4 שבועות לשביתה ב'פתוחה': סמסטר קיץ בסכנה
עד שהמנחים וההנהלה הסכימו סוף סוף על הליך גישור, חלף זמן יקר לעשרות אלפי הסטודנטים - שנדרשים לעבור מבחנים כרגיל ויוצאים כדי למחות. באוניברסיטה מתריעים שסמסטר הקיץ יידחה, ואולי אף יבוטל. והסוף עדיין פתוח לגמרי
הדיונים על התקציב וזעקות אנשי החינוך והאקדמיה תפסו בשבועות האחרונים את רוב תשומת הלב הציבורית, אבל עבור רבבות סטודנטים - כבר ארבעה שבועות שהחיים משובשים. שביתת המנחים באוניברסיטה הפתוחה נמשכת, ורק היום (א') התקיימה פגישה ראשונה בין ההנהלה לנציגי השובתים - גם היא רק ל"היכרות". בינתיים, הסטודנטים וההנהלה נאבקים על אופי הלימודים במהלך השביתה, וסמסטר הקיץ כבר בסכנה.
האוניברסיטה הפתוחה סגורה
- ח"כים הבטיחו ללוות את המשא ומתן
- מנחה מפירת שביתה: עזבו אותי מהסכם קיבוצי
- משוררים ומוזיקאים נגד האוניברסיטה הפתוחה
- חומר למבחן / דעה
במסגרת השביתה, כמעט כל 1,300 המנחים ומרכזי ההוראה באוניברסיטה הפתוחה, הגדולה בישראל, לא מקיימים שיעורים ובודקים עבודות. הם דורשים לחתום על הסכם עבודה קיבוצי.
לפני כמה ימים שלחה האוניברסיטה מכתב לכל 42 אלף הסטודנטים והודיעה כי בסמסטר הנוכחי לא תחול חובת הגשת עבודות, אולם המבחנים יתקיימו כרגיל, החל מראשית יולי - תוך התחשבות והוספת מועד שלישי אבל הסטודנטים ממש לא מתרשמים. בקרבם מתעוררת תנועת מחאה - בדרישה להחזרים כספיים, ובמקביל סירוב לגשת למבחנים בלי הנחייה.
על כך אומרים היום בתגובה בהנהלת האוניברסיטה: "הלמידה באו"פ מתבססת על למידה עצמית והסטודנטים קיבלו את כל חומרי הלימוד כבר בתחילת הסמסטר, מרבית הסטודנטים מסוגלים להמשיך וללמוד באופן עצמאית. נוסף על כך, ישנם מנחים ומרכזים הממשיכים ללמד על אף השביתה".
המחלוקת נוגעת לסמסטר הנוכחי, אולם סמסטר הקיץ עלול להתבטל כליל. "בשל נסיבות השעה", נאמר לסטודנטים, "ההרשמה לסמסטר הקיץ הוארכה". אם זה יבוטל, או יחולו "שינויים מהותיים במתכונת ההנחיה בקורסים", יוכלו הנרשמים לבטל את הרשמתם ולקבל החזר מלא. "עם זאת", הדגישו, "כבר עתה נראה כי בגלל השביתה תיתכן דחיה של עד חמישה שבועות במועדי פתיחת הסמסטר וסיומו".
יש הבטחה: הסטודנטים ישולבו בכל הסכם
אז מה קורה בשולחן המשא ומתן אחרי שבועות ארוכים של קיפאון? גם עכשיו, לא הרבה. בשבוע שעבר הוחלט על מגשר, השופט בדימוס פרופ' יצחק זמיר. היום נערכה פגישה ראשונה בין הצדדים - ההנהלה והמנחים - ללא המגשר, על מנת לקבוע לוח זמנים למגעים וכמסגרת של תיאום ציפיות.
לדברי יניב בר-אילן, מנחה באוניברסיטה וממובילי המאבק: "אנחנו מברכים על הפנייה למגשר ומקווים שבתיווכו של פרופ' יצחק זמיר ניתן יהיה להגיע לפתרון מהיר והגון לגבי תנאי ההעסקה של סגל ההוראה". לדבריו, יש נקודות לגביהן הושגה הסכמה, ולגבי אחרות, "עקרוניות ואלמנטריות", הם עדיין מחכים לתשובה.
הנהלת האוניברסיטה אמרה מצדה כי היא מצרה על התמשכות השביתה והפגיעה בסטודנטים. "אנו נמצאים בהתחלתו של הליך גישור.
אנו מקווים שבימים הקרובים תהיה התקדמות חיובית שתוביל לפתרון המחלוקות בין הצדדים. הנהלת האו"פ מפרסמת באופן שוטף הנחיות והקלות לסטודנטים, מתוך הרצון למזער הפגיעה בלימודים ככל שנגרמה".
ברקע נמצאת המועצה להשכלה גבוהה שבמשרד החינוך. מהוועדה לתכנון ותקצוב (ות"ת) של המועצה נמסר כי הם "ליוו את המגעים בכל דרך, בין אם בשיחות עם כל צד בנפרד ובין אם בפגישות משותפות לפישור, אך הדבר לא הסתייע - ואנו מברכים את ההחלטה לפנות למגשר". כן הובטח ש"בכל הסכם שייחתם גם הסטודנטים יילקחו בחשבון ויהיו צד בסיכומים. בנוסף, לא יתקבלו סיכומים הנוגעים להחזר הלימודים שלא על דעתם".