שתף קטע נבחר

 

האם פרו-ציוני ירכיב הממשלה הבאה בהודו?

היום הוא יום ההצבעה האחרון בבחירות הכלליות בהודו, שנפרשו על פני חודש שלם, וכבר בשבת הקרובה יתפרסמו תוצאות. עם זאת, מאחר שעל פי הערכות לא תצליח אף אחת משתי המפלגות הגדולות לגרוף רוב שיספיק לה להקים ממשלה, ייתכן שזהות המנצח תתברר רק עם תום המגעים הקואליציוניים

היום (ד') ייערך השלב החמישי והאחרון בבחירות הכלליות בהודו, ובכך תסתיים ההצבעה במבחן הדמוקרטי הגדול בעולם, שהחל לפני ארבעה שבועות בדיוק. ואולם, קשה לומר שלאחר סגירת הקלפיות הערב יהיה ברור יותר לאן פניה של הודו מועדות מבחינה פוליטית – כשם שסוקרים התקשו לנבא זאת לפני שהחלה ההצבעה באמצע אפריל.

 

למרות שתוצאות הבחירות יתפרסמו כבר בשבת הקרובה, סביר שפרסומן לא בהכרח יבהיר מי יקים את המממשלה הבאה במדינה. מאז שמשפחת גנדי ומפלגת הקונגרס איבדו את אחיזתן בשלטון ב-1989, לא הצליחה אף מפלגה יחידה למשול בהודו. בבחירות הקודמות, גרפה מפלגת הקונגרס, מפלגת השלטון המרכזית-שמאלית של משפחת גנדי, רק 143 מושבים מתוך 543 המושבים בבית התחתון של הפרלמנט - ונאלצה להקים קואליציה. גם בבחירות האלה מעריכים כי אחת משתי המפלגות הגדולות תקים ממשלה רק אחרי שתרכיב קואליציה שתישען על מפלגות אזוריות וסקטוריאליות.

 

אחת הסיבות לאי-הוודאות הרבה היא העובדה שלא היה נושא או סוגייה ספציפיים ששלטו במערכת הבחירות הנוכחית. "בפעם הראשונה בתולדותיה של הודו המודרנית, לא היה נושא אחד שבצילו עמדו הבחירות", מציין לב ארן, לשעבר רכז המידע של אגודת הידידות הפרלמנטרית הודו-ישראל. לדבריו, מצד אחד התמודדו בבחירות מפלגות אזוריות רבות, שלכל אחת אג'נדה מקומית משלה – ומצד שני, המפלגות הגדולות התקשו לייצר אג'נדה שתתחרה במפלגות האזוריות על ליבם של בוחרים רבים. למרות זאת, הסוקרים בהודו העריכו כי מפלגת הקונגרס תתחזק, בעקבות הטיפול המוצלח שלה בהשלכותיו של המשבר הכלכלי העולמי על הודו, שהיו עד כה מצומצמות ביחס להשפעתו על שכנותיה של הודו באסיה.

 

יריבתה הגדולה של מפלגת הקונגרס היא מפלגת הימין ההינדית והאנטי-מוסלמית בהרטייה ג'נטה (BJP), שקיוותה להרוויח הון פוליטי בעקבות מתקפת הטרור הקשה שאירעה במומבאי בסוף נובמבר האחרון. הפיגוע נתפס כמשפיל במיוחד בעבור הודו, גם משום שהממשלה ההודית לא הגיבה בצורה קשה לאירוע החמור. למרות שלאחר הפיגוע נשמעה לא מעט ביקורת על הממשלה ההודית ועל אוזלת ידם של כוחות הביטחון, ארן סבור כי הוא השפיע בעיקר על מצביעים מסורתיים של ה-BJP, ואולי הצליח לבלום במעט את התחזקותה של מפלגת השלטון.


סינג ואדוואני, בשבוע שעבר. אחד מהם צפוי להרכיב ממשלה (צילום: AP)

 

חרף אי-הוודאות הרבה שאופפת את הבחירות, דבר אחד נראה בטוח למדי. בהנחה שאחת משתי המפלגות הגדולות תקים את הממשלה הבאה, ראש הממשלה הבא של הודו יהיה קשיש. השאלה שנשארה פתוחה היא האם יהיה זה ראש הממשלה היוצא, הכלכלן הסיקי בן ה-77 מנמוהן סינג, או ראש ה-BJP בן ה-82, לאל קרישנה אדוואני.

 

האם היחסים עם ישראל יתהדקו - או יתרופפו?

לקורא הישראלי הממוצע, הבחירות בהודו עשויות להיראות כעניין מקומי-הודי, שאינו נוגע כלל לחיים בישראל – אך ארן מבהיר כי זהו רושם מוטעה. ראשית, הוא מציין כי במהלך חמשת שנות כהונתה של הממשלה היוצאת, חל שדרוג משמעותי ביחסים בין ניו דלהי לירושלים, שמתחרה עם מוסקבה על התואר "ספקית הציוד הביטחוני הגדולה ביותר של הודו".

 

להתקרבות תרמה מערכת היחסים הטובה בין ארצות הברית להודו, שבעטיה גם התרופפו הקשרים הטובים ששררו עד אז בין ניו דלהי לטהרן. ואולם, כניסתו של ברק אובמה לבית הלבן, ואיתותיו כי יציב את היחסים עם סין במוקד מדיניות החוץ שלו באסיה, עלולים לגרום לממשלה עתידית בראשות מפלגת הקונגרס להחזיר אחורה את היחסים עם ישראל.

 

עם זאת, אם תגרוף ה-BJP בראשותו של אדוואני את מספר הקולות שייאפשר לה להיות המפלגה שמקימה את הממשלה הבאה – מעריך ארן כי היחסים בין ניו דלהי וירושלים יתהדקו עוד יותר. "איני יודע אם בהיסטוריה העולמית היה מועמד כה ידוע בהשקפותיו הפרו-ציוניות כמו אדוואני, שהיה יותר פרו-ישראלי מהנשיא ג'ורג' בוש", הוא אומר. "הוא תמיד העריץ את ישראל ואת המפעל הציוני, גם כאשר היה סתם חבר פרלמנט באופוזיציה, וגם הוקיר את העובדה שישראל מוגדרת במגילת העצמאות כמדינה יהודית – לאור שאיפתו שהודו תוגדר כמדינה הינדית, ולא כמדינה חילונית. אם בתום הסחר-מכר הקואליציוני תהפוך ה-BJP למפלגת השלטון בהודו, יעמוד בראשות הממשלה הבאה אדם שרואה את היחסים עם ישראל כנכס – וזה משמעותי מאוד בעבורנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יחזיר אחורה את היחסים? סינג
צילום: רויטרס
יותר פרו-ציוני מבוש? אדוואני
צילום: AP
מומלצים