שתף קטע נבחר

 

פתח וחמאס: סיכום עקרוני על כוח משותף בעזה

מצרים מבקשת להציג התקדמות, ודיווחה על הסכמה עקרונית. אבל הבלון לא ממש התנפח כאשר בפתח טענו: אין בכלל סיכום על פרטי הכוח המשותף. סבב השיחות הבא: רק ביולי

האם אחרי שנתיים, הפיוס הפלסטיני מתחיל לקרום עור וגידים - או שזה מצג שווא? ביום השני מבין שלושה בסבב השיחות החמישי בקהיר בין פתח לחמאס, מסרו אמש (יום א') מקורות מצריים כי הצדדים הגיעו להסכמה בעניין הקמת כוח ביטחוני משותף ברצועת עזה.

 

סוכנות הידיעות המזרח-תיכונית ("מנה" המצרית) דיווחה כי פתח וחמאס סיכמו על הקמת הכוח, וכי ההסכם בעניין זה - כמו ביתר סוגיות הדיאלוג - ייחתם ב-7 ביולי. לא נמסר מי יעמוד בראש הכוח, מה יהיה היקפו וכיצד יוגדרו סמכויותיו.

 נציג פתח הבכיר, שר החוץ הפלסטיני לשעבר נביל שעת, צוטט כאומר שלפי ההבנות העקרוניות, הכוח יחל לפעול עד לבחירות הבאות ברשות הפלסטינית, בינואר 2010.

 

יו"ר סיעת פתח בפרלמנט הפלסטיני וחבר משלחת התנועה לדיאלוג, עזאם אל-אחמד, הוציא את האוויר מהדיווח המצרי, ואמר כי העניין רחוק מסיכום סופי. "עקרונית סיכמנו על הקמת כוח משותף מהמנגנונים הפועלים בעזה, אך הדרך ארוכה עד לסגירת הסוגיה ולפרטים הקטנים, כמו גם בשאלה האם הכוח יכול להיות במעברים", הדגיש.

  

מסגרת השיחות בתיווך מצרי בין פתח - השולט ברשות הפלסטינית ובגדה - לחמאס - שהשתלט ביוני 2006 על עזה - החלה במרס, ועד כה לא הניבה פירות של ממש. אל אחמד הודה כי גם אחרי הסיבוב הזה לא הושגה הסכמה בעניין הבחירות - מועדן ושיטתן - והסוגיות האחרות שבמחלוקת, בהן הרכב הממשלה ועניין המנגנונים הבטחוניים בכללותו. היום ייערכו פגישות נוספות, ואחר כך יתכנסו שוב הצדדים במסגרת זו רק ב-4 ביולי.

 

"סולימאן דורש: הסכם עד יולי"

מוקדם יותר דווח מפי נציגי הפתח, כי המתווך הראשי, שר המודיעין המצרי עומר סולימאן, דרש מהצדדים להגיע להסכם עד תחילת יולי. סולימאן הבטיח שאם הסכם אכן יושג - תפתח מצרים את הגבול עם הרצועה במעבר רפיח.

 

הלחץ המצרי המוגבר עשוי לפי ההערכות להיות חלק מניסיון להדגיש את התפקיד שנושאת המדינה באזור, לקראת פגישתו של הנשיא חוסני מובארק בשבוע הבא בוושינגטון עם נשיא ארצות הברית, ברק אובמה. במצרים סירבו להגיב על ההבטחות לפתיחת הגבול.

 

הסכסוך הפנים-פלסטיני מעיב גם על הניסיונות של הקהילה הבינלאומית להאיץ את תהליך השלום בין הפלסטינים - והעולם הערבי כולו - לישראל. "לא יהיה שיקום בעזה, לא יוסר המצור, לא תהיה רגיעה ולא שיחות שלום עד שיושג הסכם", צוטט סולימאן בסוכנות הידיעות הרשמית, לאחר פתיחת סבב השיחות הנוכחי בקהיר.

 

לפי גורם מצרי, מצרים הציעה כי חמאס יישאר מחוץ לממשלת המעבר הזמנית שמקים סלאם פיאד, תחת הנשיא הפלסטיני אבו מאזן. בתמורה, חמאס והפלגים הפלסטינים הנוספים יהיו חלק מ"ועדת ניהול" בעלת מעמד בקביעת החלטות הממשלה.

 

ועדיין, הקולות הפסימיים גוברים על הנסיונות המצריים להציג אופטימיות. עוזרו הקרוב של אבו מאזן, יאסר עבד-ראבו, אמר אתמול שפתח לא יקבל את ההצעה שהוזכרה מכיוון שמשמעותה "רק הרחבת הקרע". עם פתיחת סבב השיחות בשבת ציין בכיר חמאס בעזה, מחמוד א-זהאר, שארגונו עדיין בוחן את ההצעה המצרית, אולם הדגיש שחמאס לא יהיה חלק מממשלה שתכיר בישראל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חמושי חמאס בהריסות בעזה
צילום: AFP
ויגור פתח עם חמאס?
צילום: AFP
צילום רויטרס
שעת. סיכום עקרוני?
צילום רויטרס
מומלצים