שתף קטע נבחר

 

בוותיקן רותחים: "תוקפים, ולא מקשיבים לאפיפיור"

נאומו של בנדיקטוס ה-16 ביד ושם עורר מחאה בישראל. דובר הוותיקן נזעק להגיב וביקש לדייק בעובדות: "מישהו בוחר מראש מה להגיד. האפיפיור מעולם לא היה בנוער ההיטלראי, כפו עליו להיות בוורמאכט ואין לו על מה להתנצל"

האפיפיור זכה בישראל למקלחת צוננת של ביקורת , ושלוותו של הכס הקדוש מתערערת: דובר הוותיקן, האב פדריקו לומברדי, דחה בצהריים (יום ג') את הביקורת על דברי האפיפיור אמש ביד ושם והשיב בתקיפות לכל מקטרגיו של בנדיקטוס ה-16 בישראל.

 

האפיפיור בארץ הקודם - סיקור מלא ב-ynet

 

"לפעמים יש הרגשה שמישהו בוחר מראש מה יש לו להגיד, בלי להקשיב בצורה מעמיקה לדברים עצמם", אמר לומברדי בתשובה לשאלת ynet, במסיבת עיתונאים מיוחדת שכינס בירושלים. לדבריו, האפיפיור כבר הוקיע בעבר את מעשי הנאצים, ולמספר הנרצחים הוא התייחס בקבלת הפנים שנערכה לו בנמל התעופה בן-גוריון.


האפיפיור והרב הראשי שלמה עמאר, הבוקר (צילום: גיל יוחנן)

 

"גם אם ציפו שיגיד זאת שוב, האפיפיור לא נוהג לחזור על דבריו פעמים רבות. בביקור ביד ושם, אליו הוא התכונן באופן יסודי,

 הוא בחר להתמקד בזיכרון ובכבוד של הנספים בשואה. הוא אף הדגיש כי הכנסייה הקתולית תמיד נאבקת בפשעים שכאלה נגד האנושות".

 

לטענת לומברדי, בתקשורת הישראלית התפרסמו בעת האחרונה פרטים לא מדויקים באשר לעברו של האפיפיור וכי מגמה זו נמשכת גם במהלך הביקור. חמש פעמים לפחות במהלך דבריו, חזר דובר הוותיקן והדגיש כי אין ביסוס לשיוכו של האפיפיור לנוער ההיטלראי.

 

"הנוער ההיטלראי היה גדוד של מתנדבים שמבחינה אידיאולוגית חברו לנאצים. הוא באותו הזמן היה בסמינר, למד דת ותיאולוגיה אך הוא מעולם, מעולם, מעולם לא היה בנוער ההיטלראי. כשהיה בן 16 נכפה עליו להצטרף ל'גדודי הפלאק' להגנה של העיר נגד התקפות והפצצות מהאוויר. כל האנשים בגילו גויסו למטרה הזו. מאוחר יותר, לקראת סוף המלחמה, הוא נתפס על ידי האמריקנים וחזר לעסוק בלימודים תיאולוגיים ודת. חשוב להגיד את האמת ולא דברים שאינם נכונים, בעיקר לגביי נושא רגיש זה" אמר דובר הוותיקן.

 

"לא הוא בחר ללבוש את המדים של הוורמאכט"

לגבי הציפיות בישראל כי יתנצל על עברו, אמר לומברדי: "לא הוא בחר ללבוש את המדים של הוורמאכט והוא לא צריך להתנצל על מה שנכפה עליו. מי שמכיר אותו וקרא את הביוגרפיה שלו יודע כי האפיפיור הוא לא אדם מיליטריסטי. אין לו קשר לאלימות, אלא ההיפך".

 

דובר הותיקן התייחס גם להתפרצות של ראש בתי הדין השרעיים ברשות הפלסטינית, השייח תייסיר תמימי, שהובילה לנטישת האפיפיור ולמבוכה גדולה בכנסיית נוטרדאם. "ברור שההתערבות של השייח תממי לא היתה מאורגנת. במהלך הפגישה ראינו שהוא ביקש מהמארגנים לדבר כמחווה במשך דקה אחת. חשבנו שמדובר במילות תודה והערכה, ואז קרה מה שראיתם. זה היה בלתי צפוי ורע", אמר לומברדי.

 

אתמול, היה זה בעיקר הרב ישראל מאיר לאו, יו"ר מועצת יד ושם, שהצית את ההתנפלות על בנדיקטוס ה-16. "אין כאן מילה אחת של השתתפות בצער, של חמלה, של כאב על הטרגדיה הנוראה של שישה מיליון הקורבנות", אמר הרב לאו אחרי שהאפיפיור דיבר במוזיאון להנצחת השואה. "אפילו המילה שישה מיליון נעדרת פה".

 

הרב לאו גם קבל על השימוש בפועל "killed" (נהרגו) ולא "murdered" (נרצחו) בהתייחס לקורבנות השואה. לחיצת היד בין שני האישים היתה קרירה למדי.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האפיפיור, הבוקר בכותל המערבי
צילום: AFP
מומלצים