לידיעת האפיפיור: מי הירדן הקדושים - מזוהמים
לרגל בואו של האפיפיור פתחה ישראל את אתר הטבילה "קאסר אל-יהוד" הקדוש לנוצרים (וליהודים), אך ארגוני סביבה מזהירים: המים באתר הזה - כמו המים בחלקים גדולים מנהר הירדן - מזוהמים בביוב ובחומרי הדברה ואינם ראויים לטבילה
אחת המחוות שתבצע ישראל לרגל ביקורו של האפיפיור בארץ היא לפתוח את אתר הטבילה קאסר אל-יהוד בנהר הירדן. ההערכה היא במהלך ביקורו של בנדיקטוס ה-16 בישראל צפויים לטבול באתר זה חלק מאלפי הצליינים שבאו עימו למסע. במקום זה, על פי המסורת הנוצרית הטביל יוחנן את ישו ותלמידיו, ועל פי המסורת היהודית חצו בני ישראל את הירדן בבואם לארץ כנען.
ההחלטה מעוררת חשש בקרב ארגוני סביבה שכן הטבילה במי הירדן באזור זה עלולה להיות מסוכנת. "זהו מקום בעל משמעות דתית, יהודית ונוצרית, גדולה מאוד, אבל איכות המים בו קרובה מאוד לזו של ביוב גולמי", טוען עזר פישלר, סמנכ"ל עמותת "צלול".
קאסר אל-יהוד שוכן בחלקו הדרומי של נהר הירדן, מזרחית ליריחו ודרומית לגשר אלנבי. המקום, שברוב ימות השנה סגור בפני ישראלים, נפתח לאחרונה לקראת חג הפסחא ואירח קרוב ל-5,000 מאמינים נוצרים. בביקור נכחו גם נציגי העמותה, אך לדברי פישלר איש מהנוכחים לא העז להיכנס למים.
טקס טבילה בקאסר אל-יהוד בחג הפסחא לפני חודש (צילום: אפרת וייס)
בעיית זיהום המים באזור קאסר על יהוד היא רק חלק מבעיה רחבה הרבה יותר של זיהום בחלקים גדולים של הנהר. ברשות הטבע והגנים, שם דוגמים את המים בירדן פעמיים בשנה, מציינים כי מצבו של הירדן הדרומי עודנו רע, ושהדגימות האחרונות באזור מוכיחות שהמים אינם ראויים לרחצה. "גם בחלק הירדני יודעים שהטבילה באזור היא רק מעשה סימבולי. אי אפשר להיכנס למים האלה", אומר הלל גלזמן, ראש מדור ניטור נחלים ברשות.
המעקב שמבצעים גופים אלה על חלקיו ויובליו השונים של נהר הירדן מגלה כי האזור הבעייתי יותר הוא חלקו הצפוני של הירדן הדרומי - זה הסמוך לעמק בית שאן. באזור זה מוזרמים למים חומרי הדברה ופסולת חקלאית רבה מהצד הירדני, אך גם מי שפכים מיישובים ישראליים רבים שטרם חוברו למכוני טיהור שפכים.
נוצרים טובלים בירדן (צילום ארכיון: משה מילנר, לע"מ)
"השפכים שמגיעים מהיישובים מטופלים בחלקם רק באופן ראשוני, בבריכות חימצון, ומשם הם מוזרמים לנחל", מסביר פישלר. אחד הקורבנות הראשונים של הזרמת השפכים למים הוא נחל חרוד, אחד הנחלים הגדולים שנשפכים לירדן. "לאזור זה זורמים גם תשטיפים מעשרות בריכות הדגים של עמק בית שאן" הוא מוסיף.
תשטיפי בריכות הדגים, אשר מוזרמים בכל סוף עונת גידול, מכילים לא רק פסולת שיצרו הדגים אלא גם הורמונים וחומרים נוספים שהוספו להם על ידי המגדלים.
בכל הנוגע להזרמת השפכים, מציין גלזמן כי לאחר עיכובים רבים צפויה הבעיה להיפתר בקרוב: "בחודשים הקרובים צפוי מכון טיהור השפכים האזורי שיוקם שם להתחיל לעבוד".
אולם בכל הנוגע לאפשרויות השיקום של הנחל פישלר איננו אופטימי. "השיקום שהמדינה מבצעת באזור הירדן הוא בעיקר שיקום נופי", הוא מצהיר. "בונים שם שבילים, גשרים, סככות ושולחנות - אבל המים הם תעלת ביוב".