הפריפריה נגד קיצוץ בביטחון: "פרנסה לרבבות"
ראשי ערים פנו לנתניהו ושטייניץ והזהירו מפיטורי 5,000 עובדים במפעלים שתלויים במשרד הביטחון. ההפגנות והשביתות בדרך
במקביל למחאה על הקיצוץ המתוכנן בחינוך, ראשי הערים מצטרפים למאבק על תקציב הביטחון: בעקבות ההזהרות כי קיצוץ יוביל לפגיעה קשה במאות מפעלים באזורי עדיפות לאומית ובקו העימות, קוראים ראשי הרשויות בפריפריה לראש הממשלה בנימין נתניהו ולשר האוצר יובל שטייניץ שלא לפגוע בתקציב משרד הביטחון.
"אנו קוראים לכם ולקברניטי הכלכלה הישראלית לגלות אחריות בגיבוש תקציב המדינה לשנת 2009 ו-2010, ולהבטיח כי תקציב הביטחון לא ייפגע", כתבו ראשי הרשויות לנתניהו ושטייניץ. "עבור עשרות אלפי עובדים תושבי הפריפריה וקו העימות תקציב הביטחון אינו עוד סיסמה, אלא מקור פרנסה המקיים 500 מפעלים בהיקף של מילארדי שקלים בשנה".
המכתבים נשלחו בימים האחרונים על רקע דיונים פנימיים שנערכו בימים האחרונים במערכת הביטחון, בו עלה כי קיצוץ בתקציב עלול להביא לסגירתם של כמאה מפעלי תעשייה,
לאובדן של כ-4 מיליארד שקל בייצוא הביטחוני של ישראל ולפיטוריהם של כ-5,000 עובדים - חלקם בפריפריה, בערים מוכות אבטלה כמו קריית שמונה, שדרות, בית שאן, שלומי, אשקלון ועוד.
"דווקא בזמן משבר כלכלי קשה בו מפוטרים עובדים ונסגרים עסקים מן הראוי היה לחזק את התשתיות הביטחוניות... אנו רואים בתקציב הביטחון 'הביטחון הכלכלי של הפריפריה'. בכוונתנו לעשות כל שביכולתנו על מנת להבטיח כי עשרות אלפי עובדים במאות המפעלים בפריפריה לא ייפגעו... כולל הוצאת עובדי המפעלים ותושבי הערים למחאה נגד כוונות אלה".
על המכתבים חתומים בין היתר ראש עיריית שדרות דוד בוסקילה, ראש עיריית קריית שמונה הרב ניסים מלכה, ראש מועצת מצפה רמון פלורה שושן ועוד.
"נסגור את העיר, נעלה לירושלים"
בין המפעלים שחוששים להיפגע גם מתפרת העצמאות המפורסמת במצפה רמון. "במקום יש 50 עובדות שפרנסתן תלויה בתקציב משרד הביטחון", הסביר ל-ynet מזכיר ההסתדרות ביישוב, דני שטרית, שהזכיר: "במהלך השנה וחצי האחרונות החל קיצוץ מגמתי בהזמנות מהמפעל והמצב הולך ומחריף. הגענו למצב בו נאלצו לרדת במפעל לארבעה ימי עבודה".
ראש עיריית נתיבות, יחיאל זוהר, הביע אף הוא התנגדות לקיצוץ בתקציב, "במיוחד בתקופה כזו, ובעיקר כאשר מדובר בפגיעה ביישובי קווי עימות וערי פיתוח". בעיר נמצא מפעל "מוסורות" המייצר כבלים, וכ-90 אחוזים מתוצרתו מיועדת למשרד הביטחון. לדברי זוהר, "המפעל הוא אחד המעסיקים הגדולים בעיר וכל פגיעה בו תוביל לתוספת של מובטלים".
בקריית שמונה צפויים שבעה מפעלים מרכזיים להיפגע ישירות מהקיצוץ. ראש העיר מלכה מספר שערך בדיקה לפיה "עוד 500 משפחות יצטרפו למעגל האבטלה" במקרה כזה.
האו שוחח עם סגן השר לפיתוח הנגב והגליל, איוב קרא, והדגיש כי "אם לא יימצא פתרון לנושא יחלו צעדי מחאה ובכוונתי לסגור את העיר לכמה ימים ולעלות להפגין מול משרד האוצר בירושלים".
גם ראש מועצת שלומי, גבי נעמן, הביע בשיחה עם ynet את מורת רוחו על התוכנית: "המפעלים בפריפריה חוטפים מכה אחר מכה. מפעל מתכת חניתה שלאחרונה פיטר 32 עובדים, חזר להליך ייצור שעלול כעת להיפגע. מתפרת ליאור שאמונה על הכנת בגדים למשרד הביטחון נמצאת אף היא בסכנת סגירה ממשית. אם עד ליום רביעי לא תהיה התקדמות, לא מן הנמנע שיחלו שיבושים בחיי השגרה ביישובים בצפון ובדרום".