"אמינות הינשוף לא הוכחה"
בית המשפט המחוזי בירושלים קבע כי יש להעביר את מכשיר הינשוף, באמצעותו נבדקת כמות האלכוהול בדמו של נהג, לבדיקת מומחה חיצוני. השופט: "לא הונחה בפני חוות דעת של מומחה המוכיחה את אמינותו". המשטרה: הינשוף אמין
"אמינותו של מכשיר 'הינשוף', וכפועל יוצא אמינות הבדיקה המדעית שנעשית באמצעותו, טרם הוכחו". כך קובע שופט בית המשפט המחוזי בירושלים, משה רביד. בהחלטה שפורסמה בסוף השבוע האחרון, מציין השופט כי אמינות מכשיר "הינשוף" המשטרתי, המשמש לבדיקת שכרות בקרב נהגים, טעונה בדיקה והוכחה. לאור זאת, קבע השופט כי אין כל הוכחה חד-משמעית באשר לאמינות הממצאים המתקבלים בבדיקות שכרות, ומשמשים את המשטרה להגשת כתבי אישום נגד נהגים. עוד החליט רביד לאשר את העברת המכשיר למומחה חיצוני, שיבדוק את אמינותו.
- ynet חושף: בית המשפט מקל בעונשם של שיכורים
בהחלטתו מציין השופט כי בדיקת המכשיר על-ידי גורם חיצוני תועיל לכל המעורבים: נהגים הנחשדים בנהיגה בשכרות, אגף התנועה, הציבור בכללותו - ואף בתי המשפט. "המדובר באינטרס המשותף לכל הנוגעים בדבר, כי מומחה בעל שם וידע בתחום יבצע הבדיקה במכשיר 'הינשוף', המשמש ראיה מרכזית בהרשעת נאשמים". בהחלטה זו, דחה השופט רביד את ערעור המדינה, שביקשה להפוך את החלטת בית המשפט לתעבורה בירושלים, שכבר פסק בעבר בעניין והורה למשטרה להעביר את המכשיר לבדיקה חיצונית.
בדיקת אלכוהול (צילום ארכיון: מאיר אוחיון)
מאגף התנועה נמסר היום (א') ל-ynet כי החלטת בית המשפט המחוזי תילמד, ותקוים "כלשונה". עם זאת, באגף התנועה מציינים כי הינשוף אמין, וכך גם הממצאים המופקים באמצעותו. עו"ד ערן בן-עמי, המייצג את הנאשם שבעניינו התקבלה ההחלטה, הביע שביעות רצון מהחלטת בית המשפט, אך ציין כי המשטרה עשויה לערער על ההחלטה בבית המשפט העליון. יש לציין כי מדי שנה נבדקים עשרות אלפי נהגים באמצעות מכשיר הינשוף.
"לא הוכחה אמינות המכשיר"
הסיפור מתחיל בש' - נהג הנחשד בנהיגה תחת השפעת אלכוהול. סנגורו, עו"ד בן-עמי, ביקש להוכיח את חפותו, ועתר לבית המשפט לתעבורה בירושלים בבקשה לקבל את מכשיר "הינשוף" לצורך בדיקת אמינותו. לאחר מאבק ארוך, הצליחו הנאשם וסנגורו להשיג את אישור בית המשפט לקבל את המכשיר. במשטרה החליטו לערער, ודרשו בבית המשפט המחוזי כי העברת המכשיר לבדיקה חיצונית תבוטל.אלא שנראה כי גם בית המשפט המחוזי סבור כי אמינות "הינשוף" לא הוכחה - למרות שהוא משמש את המשטרה מזה זמן רב. "טרם נוצרה חזקה שבעובדה בעניין אמינות מכשיר 'הינשוף' למדוד במדויק ריכוז האלכוהול בדוגמת אוויר נשוף של נבדק, החשוד בנהיגה בשכרות", כותב השופט רביד בהחלטתו לדחות את ערעור המשטרה. "לא הונחה לפניי חוות דעת של מומחה מטעם העוררת (הפרקליטות), המוכיחה (את) אמינות המכשיר, ואשר יש בה כדי להקים חזקה שבעובדה בעניין זה".
השופט דחה את טענת המשטרה, לפיה העברת מכשיר "ינשוף" לבדיקה חיצונית תפגע קשות בעבודתה - ולכן ייפגע גם האינטרס הציבורי: "סבורני כי זו (הפגיעה בעבודת המשטרה) זניחה ביחס לחשיבות הנודעת לבדיקת אמינות המכשיר על-ידי מומחה, המהווה אף הוא אינטרס הציבור, וכן ביחס לזכות העומדת לנאשם בהליך פלילי להליך הוגן וראוי במסגרתו יתאפשר לו להוכיח חפותו".
שכרות גבוהה, שכרות נמוכה
כפי שפורסם ב-ynet בעבר, כמה בתי משפט לתעבורה בארץ אינם ממתינים לבדיקות הנערכות בימים אלה בעניין אמינות הינשוף, ומקלים בעונשם של מי שבדמם נמצאת "רמה גבולית" של אלכוהול. זה מספר חודשים מיישמים בפועל שופטי תעבורה "מדרג שכרות": מעין מדד לא-רשמי, לפיו נקבע עונשם של עבריינים המורשעים בעבירת נהיגה בשכרות - עונש חמור למי שבדמו אחוז גבוה של אלכוהול, ועונש מופחת למי שבדמו אחוז נמוך.שימו לב לדברים שאמרה לאחרונה השופטת שרון לארי-בבלי מבית המשפט לתעבורה בירושלים: "אין דינו של מי שנהג בשיכרות של 370 מיקרו-גרם ואשר בדיקת המאפיינים שלו תקינה, כדינו של מי שנהג בשיכרות גבוהה ובדיקת המאפיינים שלו הצביעה על חוסר יכולת לשלוט ברכב". בהחלטה אחרת של בית המשפט לתעבורה בירושלים נקבע כי "אין מנוס מהחלת מדרג כלשהו כאשר המדובר בשכרות ברמה הגבולית".
על-פי חוק, שיכור הוא מי שבבדיקת ה"ינשוף" המשטרתי נמצא בעל ריכוז של 240 מיקרו-גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף (255 מק"ג לאחר סטיית-תקן). עונש המינימום: פסילת רישיון לשנתיים לפחות. אלא שגם בעניין זה מתנהלים ויכוחים: בית המשפט לתעבורה בירושלים קבע בעבר כי לאור הבעייתיות הכרוכה בהפעלת "הינשוף", יש לקבוע את סף השכרות על 305 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר.