עין פוריה: קסם על ים כנרת
הקיץ בפתח, חם בחוץ, זמן טוב לקלף את השכבות ולצאת לטיול רטוב. אם חיפשתם מקום קסום, שלו ומפנק לפיקניק זורם, עין פוריה זה המקום שלכם. מפלונים קטנים, בריכות שכשוך, חורשת דקלים ונוף עוצר נשימה לכנרת. מומלץ בחום
מעל המושבה כנרת, לאורך מצוק פוריה, הכשירה קק"ל דרך נוף שמובילה לעין פוריה (קדש), פינת חמד קסומה בין עצי דקל ואשלים, בריכות קטנות, אמת מים, כמה שולחנות פיקניק, ספסלים וגשרוני עץ ציוריים על תעלות המים. תפגשו כאן את כל אלה בתוספת תצפיות נוף מרהיבות לעבר הכנרת. מימי המעיין נובעים מכמה ניקבות במדרון המזרחי של הר פוריה ונקווים באמצעות תעלות מים לתוך בריכות אגירה קטנות וקסומות. שביל ישראל עובר כאן, ממש ליד. הירדן, החרמון, הרי הגולן והגלעד ניצבים מנגד ולמטה הכנרת במלוא הדרה. יותר מזה?
עין פוריה (צילום: גדי חגאי, קק"ל)
תעודת זהות
מיקום גיאוגרפי: גליל תחתון מזרחי - דרומית לעיר טבריה, כקילומטר ממזרח לפוריה עילית וצפונית-מערבית למושבה כנרת.
מתאים לטיולים: לכולם. אין צורך בהליכה, אפשר להגיע ברכב, אבל לנסוע בזהירות, כי דרך העפר למעיין צרה ומשובשת. אפשר ורצוי לשלב הליכה קצרה ברגל. אם יש מי שיאסוף אתכם למטה, מומלץ לרדת לכיוון המושבה כנרת, חצר כנרת ובית הקברות המפורסם, מרחק כחצי שעת הליכה.
מתי: רצוי עכשיו, לפני שעמק הירדן הופך לוהט ומהביל. השעות הטובות ביותר הן שעות בין ערביים, כשהכנרת סוערת בטורקיז.
מקום לפיקניק: עין פוריה, כמובן, וחניוני יער שוויץ הסמוך. בחניון קסטנבאום וחניון גוטמן יש שולחנות פיקניק, מתקני משחק לילדים, סככות צל ונוף מהמם. חניון קסטנבאום נגיש לנכים.
שווייץ בדרך לכנרת
סמוך לעין פוריה נמצא יער שווייץ, שניטע במדרון התלול היורד מרמת פוריה לטבריה ולכנרת. שטח היער כ-3,000 דונם והוא ניטע ע"י קק"ל בסיוע קהילת שווייץ כדי לשמור על הקרקע מפני היסחפות. בגלל השבר הסורי-אפריקאי, אגן הכנרת שקע והתרוממו הגושים של מצוק ארבל והר ברניקי. אלה יצרו מדרונות תלולים שיוצרים בעיה קשה של סחף. ב-1934 נהרגו 25 תושבי טבריה בגלל מפולת. הנטיעות על פני המדרון, החל משנת 1927, נועדו למנוע סחף וגם קיבלנו מסלול טיול ירוק לאורך המצוק, עם אקליפטוסים, ענפי שיטה, אלות אטלנטיות, ברושים, אורן ירושלים, עצי חרוב, שיזף ועוד.
דרך הנוף של יער שווייץ, באורך שישה קילומטר, בין אכסניית פוריה לטבריה, עוברת בין מצפורים, תצפיות נוף, מסלולי טיול קצרים ומסומנים וחניוני פיקניק עם שולחנות ישיבה, ספסלים ומרפסות לעבר נופי הכנרת, הגולן, הגליל והגלעד. מומלץ בעיקר בשעות אחר הצהריים, עם כוס יין או לחלופין עם גזייה, קפה ועוגיות. תהיו בטוחים שאתם נמצאים באחד המקומות היפים בארץ.
דרך הנוף ביער שווייץ (ארכיון הצילומים, קק"ל)
כביש 7677 יוביל אתכם מאכסניית פורייה ליער שווייץ ולמרפסת תצפית מקורה סמוך לחניון ע"ש גוטמן, שבו יש שולחנות פיקניק ומתקני משחק לילדים. מהמרפסת יוצא שביל טיול שאורכו כקילומטר (חצי שעת הליכה) למצפור נוסף, דו מפלסי. לאורך הדרך תוכלו להתרווח על ספסלים ולהתמסר לנוף. תמשיכו עוד קילומטר צפונה ותגיעו למצפור נוסף, עם שלוש מרפסות תצפית מקורות. מצפון למצפור חניון נוסף ע"ש קסטנבאום ובו שולחנות פיקניק המותאמים לנכים.
הוי כנרת שלי
בהמשך אפשר לרדת מעין פורייה למושבה כנרת ולבקר בחצר כנרת, מהלך כחצי שעה הליכה. בחצר כנרת פעלה משנת 1908 החווה של החלוצים הראשונים בארץ, מייסדי התנועה הקיבוצית כמו א.ד. גורדון, ברל כצנלסון, משה הס, דב בורוכוב, נחמן סירקין, המשוררת רחל וחבריהם הפחות מוכרים, שרבים מהם קיפדו את חייהם בקדחת ובעבודה קשה וחלקם לא יכלו לשאת את החיים הקשים בארץ המובטחת. אחרי הביקור בחצר תוכלו לעלות לקבריהם דרך בריכות הדגים ובית המשאבות באתר כנרות. בבית הקברות של כנרת תמצאו את מרבית השמות שהוזכרו קודם. כאן נחה על משכבה גם המשוררת נעמי שמר, שנקברה כאן לפני כמה שנים.
תצפית לנוף (צילום: מיכאל חורי, קק"ל)
איך מגיעים
לפוריה תוכלו להגיע מצומת גולני בכביש 77 עד לצומת פוריה ושם פונים ימינה בכביש 768 ודרומה לכיוון פוריה עילית. לחלופין, תוכלו להגיע מכפר תבור בכביש 767 ובצומת אלומות פנו שמאלה, צפונה לפוריה עילית. בכניסה לפוריה עילית יש שילוט ליער שוויץ ולאכסניית פוריה. לפני האכסניה יש דרך עפר שיורדת אל המעין ומתפתלת לאורך מטעים. אחרי אחד הסיבובים, הכנרת כולה תהיה פרוסה לפניכם. עד למעיין סעו עם סימון שביל ישראל (כחול-כתום-לבן).
אם אתם מגיעים מכיוון צומת צמח, סעו על כביש 90, סובב כנרת ואחרי המושבה כנרת, בצומת האכסניה, פנו שמאלה לכיוון פוריה עילית. כעבור קילומטר אחד תראו שלט שמאלה לחניון עין פוריה. הדרך משובשת ואפשר לעשות אותה ברגל, קילומטר וחצי על שביל ישראל. מהמעיין עולה הדרך ליער שוויץ, מרחק 2.5 קילומטר. אפשר להגיע גם מטבריה בכביש חדש באורך של 2.6 קילומטר, שנפרץ לאחרונה ע"י קק"ל ומע"צ כחלק מדרך הנוף.