ברק ביטל את המזכ"ל: המורדים לא מקבלים מרות
בצל החרמת ארבעת הח"כים, אישרה וועידת העבודה מינוי מנכ"ל במקום המזכ"ל לשעבר כבל. "חשבו כיצד היה נראה התקציב אלמלא היינו בממשלה", אמר היו"ר והזהיר משיתוק. יחימוביץ': "לא ראוי שתרכז בידיך כוח רב כל-כך"
הפילוג בעבודה אמנם עוד לא התרחש בפועל, אבל היום הוא נראה מוחשי מתמיד:
ועידת מפלגת העבודה התכנסה הערב (יום א') בלי ארבעת חברי הכנסת "המורדים" ביו"ר אהוד ברק - יולי תמיר, איתן כבל, אופיר פינס ועמיר פרץ. ברוב גדול, אושרה הצעתו של ברק לשנות את חוקת המפלגה ולמנות מנכ"ל זמני במקום המזכ"ל המתפטר כבל.
בפתח הוועידה בגני התערוכה בתל-אביב התייחס ברק לתקציב המדינה ולגזרות האוצר ואמר: "חשבו כיצד היה נראה תקציב המדינה אלמלא היינו בממשלה, ואיך היה נראה המאבק לתקציב.
אני מצר על כך שיש כמה חברים שהסירו מעליהם את מרות המוסדות והוועידה, ואני מקווה שזה יתוקן בעתיד.
"העבודה היא המפלגה הכי דמוקרטית במדינה. קשה מאוד לתאר דיונים כמו שלנו במפלגות אחרות", התגאה ברק. "נוצר מצב בלתי אפשרי שקבוצה של חברים לא מקבלים את מרות הוועידה, ויוצרים שיתוק. צריך לכבד מחלוקות, ומקיימים דיון. ברגע שהמחלוקת מוכרעת, צריך לכבד את ההכרעה".
הוא הדגיש שהמאבק על התקציב מתרחש בצל משבר כלכלי. "עשרות אלפים כבר פוטרו והאיום על מקומות העבודה קיים ומוחשי - וזה לצד איומים ביטחוניים מורכבים. אנחנו עם תקציב לשנה וחצי שמחייב התמודדות רצינית, כדי למנוע גזירות מיותרות וקריסת הפריפריה". ברק ציין שהערב ייפגש שוב עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, כדי "לבחון כיצד ניתן לאזן בין המעסיקים והמועסקים, ואיך להגן גם על מערכת הביטחון".
מאחד הפלגים החשובים במפלגה, מחוז הקיבוצים, שמע ברק צפירת הרגעה. לדברי מזכיר המחוז, זאב שור, "קיימנו דיון היום במחוז, והחלטנו שלא ניתן יד לפילוג".
"ברק בוחר רק לחזק את מעמדו האישי"
ארבעת מורדי העבודה הודיעו אמש שלא ישתתפו בכינוס במחאה על החלטתו של ברק שלא לקבל את המלצתם לקיים דיון רעיוני אידיאולוגי בנושא תקציב המדינה, אלא לעסוק בנושאים הקשורים למינויו של מנכ"ל במקום מזכ"ל, וכן בצירופם של מאות חברי ועידה.
הארבעה מאשימים את יו"ר המפלגה בכך שהוא "ממשיך לצקת מים על ידיו של נתניהו ומעניק לו את הכוח להמשיך בדרכו", וכן שברק "בוחר להקדיש את זמנו לפוליטיקה פנים מפלגתית שכל מטרתה חיזוק מעמדו האישי".
נוקד, וילנאי, מרציאנו, יחימוביץ' ובן-אליעזר בוועידה (צילום: דנה קופל)
ח"כ שלי יחימוביץ' - שבחרה לא ללכת עם ארבעת המורדים - התייחסה בוועידה לנושא מינוי מנכ"ל במקום כבל, ואמרה לברק: "לא ראוי שתחזיק בידיך כוח כל כך רב, זה לא ראוי במפלגה דמוקרטית - צריך שיהיו איזונים. אנחנו לא קונצרן עיסקי שצריך מנכ"ל שינהל אותו, אלא מזכ"ל אידיאולוגי. אם איתן כבל לא מוצא חן בעניכם, בואו נבחר אחר", הציעה לחבריה.
המנכ"ל החדש, למשך שישה חודשים לפחות, הוא מקורבו של ברק, ויצמן שירי. צעד זה אמור לחזק את יכולתו של ברק לשלוט במהלכים הפנימיים במפלגה. לדברי ברק, "ייתכן שדמות המזכ"ל הבא תהיה דמות של מזכ"ל כמו באנגליה, והוא לא יתמודד לפרלמנט".
מרציאנו: "הבית בוער"
הוועידה עוסקת גם בצירופם של 400 חברים חדשים לשורותיה, מהלך שמעורר אף הוא זעם רב בקרב המורדים - שכן צירוף המאות שאושרו על-ידי ברק ואנשיו מקטין עוד יותר את כוחם של מתנגדי היו"ר.
אפילו רעייתו של עמיר פרץ, אחלמה, לא אושרה כחברת ועידה מטעם הסניף בשדרות, למרות שהתמודדה על רשות עיריית שדרות מטעם המפלגה.
חבר הכנסת לשעבר יורם מרציאנו הכריז ש"הבית בוער" וביקש להיאבק בגזרות המתוכננות בכל מחיר. "מפלגת העבודה היא מפלגה של כולם. מותר שיהיו מחנות - פילוג לא. אם אנשים ימותו מרעב זה טרור חברתי, לא חייבים לשבת בממשלה בכל מחיר. צריך לעמוד במילים שלנו, לא רק ערב בחירות".
השר אבישי ברוורמן ביקש להצדיק את הישיבה עם נתניהו: "המבחן של העבודה בממשלה הוא לבטל את רוב הגזרות. אנחנו בממשלה כדי להוביל אותה בדרך סוציאל דמוקרטית".