חשש מאינפלציה? אז למה קונים דולרים?
בנק ישראל אינו מזדרז לשנות את המדיניות המוניטארית והפיסקאלית וממשיך לקנות דולרים בכדי להחליש את השקל ולעזור ליצוא הישראלי. כשברקע לחצים אינפלציונים, מציאות זו יכולה להפוך לכדור שלג שיגרום לירידה חדה מדי בערך השקל ולהתגברות האינפלציה
לפני מספר ימים התבשרנו שמדד חודש אפריל עלה באחוז שלם. נכון, מדובר במדד שהיה צפוי להיות גבוה ורבים גם יאמרו שמדד אפריל באופן היסטורי הינו גבוה, אבל לאור המשבר הכלכלי החריף וההורדה האגרסיבית בריבית השקלית שעומדת על רמת שפל היסטורית של 0.5%, בהחלט היה ניתן לצפות לסדרה של מדדים נמוכים במיוחד.
רק אתמול פורסמו נתוני הצמיחה על ידי הלמ"ס והראו על צמיחה שלילית בקצב של 3.6% בתוצר המקומי ברבעון הראשון של שנת 2009.
למרות זאת, העליות החדות בשווקים הפיננסיים בעולם וגם בארץ בחודשיים האחרונים, מעלים את הסיכוי שהרע ביותר כבר נמצא מאחורינו.
מהסתכלות מעמיקה יותר על דו"ח מדד המחירים בחודש אפריל, אפשר להבחין בעלייה ניכרת של הסעיפים שבדרך כלל עולים בחודש זה, כאילו לא מדובר באחד מהמשברים החמורים בתקופה האחרונה.
בראש הרשימה מככבים מחירי הנופש בארץ ובחו"ל, המזון, מחירי התרבות והבידור וגם הביגוד, מחירי הבתים ושכר הדירה.
למרות המיתון, מחירי הנדל"ן בארץ כנראה עלו ב-5% בממוצע ברבעון האחרון, בניגוד גמור למתרחש גם באירופה וגם בארה"ב.
בנוסף העלייה המרשימה של מחירי הנפט בעולם שנסקו מרמות של מתחת ל-40 דולר לחבית, לכמעט 60 דולר, העלו בשיעור ניכר את מחירי התחבורה שעלו בחודש אפריל בשיעור של יותר מ- 3%.
רבים טוענים כי אין לעסוק עדיין בשינוי הריבית העתידית, אך גישה זו שלא מתחשבת בעתיד הפוסט משברי יכולה בסופו של דבר להוביל אותנו למשבר הבא שהוא לא פחות חמור- משבר האינפלציה.
קצב האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים עומד ברמה של 3.1%, קצת מעבר לטווח העליון של יעדי הממשלה שנע בין 1% ל 3%.
לכן, אם המשבר הכלכלי עבר את נקודת השפל שלו ואנחנו נמצאים בתהליך הדרגתי של יציאה מהמשבר, חשוב לשקול מחדש את מדיניות בנק ישראל בנוגע לאינפלציה ואולי להתחיל לחשוב על עלייה מדורגת בריבית בכדי לא לפגוע בהתאוששות המשק מחד, אך גם בכדי לא לתת לשד האינפלציוני לצאת מהבקבוק מאידך.
עלייה בלחצים האינפלציוניים ללא שינוי המדיניות המוניטארית והפיסקאלית של בנק ישראל שעדיין קונה באופן סיסטמאתי דולרים בכדי להחליש את המטבע המקומי וזאת כדי לעזור לתעשייה המקומית להפוך לתחרותית יותר, יכולה להפוך לכדור שלג שיגרום לירידה חדה מדי בערך השקל, מה שיגרום להחמרה נוספת בלחצים האינפלציוניים.
בארה"ב הדולר התחזק באופן משמעותי במהלך המשבר הנוכחי למרות הגירוי הכמותי האדיר שניתן שם למערכת הפיננסית. התחזקות זו שומרת את הלחצים האינפלציוניים על אש קטנה.
ואולם פה, המשבר לווה בירידה חדה בערך השקל מול הדולר מה שמעלה בשיעור ניכר את הסיכוי להתפרצות אינפלציונית.