שתף קטע נבחר

 

סליחה, מתי יוצא השנה יום ירושלים?

כ"ח באייר יש רק אחד, אבל יום ירושלים – שלושה. יום חגה של הבירה חל ביום שישי, אך הזיכרון הישראלי הקצר גרם לבלבול סביב הקדמת החגיגות. בחוק אין התייחסות לסוגיה, הבהרת הרבנות לא ממש תפסה, והתוצאה: חצי שבוע ירושלים

רבים ברחבי הארץ, כך נראה, שכחו מזמן מהו יום ירושלים, אבל השנה גם הבירה לא ממש סגורה על עצמה. כ"ח באייר יש רק אחד, והוא חל השנה ביום שישי, אבל האירועים לציון 42 שנה לשחרור העיר יתפרסו על פני כמעט חצי שבוע. הם יחלו הערב (יום ד') בחגיגות יום הסטודנט, מחר יתקיימו הטקסים הממלכתיים, וביום שישי - תפילות הלל והודאה בבתי הכנסת. מבולבלים? גם אנחנו.

 

בניגוד לנהוג ביום העצמאות, בחוק יום ירושלים אין כל התייחסות לסוגיית הקדמת החגיגות במקרה שכ"ח באייר חל ביום שישי - והתוצאות בהתאם. מצד אחד מדובר בחג שאינו יום שבתון והחשש לחילול שבת

בשל התמשכות החגיגות - נמוך; מצד שני, אירוע ה"ריקודגלים" המסורתי, הנערך בצהרי היום, הוקדם לחמישי; מצד שלישי, יום ירושלים, על פי החלטות הרבנות הראשית בעבר, נחשב לחג דתי יותר מיום העצמאות (למשל, בו הוחלט על אמירת הלל בברכה, ובעקבות זאת מברכים גם ביום העצמאות) ולכן חשוב לציינו במועדו. אז מה עושים?

 

בכמה לוחות שנה החליטו המו"לים עד דעת עצמם לציין כי יום ירושלים הוקדם ליום חמישי, כ"ז באייר. רבנים מכל הארץ פנו בעניין לרבנות הראשית, שפירסמה הודעה בעניין, ובה נכתב: "לשאלת רבים הרינו להבהיר כי יום ירושלים לא הוקדם ויצוין בעתו ובזמנו, דהיינו ביום שישי כ"ח באייר תשס"ט. התפילות המיוחדות ליום זה תיאמרנה בתפילת ערבית אור ליום שישי ובשחרית יום השישי".

 

אבל גם זה לא עזר. בית הכנסת ישורון - אחד המרכזיים בירושלים - פרסם שתי מודעות סותרות על זמן התפילה החגיגית. על פי אתר האינטרנט היא תתקיים מחר, ועל פי לוחות המודעות – כבר היום.

 

גם בקהילות אחרות נאלצו הגבאים לשנות את המועד שכבר נקבע. באחת מהן, "אחדות ישראל" שבמרכז העיר, עדכנו את חברי הקהילה כי "האירוע המרכזי לכבוד יום ירושלים יתקיים ביום חמישי

בערב (ולא כפי שפרסמנו שבוע שעבר)".

 

גורם ברבנות הראשית אמר ל-ynet: "לצערנו הגדול, רוב אלה שמציינים את יום ירושלים הם הדתיים, ואילו בציבור הכללי היום הזה לא ממש נתפס כיום חג, ולכן אין צורך להקדים אותו. הדתיים ממילא לא יחללו שבת בגלל החגיגות, והחילונים בכלל לא יחגגו במהלך היום. האירועים הממלכתיים נערכים בכלל בלילה שלפני, ולכן גם אותם אין צורך להקדים".

 

הוא ציין עוד כי יום העצמאות הוא יום שבתון שחלק ניכר מהפעילות שלו נעשית ביום, כולל טקסים ממלכתיים כמו הענקת פרס ישראל, ולכן אם הוא חל ביום שישי מקדימים אותו לחמישי. את יום ירושלים הוא משווה לל"ג בעומר, שלא נהוג להקדימו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הכותל. 42 שנה לשחרורו
צילום: ישראל ברדוגו
ריקודגלים. בצהרי יום חמישי
צילום: רויטרס
מומלצים