שתף קטע נבחר

 

יש הרבה דגים בים, מה הסיכוי שתאכלו אחד רעיל?

זוג שאכל דג אושפז במצב קשה, עקב הרעלה מ"אבו-נפחא". האם צרכן דגים ממוצע בסכנה? העוסקים בדיג סבורים שלא. ביולוג ימי מבהיר: גם דגים לא מתעסקים עם "אבו-נפחא"

דיג הוכרז לא מכבר כמקצוע המסוכן בעולם, אבל הפרסום על בני הזוג שאושפזו במצב קשה לאחר שאכלו דג מסוג לגינון נודד - הידוע יותר בכינויו העממי "אבו נפחא" - מעלה את השאלה האם גם צרכן הדגים הממוצע נמצא בסכנה. לא מעט דגים רעילים קיימים בים, אבל העוסקים בדיג סמוכים ובטוחים שאין שום סיבה שאחד מהם ינחת על הצלחת שלכם.

 

"דייגים יודעים את עבודתם", מסביר אחמד זקור, דייג ובעל חנות דגים בעכו. "כיום אני בן 50 ואני מכיר את דג האבו-נפחא הזה מגיל קטן. יש אותו לאורך כל החופים בארץ, ואם הוא עולה ברשת - מיד זורקים אותו חזרה לים".

 

גם אורי ירמיאס, מבעלי מסעדת הדגים "אורי בורי" ודייג חובב, אומר שאין מה לדאוג או אפילו לדרוש רגולציה כלשהי על הנושא. "זה כמו לדרוש פיקוח על פטריות", הוא אומר, "יש כל מיני דגים שונים ומשונים, ומי שמתעקש לאכול משהו שהוא לא מבין בו - זה סיכון שהוא לוקח על עצמו. בעולם כולו ידוע שאבו-נפחא הוא דג רעיל, וצריך להמשיך להפיץ את הידיעה ברבים. בכלל, יש לנו נטייה בארץ לעורר פאניקה מדברים. לפני כמה שנים היה מקרה שאישה נעקצה מדג מושט מזוהם, וכל הארץ רעשה וגעשה".

 

בינתיים מוסיף להיות קשה מצבם של בני הזוג, תושבי קריית ים. הם מאושפזים במחלקה לטיפול נמרץ נשימתי בבית החולים רמב"ם בחיפה ונמסר כי כל הנראה לא נגרמה להם פגיעה מוחית. הם מונשמים ובתוך 36 שעות ייודע אם נגרם להם נזק תמידי.

 

מבית החולים רמב"ם נמסר כי מקרים קודמים בהם אושפזו אנשים במצב קשה לאחר אכילת דג ניצלו חייהם בעקבות טיפול מתאים. בתוך כך, שוטרים ממשטרת זבולון מצאו את שרידי הלגינון הנודד במקרר בביתם של בני הזוג והביאו את הדג לבית החולים, שם אישרו סופית את מקור ההרעלה.

  

הקפידו על מקומות מורשים ומוכרים

הביולוג הימי והמנהל המדעי של המצפה התת-ימי באילת, אביב לוי, אומר כי הוא מתקשה להאמין שהזוג שנפגע אתמול רכש את הדג באופן מסודר. "בחופי הארץ נמצאים עשרות מינים רעילים וארסיים, אבל רוב האנשים יודעים במה מדובר, ודייגים לא ינסו למכור דגים כאלו", הוא אומר. "קשה להאמין שדייג ימכור במודע דג רעיל, גם תמורת כמה שקלים". בכל מקרה, לוי ממליץ לקנות במקומות מורשים ומוכרים, ובחנויות של רשתות השיווק.

 

והודעת הרגעה למתרחצים: לוי אומר כי, ככלל, הסכנה היא רק למי שאוכל את הדגים הרעילים. "למתרחצים אין סיבה לפחד כי הטבע עושה את שלו", הוא אומר, "לרוב, כל אותם בעלי חיים מסוכנים הם לרוב איטיים ומגושמים, ולא יתקפו בני אדם. הארס הוא פיצוי עבורם. הטבע לא נותן את כל הכלים ליצור אחד - או שהוא יהיה מאוד מהיר, מאוד מסווה או מאוד ארסי. בדרך כלל הוא יקבל רק אחת מהתכונות האלו". 

 

לוי אומר כי האבו-נפחא הוא מין פולשני שהגיע לאזורנו מהאוקיאנוס ההודי, דרך תעלת סואץ. לדבריו, כשבעל חיים - כריש או ציפור - תוקפים את הדג, הוא מתחיל להתנפח ובמקביל מפריש דרך בלוטות העור חומר שנקרא טטרודוטוקסין, הרעיל פי 1,000 יותר מציאניד.

 

הביולוג הימי מספר כי לפני ארבע שנים ניסו במצפה התת-ימי להאכיל את אחד הכרישים, כשדג אבו-נפחא הגיע פתאום ולקח חתיכה מהאוכל של הכריש. "הכריש בתגובה בלע את האבו-נפחא, אבל תוך שנייה וחצי הוא פלט אותו ונכנס לסדרה של הקאות", מספר לוי, "במשך שבועיים שלמים הוא רק ניסה להקיא ולהקיא, ולא יכול היה לאכול כלום. לאבו-נפחא עצמו לא קרה כלום, חוץ מאשר חתך בראש. מי שאכל אותה זה הכריש, אבו-נפחא זה בעל חיים שלא מתעסקים איתו".

 

בהכנת הידיעה השתתף אחיה ראב"ד
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אבו נפחא. הכריש הקיא אותו במהירות
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים