משחקי וידאו זולים בישראל? יש דבר כזה / ראיון
יניב שרון, יזם ואיש היי-טק, התפלא על המחירים הגבוהים של משחקי הוידאו בארץ. בתגובה, החליט לפתוח את חנות Zol Games. החנות מציעה משחקים ישנים בזול, כאלטרניבה לצרכנים המיואשים. ראיון
בנוף הזה, החנות הווירטואלית Zol Games, שנפתחה לפני מספר חודשים, נותנת תחושה שונה: החנות מציעה משחקים ישנים יחסית, רובם לא כותרי AAA איכותיים, אך במחירים זולים מאוד, שלעיתים קרובות יורדים מתחת לקו 100 השקלים. מי שמוכן לחכות קצת, ואולי להתפשר על האיכות, יוכל להשיג משחקים לקונסולות החדשות ביותר - במחיר שווה לכל נפש.
יניב שרון, שהקים את החנות עם בת זוגו, מציג חזון קצת שאפתני, אבל מעורר הערכה. בראיון ל-ynet הוא אומר שהמטרה שלו היא לשנות את הרגלי הצריכה של הגיימרים הישראלים.
- מחפשים משחקי רשת? בואו לאתר המשחקים שלנו
עסק מסחרי עם אידיאולוגיה
"אנחנו עצמנו לא גיימרים", מודה שרון. "אנחנו זוג, אני ואשתי שהיא עולה וותיקה משוודיה. אחנו קצת מכירים את השוק, יש חברים גיימרים, ילדים. ראינו מה קורה בארץ, זיהינו את הפוטנציאל ואמרנו שיש הזדמנות לעשות מהלך שכולם יהנו ממנו".
שיטת העבודה של החנות, "הקומבינה" כפי ששרון מגדיר אותה בהומור, היא עבודה בשיתוף פעולה עם חברה שוודית, שמשיגה ממפיצות המשחקים מלאים גדולים במחירים משתלמים. לא מדובר במשחקים החדשים בשוק, אלא בכאלה שנמצאים ב"מעגל ההפצה" השני - אחרי שהיצרנים הבינו שהם מיצו את פוטנציאל המכירות לשחקנים המכורים, והם מוכנים להתפשר במחיר כדי למכור עוד עותק.
"המלאי שלנו נמצא בשבדיה, בגלל שמשם אנחנו קונים אותם, מה שאומר שאנחנו לא צריכים להתעסק עם מלאי כפול", הוא מסביר, "המשחקים נשלחים ישירות משם. ככה, כל גיימר יכול לקבל משחקים בזול. אנחנו מקווים מאוד שבעצם יווצר פה שוק שמוכר משחקים במחירים של חו"ל. בחלק מהמשחקים אנחנו אפילו זולים יותר מאתרים בחו"ל. אנחנו עובדים על רווח מאוד נמוך, כי אנחנו רוצים ליצור שינוי בתפיסה - שאנשים יקנו הרבה משחקים, וככה אנשים יתחילו לצבור ספריות משחקים, והרווח שלנו יצטבר".
"מחירי המשחקים בארץ לא הוגנים"
כיום שוק משחקי המחשב בארץ מורכב משלוש חברות גדולות: אטארי ישראל, הד-ארצי וישפאר, שמייבאות באופן רשמי את המשחקים. החברות קושרות את מחירי המשחקים
הגבוהים תלויים במיסוי, ובאחוזי הפיראטיות הגדולים בארץ, שלא מאפשרות להן למכור כמויות רבות של משחקים.
שרון לא קונה את זה. "המחירים של המשחקים בפירוש לא מוצדקים. האינדיקציה שהיא מבחינתי אמת המידה היא מה שקורה בחו"ל, גם אחרי שמכלילים מיסוי בישראל ומע"מ. מדובר סך הכל על מדיה דיגיטלית, דיסק עם משחק עליו. זה כמו להעביר חוברת - חוברת שתעלה בשוודיה 50 שקלים, פה לא צריכה לעלות 250 שקלים. לא יודע כמה מיסוי יש על החוברת הזאת, אבל עדיין זה לא אמור להגיע להפרש כזה.
"בגלל זה אנחנו מרגישים שאנחנו נלחמים את המלחמה הצודקת של צרכנים בישראל. בכל המוצרים בארץ כמעט יש הבדלי מחירים, אבל יש מקומות שאתה אומר, "דחילאק, תקליטור עם משחק עליו, לא ייתכן שבארץ הוא יעלה פי כמה מחו"ל. זה לא הוגן."
