יד ושם: אכזבה מהאפיפיור - "איפה הבעת הצער?"
בנדיקטוס ה-16 הגרמני ביקר ביד ושם ונפגש עם ניצולי שואה, אבל זה נגמר בטונים צורמים ביותר. יו"ר מועצת יד ושם, הרב לאו, קבל על כך שלא הזכיר בנאומו את ששת המיליונים. יו"ר מוסד יד ושם, אבנר שלו: "הוא לא התייחס לאנטישמיות"
ביקורו של האפיפיור הגרמני, בנדיקטוס ה-16 , נגמר הערב (יום ב') ביד ושם בטונים צורמים ביותר. "אין כאן מילה אחת של השתתפות בצער, של חמלה, של כאב על הטרגדיה הנוראה של שישה מיליון הקורבנות", אמר יו"ר מועצת יד ושם, הרב ישראל מאיר לאו, בהתייחסו לנאומו של האפיפיור. "אפילו המילה שישה מיליון נעדרת פה". הרב לאו גם קבל על השימוש בפועל "killed" (נהרגו) ולא "murdered" (נרצחו) בהתייחס לקורבנות השואה. לחיצת היד בין שני האישים היתה קרירה למדי.
ביקור האפיפיור בארץ הקודש - עדכונים אחרונים ב-ynet:
- פרס והאפיפיור בירושלים: "מסר של שלום"
- האפיפיור בארץ: "להילחם באנטישמיות בכל מקום"
- הרב יוסף לשרי ש"ס: אל תקבלו את פני האפיפיור
- לידיעת האפיפיור: מי הירדן הקדושים - מזוהמים
- אלמנתו של אלי כהן: רוצה להיפגש עם האפיפיור
"באתי לעמוד בדממה לפני אתר ההנצחה שהוקם לזכרם ולכבודם של מיליוני היהודים שנהרגו במהלך הטרגדיה המזעזעת של השואה", אמר האפיפיור בנאומו, לאחר שנפגש עם ניצולי שואה, ולחץ את ידם בחום. "הם קיפחו את חייהם, אך שמם לעולם לא יאבד. הם נצורים בקשר בל יינתק בלב יקיריהם, בלב חבריהם לשבי ששרדו ובלב כל מי שנחושים לא להניח שזוועה כזו תטיל שוב קלון על האנושות".
"יותר מכל, שמותיהם חקוקים לנצח בזכרונו של האל. אדם יכול לגנוב מאדם את רכושו, לשלול ממנו הזדמנויות או את חירותו, אדם יכול לטוות רשת שפלה של שקרים כדי לשכנע אחרים שקבוצות מסוימות אינן ראויות לכבוד. ועם זאת, ינסה ככל שינסה, לא יצליח לשלול מהזולת את שמו", הוסיף הכס הקדוש.
לדבריו, "השמות החקוקים באתר ההנצחה הזה לנצח יהיו מקודשים לאין ספור צאצאיו של אברהם. כמו אמונתו של אברהם, גם אמונתם הועמדה במבחן. כמו יעקב, גם הם היו שרויים במאבק לעמוד על כוונותיו של האל. מי ייתן וזכר שמותיהם של הקורבנות לא יימחה. מי ייתן וסבלם לעולם לא יוכחש, לא יוקטן ולא יישכח. ומי ייתן וכל בעלי הרצון הטוב ימשיכו לעמוד על המשמר ויעקרו מלב האדם כל דבר העלול להוביל לאסון כמו זה".
האפיפיור ביד ושם (צילום: דודי ועקנין)
הרב לאו: "החמצה של שעה היסטורית"
"אני חושב שהיתה פה החמצה של שעה היסטורית", אמר הרב לאו בשיחה עם ynet. "חרו לי מספר דברים שלא הוזכרו בנאומו של האפיפיור, והם: הוא לא ציין את מספר הקורבנות המפורש; בניגוד לקודמו, שאמר את המלה 'נרצחו', האפיפיור הנוכחי אמר 'נהרגו'. יש הבדל דרמטי בין השניים, במיוחד כאשר עוברים על כל מילה של הנאום הרבה אנשים". עוד הוסיף הרב, כי "בנאום של האפיפיור הקודם דובר על כך שהרוצחים הם הנאצים, ואילו פה לא הוזכרו מי הם הרוצחים, לא נאצים ולא גרמנים".
"הנקודה שהכי הפריעה לי היא אי השתתפות בצערו של העם היהודי ששכל שליש מבניו", סיכם. "אני לא מדבר על התנצלות, אני מדבר על השתתפות בכאב ובצער. כואב לי שהאפיפיור לא אמר שהוא משתתף בצערו של העם היהודי. היו פה יותר השתתפות בכאב של האנושות, יותר מילים קוסמופוליטיות. אילו הייתי רואה את הנאום קודם הייתי מעיר לאפיפיור בעדינות".
יחד עם זאת, הסכים הרב לאו לומר כי הנאום היה "נאום יפה ומרגש ובנוי היטב, וכן תנ"כי מאוד. היה חשוב לשמוע מהאפיפיור כי העם היהודי הוא עם של אמונה וגבורה". כמו כן הוסיף הרב כי הנשיא פרס אמר לו שבקבלת הפנים בנתב"ג נשא האפיפיור נאום טוב, וגם במשכן הנשיא נשא נאום מרגש.
הרב לאו והאפיפיור. לחיצת יד קרירה (צילום: דודי ועקנין)
יו"ר יד ושם, אבנר שלו, אמר ל-ynet: "בנאום יש יסודות חשובים, במיוחד בנושא הכחשת השואה. זה נאום מעניין וחשוב. הוא ציין את הצורך להיאבק נגד גילויי אלימות מכל סוג שהוא. מה שהרגשתי שחסר זה התייחסות ישירה לאנטישמיות כפי שעשה בנתב"ג, וכפי שעשה קודמו.
לא ברור לי מדוע האלמנט הזה נעלם, במיוחד כאשר יש גילויים של אנטישמיות עכשווית שמתרבים מיום ליום". בנוסף, התלונן על כך שהאפיפיור "לא הביא לידי ביטוי את הרקע הכללי והניסיון שלו", בהתכוונו לכך שהאפיפיור הגרמני היה חבר בצעירותו ב" נוער היטלר" ואף שירת כחייל בצבא הנאצי במלחמת העולם השנייה, בטרם ערק ממנו.
יו"ר הכנסת, ראובן ריבלין, אמר לאחר נאומו של האפיפיור כי "את אשר חששנו - אכן אירע. באתי לאוהל יזכור, לא רק כדי לשמוע תיאורים היסטוריים או את עובדת קיומה של השואה. באתי כיהודי, שמבקש לשמוע בקשת סליחה ומחילה מאלה שגרמו לאסוננו, וביניהם הגרמנים והכנסיה, אך לצערי לא שמעתי מאומה מזה".
ריבלין הוסיף כי "עצם הביקור ביד ושם, אין בו כדי הבעת צער מכל סוג שהיא. עיניהם של יהודים בכל רחבי העולם ושל העם בישראל היו נשואות לכאן, בציפיה לשמוע השתתפות כנה, אישית ונחרצת, על שואת עמם, ועל כך לא שמענו דבר".
את האפיפיור ליוו בביקור, מלבד הרב לאו ואבנר שלו, גם נשיא המדינה שמעון פרס, יו"ר הכנסת ראובן ריבלין ואישים נוספים.