שתף קטע נבחר

 

נתניהו למובארק: מקווה שהמו"מ יחודש בקרוב

ראש הממשלה בא לשארם א-שייח לפגישה ראשונה עם הנשיא המצרי, ואמר לו שהוא מתכוון להרחיב את מעגל השלום, "קודם כל לשכנינו הפלסטינים. אנחנו רוצים שישראלים ופלסטינים גם יחד יחיו עם אופק של שלום". הנשיא מובארק קרא לנתניהו להתחייב לפתרון שתי מדינות והזהיר כי ההתנחלויות הן סכנה לשלום

פגישה מדינית ראשונה בחו"ל: ראש הממשלה, בנימין נתניהו, נועד בצהריים (יום ב') עם נשיא מצרים, חוסני מובארק, בשארם א-שייח. הוא דיבר ארוכות על נכס השלום עם מצרים, והבטיח שמבחינת ישראל - זה לא ייגמר שם "אנחנו רוצים בהקדם האפשרי לחדש את שיחות השלום בינינו לבין הפלסטינים ואני מקווה שהן אכן יתחדשו בשבועות הקרובים".

 

לאחר פגישה בארבע עיניים, אמר מובארק: "אני מביע את קורת רוחי מההתייעצויות הקונסטרוקטיביות שניהלנו בנושא השלום. ראש הממשלה הביע מחויבות ממשלתו להתקדמות לשלום, הבעתי את רצון מצרים שממשלתו תעמוד בהתחייבות בנושא שתי המדינות לשני עמים ובקידום יוזמת השלום הערבית. בשיחה עלו נושאים חשובים כולל נושא ההתנחלויות והסכנה שבהן לשלום. כמו כן דיברנו על הצורך באופק מדיני ברור לפיתרון סופי להקמת מדינה פלסטינית עצמאית שתחיה לצד ישראל בשלום ובביטחון.  

 

"כמו כן דנו בחיזוק ההרגעה בעזה, בצורך בפתיחת המעברים ושיקום עזה. זה יוביל בין היתר לעסקת שחרור השבויים משני הצדדים. שלושה עשורים עברו והוכח שהשלום אינו בלתי אפשרי. השלום מושג על ידי מעטים שעומדים בהתחייבות לעמוד בהחלטות שהתקבלו. למצרים רצון עז להגיע לשלום כולל וצודק שיסיים את האלימות ושפיכות הדמים, כולל בין העם הישראלי והפלסטיני". 


מובארק ונתניהו. העיתונות המקומית התרככה? (צילום: AFP) 

  

נתניהו ציין את נכס השלום עם מצרים, המתקיים יותר מ-30 שנה "ועמד בכל מבחני הזמן והוא מבחינתנו, ואני יודע שגם מבחינתה של מצרים, נכס אסטרטגי, אבן היסוד של היציבות ושל התקווה באזור", אמר נתניהו, "אנחנו רוצים להרחיב אותו, קודם כל לשכנינו הפלסטינים. אנחנו רוצים שישראלים ופלסטינים גם יחד יחיו עם אופק של שלום, של ביטחון ושל שגשוג".

 

זו היתה הפגישה הרשמית הראשונה של נתניהו בתפקיד, שבוע לפני פגישתו המתוכננת עם נשיא ארצות הברית, ברק אובמה. ראש הממשלה דיבר על המאבק המשותף בקיצונים: "אנחנו מעריכים, אדוני הנשיא, את העזרה של מצרים במאבק בקיצונים ובטרוריסטים שמאיימים על האזור כולו ועל השלום שהוא משאת הלב של כולנו. העם היהודי רוצה יחסים של הרמוניה עם העולם המוסלמי ומדינת ישראל שואפת להשיג שלום עם שכניה הפלסטינים ועם כל מדינות ערב. כולנו גרים באזור הזה וכולנו בני אברהם". 

 

"היום לצערנו אנחנו עדים לכוחות קיצוניים שמאיימים על היציבות במזרח התיכון", אמר נתניהו, "המאבק במזרח התיכון איננו מאבק בין עמים וגם איננו בין דתות. זה מאבק בין מתונים לקיצונים. זה מאבק בין המבקשים חיים לבין אלה המפיצים אלימות ומוות. אנחנו מבקשים לזרוע, להשקות ולבנות ויש אחרים שמבקשים לשרוף, להחריב ולהרוג. וכיוון שישראל ומצרים מבקשות לבנות עתיד של תקווה ושלום, עלינו לבדוק את שיתוף הפעולה ביננו, להדק אותו ולחזק אותו. אני משוכנע שבכוחנו להחזיר לאזורנו העתיק את תהילת העבר ואת תקוות המחר".

 

בשגרירות ישראל במצרים טענו בפתח הביקור כי המהלך נתקל בביקורת נוקבת מצד גורמי אופוזיציה. ביקורת זו אף מצאה את מקומה בדרך שבה סיקרו העיתונים את ההכנות לביקור. בין היתר, קראה עיתונות האופוזיציה לנתניהו לחזור לישראל, ולמובארק שלא לקבל את פניו וטענה שמדובר בממשלת ימין ישראלית קיצונית. 

 

ביממה האחרונה ניסה השלטון המצרי לרכך את הטון, והמסר המרכזי של אמצעי התקשורת הממלכתיים, או אלה המושפעים מהממשל בקהיר, הוא טון מתון הרבה יותר. בין היתר נאמר באחד הפרסומים כי יש לשמוע תחילה את דברי נתניהו ולאחר מכן, אם יש צורך, לבקר אותו.

 

אל ראש הממשלה התלווה השר בנימין בן אליעזר, המבקר במצרים לראשונה מאז הביקורת הקשה עליו כעל מי שפיקד על כוחות צה"ל שפגעו לכאורה בשבויים מצרים במלחמת ששת הימים.  השר בן אליעזר אמר לכתבים במהלך הטיסה לשארם: "בשבילי זו סגירת מעגל".

 

"הביקור של ראש הממשלה במצרים חשוב מאוד", אמר בצהריים שר הביטחון, אהוד ברק. "מצרים, והנשיא מובארק בראשה, הם גורם מייצב, אחראי ורציני, בתוך מציאות מאוד סוערת של המזרח התיכון, ויש לנו איתה עניינים אסטרטגיים רבי ערך שצריכים להיות נידונים - שקשורים לעצם הסיכוי להשיג יציבות, שלום ושיתוף פעולה ברחבי האזור כולו".


פורסם לראשונה 11/05/2009 13:59

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פגישת המנהיגים. הפלסטינים במוקד
צילום: AFP
מומלצים