טיפ יומי: איך למנוע התכווצות שרירים באמצע הלילה
השינה כבר לא תשוב להיות כשהיתה לאחר שהתעוררנו מהכאב החד. טיפול תרופתי אינו הדרך המומלצת לטיפול בתופעה. אז מה עושים?
מי שהתנסה פעם יודע כמה זה כואב. כיווצי השרירים הפתאומיים האלה, שתוקפים באישון לילה, מצליחים לעורר גם מהשינה העמוקה והאיכותית ביותר ומסרבים להרפות ולהיעלם. אפיזודות הכאב האלה, מסביר ד"ר מיכאל טנצמן, אורתופד מבית החולים העמק של שירותי בריאות כללית, מקורן בכיווץ בלתי רצוני פתאומי של שריר או של קבוצת שרירים, בדרך כלל בגפיים התחתונות – השוקיים או השרירים הקטנים בכף הרגל. האפיזודות האלה נמשכות בין דקות לכמה שעות. שליש מהאוכלוסייה יסבלו מהתופעה המציקה באיזשהו שלב בחיים, ושכיחותה עולה עם הגיל. בקרב כ40%- מהסובלים ממנה, אומר ד"ר טנצמן, היא מתרחשת בתדירות של יותר משלוש פעמים בשבוע.
ד"ר טנצמן: "מדובר אמנם בתופעה שפירה ולעיתים חולפת, אך היא בהחלט פוגעת באיכות החיים והשינה. תיאוריות שעלו בעבר באשר לסיבות הפיזיולוגיות לכיווצים האלה לא הוכחו, ולפחות בחלק מהמקרים הגורם לא ברור. עם זאת, ידוע שכיווצי השרירים הליליים יכולים לקרות עקב נטילת תרופות כמו משתנים, סטרואידים, מורפיום וליתיום. סיבות ידועות נוספות הן הפרעות במלחים בדם, סוכרת, הפרעות בבלוטת התריס ורמת סידן ומגנזיום נמוכה בדם. את הגורמים האלה אפשר לגלות בבירור רפואי, בבדיקה קלינית ומעבדתית. חשוב לזכור שיש גם מצבים רפואיים אחרים שמחקים את התופעה – מתח פשוט של שריר אחרי מאמץ, מחלת דם היקפית חסימתית, מחלות נוירולוגיות והיצרות התעלה השדרתית באוכלוסייה הבוגרת."
מה עושים?
- יש לטפל בכל גורם שתואר כדי למנוע את הכיווצים – איזון סוכרת, הפסקת שימוש בתרופה זו או אחרת, איזון המלחים בדם וכדומה.
- מומלץ לשפר את תנאי השינה. למשל – ללכת לישון כשהעייפות גדולה, לישון בתנאים נוחים, להימנע מאלכוהול או ממשקאות שמכילים קפאין לפני השינה.
- עיסוי השרירים ומתיחות פסיביות של השרירים המכווצים יכולים להקל את ההתקף החריף.
- ניתן לבצע תרגילים שונים לפי המלצת פיזיותרפיסט כדי למנוע התקפים עתידיים.
- הטיפול התרופתי, כדאי לדעת, שנוי במחלוקת – השפעתו חלקית, והוא ניתן רק במקרים קשים לפרק זמן קצוב של ארבעה עד שישה שבועות, כשאמצעים אחרים נכשלו.