שתף קטע נבחר
 

כך כופפה ממשלת ארה"ב את ידי הבנקים

המסמכים שנחשפו על ידי מכון Judicial Watch מצטטים את שר האוצר האמריקני הקודם, הנרי פולוסון, כאומר: "אם לא תסכימו לסיוע ממשלתי, הרגולטור יכפה אותו עליכם"

בעוד שבישראל מגיע העימות בין המפקח על הבנקים לבין דירקטוריון בנק הפועלים לכדי הכרעה, חושפים מסמכים חדשים את הדרמה שהתחוללה בארה"ב, באותם ימים נוראים בספטמבר, שבהם החלה הקריסה של המגזר הפיננסי האמריקני. מסתבר שגם במעצמה הגדולה שממערב, נאלץ השלטון להפעיל שרירים ולכופף את ידי הבנקים.

 

מסמכים שנחשפו היום (ה') מגלים ששר האוצר הקודם, הנרי פולסון, אילץ תשעה בנקים גדולים לקבל כספי סיוע מהממשל, ובכך לאפשר לשלטון להתערב בענייניהם. "אם הפיתרון של קבלת כספי סיוע לא נראה לכם", מצוטט פולסון בפרוטוקול של ישיבה עם ראשי הבנקים, "עליכם לקחת בחשבון שהרגולטור ידרוש זאת מכם בכל מקרה".

 

בכך, למעשה, הודיע שר האוצר האמריקני הקודם לראשי הבנקים כי יאלצו להסכים להתערבות הממשל בענייניהם בין אם הם מעוניינים בכך ובין אם לאו. פולסון הוסיף ואמר באותה ישיבה, שנערכה ב-13 באוקטובר 2008, כי "איננו יכולים להרשות לעצמנו לא להתערב, כי זה ישאיר את הכלכלה במצב חשוף ופגיע מדי".

 

המסמכים פורסמו על ידי מכון המחקר Judicial Watch, העוסק בבקרת פעולותיו של השלטון הפדרלי. נשיא המכון, טום פיטון (Tom Fitton) כתב בהצהרה לעיתונות כי "מסמכים אלה מראים כיצד הממשלה הפדרלית הפעילה כוח ללא מעצורים על המגזר הפרטי".

 

בפגישה המדוברת עם פולסון, נכח שר האוצר הנוכחי, טימות'י גייטנר, לצד נשיאי הבנקים הבאים: סיטיגרופ, ג'יי. פי. מורגן, וולס פארגו, מריל לינץ', מורגן סטנלי, גולדמן סאקס, מלון קורפ וסטייט סטריט. מתחילת שנת 2009 נסגרו 33 בנקים בארה"ב. בשבוע שעבר, ביצע הממשל האמריקני "מבחני לחץ" ל-19 הבנקים הגדולים בארה"ב, כדי לבחון את יכולת עמידתם בפגעי המיתון. הממשל קבע כי אף אחד מהבנקים אינו בסכנה של חדלות פירעון, אבל 10 מהם, כולל בנק אוף אמריקה, סיטיגרופ ומורגן סטנלי, נדרשו להגדיל את היקף הונם, בסכום כולל של 75 מיליארד דולר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנרי פולסון. דרש וקיבל
צילום: AP
מומלצים