שתף קטע נבחר
 

איחוד האמירויות אומר לא למטבע משותף במפרץ

תקוות רבות תלו מדינות המפרץ במהלך להקמת גוש כלכלי משותף למדינות השולטות ב-45% מעתודות הנפט בעולם. אם כן מדוע פרש איחוד האמירויות?

המהלך המדובר מזה שנים להקמת גוש כלכלי משותף לשש מדינות המפרץ – ערב הסעודית, איחוד האמירויות, קטאר, כווית, בחריין ועומאן – ספג היום (ד') מהלומה קשה. מדינת איחוד האמירויות – המשק השני בגודלו באזור – הכריזה כי היא פורשת מהאיחוד המוצע בהודעה לקונית שפורסמה על ידי סוכנות הידיעות הממשלתית של המדינה. "מדינת איחוד האמירויות מאחלת הצלחה לכל אותן מדינות מועצת שיתוף הפעולה של המפרץ שיצטרפו להסכם האיחוד המוניטרי", צוטט דובר ממשרד החוץ באבו דאבי.

 

 

 

נגיד הבנק המרכזי של האמירויות, ד"ר סולטאן נאסר סווידי, צוטט באומרו כי ארצו תמשיך במדיניות המוניטרית שלה וזה כולל הצמדת המטבע המקומי, הדירהם, לדולר.

 

ההודעה של האמירויות לא נתנה הסבר להחלטת הפרישה אך נראה כי מדובר ב"משחקי כבוד". מדינת האמירויות הייתה זו שהציעה לראשונה, עוד בשנת 2004, לארח בשטחה את המוסד המוניטרי המשותף של המדינות, אולם לפני כשבועיים היא התאכזבה קשות כששאר ארבע החברות (עומאן פרשה מהאיחוד המוצע עוד ב-2007) החליטו שבירת סעודיה ריאד היא זו שתארח את המוסד הפיננסי החשוב.

 

הבקיעים שנוצרו באיחוד המתוכנן היו ברורים בעקבות ההחלטה הזו ומדינת איחוד האמירויות אף הצהירה כי היא "מסתייגת" מהבחירה בריאד. מאז נפוצו בעיתונות הערבית ידיעות שהוכחשו כולן לפיהן באבו דאבי שוקלים להכריז על פרישה.

 

לפי התכנון המקורי, האיחוד אמור היה לצאת לדרך בשנת 2010 וזה כולל גם מטבע משותף. המדינות קיוו כי האיחוד יסייע במיזוגים בין חברות ובנקים במפרץ, יחסוך בעלויות ויגביר את התחרותיות והשקיפות. אימוץ המטבע המשותף היה אמור לנטרל סיכונים הקשורים בשערי החליפין השונים במדינות. בראייה כוללת, במפרץ ציפו כי הגוש המאוחד החדש יהווה גורם משמעותי במשק העולמי שכן חברותיו שולטות ב-45% מעתודות הנפט העולמיות וכן 20% מעתודות הגז הטבעי.

 

עתה לא ברור כיצד ינהגו ארבע המדינות הנותרות – ערב הסעודית, כווית, קטאר ובחריין. אינדיקציות ראשוניות מלמדות כי הן נחושות להמשיך בתכנית האיחוד מתוך תקווה כי באמירויות יתרצו בסופו של דבר ויצטרפו מחדש.

 

דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת)

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דובאי. לא תארח את האיחוד הכלכלי
צילום: איי פי
מומלצים