גורמים בתעשיה: מדובר בכשלונות
גורמים בשוק משחקי המחשב, לעומת זאת, לא מתרגשים מהטענות של יניב. "מדובר במשחקים ישנים, שכבר לא נמכרים בחנויות, ורובם היו כשלונות קופתיים", מסר לנו גורם בשוק, "בסופו של דבר - מדובר במשחקים שלא מעניינים אף אחד, גם לא במחירים נמוכים".
בין אם בוחרים להאמין ליניב או לחברות המשחקים, המסקנה ברורה: חנות שמציעה אלטרנטיבה זולה, גם אם מדובר במשחקים ישנים, טובה מאוד לצרכנים, ואולי גם תגביר את התחרותיות בשוק. יניב מקווה שהיא תעשה יותר מכך - וגם תצליח להביא גיימרים שעד עתה הורידו משחקים בצורה לא חוקית מהאינטרנט, לרכוש את ספריית המשחקים שלהם
בצורה חוקית.
הפיראטים כורתים את הענף
"אני בא מענף התוכנה", הוא מספר, "בענף התוכנה, כל תוכנה שהעתקת ממישהו אחר, אתה בעצם כורת את הענף שאתה יושב עליו. זה אותו דבר במשחקים. זה מטריד שמדינה כמו שלנו, אפילו אם היא קטנה, היא מאוד פיראטית."אני רוצה להאמין שאם מישהו יכול לקבל משחק במחיר ריאלי, הוא היה קונה אותו. אני רוצה להאמין שהשוק הישראלי הוא פיראטי בצורה גדולה יותר ביחס לעולם בגלל שזה לא הוגן, בגלל שילד שצריך להוציא 400 שקל בחודש על משחק - זו הוצאה שהיא גדולה עליו, ואם הוא מוצא פרצות הוא הולך עליהן. אנחנו מאוד מאמינים שברגע שיהיו אלטרנטיבות במחירים ריאליים אז הפיראטיות תרד - וזו חלק מהשאיפה המוסרית שלנו באופן כללי."
לא מתאים לכל הגיימרים
מעיון במחירון המלא של החנות (שזמין בצורת קובץ אקסל באתר), מצאנו מבחר רחב מאוד של משחקים, במחירים שנעים, בממוצע, סביב ה-100 שקלים למשחק.
רוב המשחקים אכן כבר לא נמצאים בצורה סדירה בחנויות, ובחלק מהמקרים אכן מדובר במשחקים שלא מעניינים את רוב הגיימרים, אך חיפוש מעמיק יוכל למצוא פנינים של ממש.
Guitar Hero: Aerosmith, למשל, נמכר ב-99 שקלים בלבד בגירסת ה-Xbox 360 (ללא גיטרה). חנוית משחקים שעדיין מחזיקות אותו במלאי, מוכרות אותו במחיר המתקרב ל-400 שקלים. משחק המירוצים המוצלח Burnout Paradise בגירסת ה-PS3 עולה שם 95 שקלים, לעומת כ-200 שקלים בחנויות.
לא מדובר במשחקים חדשים - אבל בהחלט בתוספות מוצלחות לספרייה שלכם אם הם עדיין לא נמצאים שם.
משחקים לאדם השפוי
"אם אתה גיימר שפותח אוהל מחוץ לחנות ערב ההשקה של משחק, וטוחן את כל האתרים בחו"ל ורוצה להיות זה שישחק לפני כולם, אז זה סוג של שריטה שאנחנו לא יכולים לעזור לה", מודה שרון, "אבל שאדם נורמלי שרוצה לקנות משחקים במחירים ריאליים, אז לא נורא מבחינתו אם זה משחק שיצא לפני שלושה או שישה חודשים".
לגבי תוכניות להרחיב את העסק בעתיד, שרון אומר שכרגע הם מתחילים לבדוק אפשרות למכור גם קונסולות ואביזרים, אך לא בקרוב. "כרגע אנחנו מתמקדים במשחקים בלבד, כדי ליצור את האמון ולשנות את הרגלי הצריכה האמיתית - שגיימרים יתחילו לקנות משחקים בזול, ולצבור ספרייה וליהנות. אנחנו רוצים להתמקד בזה כרגע".
תגובות
מחברת אטארי ישראל נמסר: "אנחנו שמחים על כל חנות או אתר שקשור למשחקים ושעולה לאוויר ומוכר משחקים חוקיים". בנוגע להפרשי המחירים, נמסר כי רוב המשחקים הנמכרים בחנות הם משחקים ישנים שכבר לא נמכרים, ואלה שכן נמכרים בחנויות במחירים דומים, ולעיתים אף זולים יותר (כדוגמה ציינה אטארי את המשחק "שודדי הקאריביים", שנמכר בחנויות ב-49 שקלים, לעומת 79 שקלים ב-Zolgames).
חברת ישפאר בחרה שלא להגיב לכתבה.
מחברת הד-ארצי טרם נמסרה תגובה.