלטות מאשר להיכנס למסלול של הפסד בטוח. גם באג"ח הקונצרניות יש אגרות רבות שהתשואה שלהן אינה מצדיקה את הסיכון הגלום בהן.
הקוראים "המתוחכמים" יאמרו: "אבל אני משקיע בקרן נאמנות - מנהלי הקרן יודעים מה הם עושים"... אולי, אך על אף שהמשקיעים בקרנות הנאמנות לא משלמים עמלות כמוכם, הם מחוייבים בדמי ניהול שמאפילים על העמלות הללו.
חבר'ה, המסיבה נגמרה. מי שהיה שם קודם אכל ושתה. מי שנכנס עכשיו הולך לנקות את המקום ולרוקן את הזבל - הנאות ורווח כבר לא יהיו לו. בעוד מספר חודשים נגידי העולם יתחילו להעלות ריבית, מחשש לאינפלציה, ואז מחירי האג"ח לטווח ארוך יצנחו בחדות, כי המשקיעים יעדיפו להעביר את כספם לאפיקים הבטוחים הצמודים לריבית במשק.
אז ההשקעות "הסולידיות" לא כדאיות, אך מה על המניות שעולות והחגיגות בשוק ההון? לטעמי, יש להיזהר כשכולם משכנעים אתכם לעלות על הרכבת "בטרם תפספסו". הדבר מזכיר קצת את הזמנים הטובים שלפני התפוצצות הבועה.
"עזבו אתכם" מכל מריחי ההתאוששות ונביאי ההזדמנויות, רובם הגדול אינטרסנטים המעוניינים לשכנעכם לרכוש את מרכולתם - לה לא נמצאו קונים עד לפני כמה שבועות.
שיקום כלכלי אינו מתרחש במהירות הבזק
האופטימיות בשווקים מתרחשת על רקע המשך המיתון הכללי שיוצר מציאות הזויה שאני לא מבין אותה. אצל רוב החברות סימני המיתון רק מעמיקים. מספר ימי האשראי שלהם נזקקים לקוחותיהן רק עולה, פעילויות מסויימות פשוט נעלמות, כולם עושים וידיאו קונפרנס במקום ועידות בחו"ל. חברות השילוח מדווחות כי יש ירידה בנפחי התעבורה בים, בארה"ב פיטרו "רק" 540 אלף בחודש האחרון, כשאצל רוב אלו שנזרקו ממעגל התעסוקה ימי הזכאות לאבטלה אוזלים - ללא ישועה באופק.
האם באמת ההתאוששות ממש מעבר לפינה? הרי מה עושות ממשלות העולם? כולן מגדילות את הגרעון ל-4%, 6%, 8% תוצר. יופי, האם נמצאה תרופת הפלא לכל עני יתום ואלמנה - הגדלת גרעון? האם נראה לכם כי אף אחד לא ישלם את המחיר? בקרוב תשמעו על קיצוצים בכל מקום ולא רק אצלינו, האינפלציה ורעותיה המתלוות עוד יגיעו.
גם הפעם, כמו תמיד, האזרח הקטן ישלם את כל הכסף שנעלם אצל הברונים הגדולים. בסופו של דבר הכלכלה היא משחק סכום אפס, אם לרוזן כלשהו שילמו את חובותיו ובונוסיו, יהיו כמה איכרים צמיתים שיפסידו את מנת האוכל שלהם על מנת להחזיר לקופה את הזהב. תשמעו מה אומרים קברניטי המשק האמריקני והנשיא ברק אובמה עצמו - בשנים הקרובות נשלם את מחיר חילוץ שוק ההון במיליארדים רבים.
כדאי למתן את ההתלהבות: שיקום כלכלי אינו מתרחש במהירות הבזק. בדרך כלל אחרי משבר מגיעה תקופת דשדוש של שנים ולאחריה מגיעה הפריחה. יכול להיות שאני פסימיסט אולם הקפיצה הפלאית והמהירה במחירי המניות והאג"ח נראית לי כתיקון מוגזם אשר יכול לנפץ אותנו אל מול התנועה הנגדית. אל תסובבו את ההגה בכל הכוח, במקום זה הרפו מהגז ושימו לב לתנועה.
אין להתייחס לנאמר בכתבה זו כאל המלצה למדיניות השקעות
יהודה מודעי הוא מנהל כספים בחברה תעשייתית.