הסכסוך בסרי לנקה: המורדים לא יזנחו מאבקם
הדיפלומט אפרים דובק סבור שהעימות בין המורדים הטמילים לצבא סרי לנקה לא הגיע אל קיצו, וכי הכרזת המורדים על הפסקת אש היא זמנית בלבד. "גם אם המורדים איבדו את השליטה על האזור שבו החזיקו, עוד נשמע מהם", אמר ל-ynet
המורדים הטמילים בסרי לנקה הכריזו
היום (א') על הפסקת אש, וטענו כי "הקרב הגיע אל סופו המר" - אך האם יש בהודעה זו משום הכרזה על הפסקת מאבקם למען אוטונומיה למיעוט הטמילי המתגורר במדינה? הדיפלומט הישראלי הוותיק אפרים דובק סבור שהתשובה שלילית, למרות הדיווחים שמייסד ארגון המורדים ולופילאי פרבהקראן נמצא מת.
העימות בסרי לנקה:
26 שנים של לחימה
רויטרס
יותר מ-70 אלף בני-אדם נהרגו בסכסוך בין ממשלת סרי-לנקה למורדים הטמילים. נשיא סרי-לנקה נרצח וכך גם שר החוץ של המדינה וראש ממשלת הודו. כל ניסיונות התיווך לא הצליחו. כרוניקה של מלחמת אזרחים
"היו עשרות הפסקות אש, ועשרות פעמים הודיעה ממשלת סרי לנקה על ניצחון - כפי שעשתה אתמול - כך שאני מקבל בערבון מוגבל את ההודעה על הניצחון וסוף המלחמה", אמר דובק, שכיהן כשגריר ישראל הראשון בהודו וגם ביקר בסרי לנקה. "המורדים הטמילים עקשנים מאוד, ולוחמים כבר עשרות שנים", אמר ל-ynet. "אני מניח שתהיה תקופת רגיעה של כמה שבועות או חודשים - ואז הלחימה תתחדש. זה לא עניין גמור".
לטענת דובק, תחושות הקיפוח החריפות של המיעוט הטמילי בסרי לנקה יוסיפו להניע את העימות הזה קדימה. "הטמילים מרגישים שהופלו לרעה. הם זרים לאי, שאליו הגיעו מדרום הודו, והם דורשים אוטונומיה מסוימת, פחותה מעצמאות - שאותה מסרבת ממשלת סרי לנקה לתת להם. המאבק שלהם נמשך שנים רבות והעמיד את הנושא במרכז ההוויה במדינה. מאחר שלא מדובר כאן במלחמה של צבא מול צבא אלא בלחימה של צבא בארגון גרילה, אני מעריך שגם אם המורדים איבדו שליטה על האזור שבו החזיקו, עוד נשמע מהם".
פעילות הטרור הטמילית תימשך
המורדים הטמילים מופיעים ברשימות ארגוני הטרור של ארצות הברית, הודו והאיחוד האירופי. בין היתר, ידועים המורדים לשמצה כמי שהמציאו את חגורת הנפץ, ולצד הקרבות שניהלו נגד הצבא באזורים שבהם החזיקו עד לאחרונה בצפון ובמזרח סרי לנקה, ביצעו מחבלים מתאבדים בשורות המורדים פיגועים בערים גדולות במדינה, רחוקות מקו האש. דובק סבור שפעילות זו תימשך, בניסיון של המורדים לאלץ את הממשלה להעניק למיעוט הטמילי את האוטונומיה שהם מבקשים.
חוגגים את סוף הלחימה בקולומבו. בקרוב יתחדשו הפיגועים? (צילום:AFP)
ומה בדבר האפשרות שהמורדים יבצעו פיגועים מחוץ לגבולותיה של סרי לנקה - אולי כדי לכפות התערבות בינלאומית במשבר? דובק גורס כי הסיכויים לכך נמוכים - למרות שבמשך השנים ביצעו המורדים הטמילים כמה התקפות מחוץ לגבולותיה של סרי לנקה. ההתקפה הידועה שבהן היא פיגוע ההתאבדות שבו נהרג ראש ממשלת הודו ראג'יב גנדי ב-1991. "המורדים רצחו את גנדי כי הוא נתן לצבא ההודי להתערב לטובת ממשלת סרי לנקה - במקום לצדד בטמילים, שהם הודים", מסביר דובק. "לרוב המורדים לא פועלים מחוץ למדינה - כי הם מבינים בעצמם שכך לא יצליחו לעורר את דעת הקהל העולמית לטובתם, אלא רק נגדם", הוסיף.
לאורך התקופה האחרונה, אז הסלים מאוד העימות בסרי לנקה וגבה אלפי נפגעים אזרחים - אם לא עשרות אלפים - נמנעה הקהילה הבינלאומית לנקוט צעדים משמעותיים כדי להתערב במשבר. דובק אינו מופתע. "יש עימותים שנמצאים בתודעה העולמית, כמו הסכסוך הישראלי-פלסטיני ויש עימותים כמו זה בסרי לנקה, שם העולם לא מגיב ולא מתערב. רחוק מהעין, רחוק מהלב", הוא מסכם. על כל פנים, הוא סבור שבטווח הקצר, יוטב מצבם של האזרחים הטמילים באזורים שבהם התנהלה בחודשים האחרונים לחימה - לאור ההפסקה הנוכחית בפעולות האיבה.
נשיא סרי לנקה חוגג. ניצחון זמני?
צילום: AFP
מייסד ארגון המורדים. התאבד?
צילום: רויטרס
אזרחים טמילים באזורי הלחימה. מצבם יוטב?
צילום: רויטרס
מומלצים