המדענים הראשיים לשר: מצבנו גובל בקטסטרופה
בפגישת היכרות עם שר המדע וועדת המדע של הכנסת, הביעו המדענים הראשיים במשרדי הממשלה את תסכולם ממיעוט התקציבים למחקר ופיתוח. המדען הראשי בתמ"ת: "המדינה צריכה לממן התפלת מים, לא משקיעים פרטיים"
"מצב מכוני המחקר הממשלתיים גובל בקטסטרופה", אמר היום (ד') בכנסת המדען הראשי של משרד התשתיות ד"ר שלמה ולד. ולד אמר את הדברים בפגישת היכרות של מדעני המשרדים עם שר המדע החדש, דניאל הרשקוביץ, ועם הרכב הוועדה למדע וטכנולוגיה. "המדינה צריכה לממן מטלות מחקר לאומיות-שלטוניות מובהקות כמו התפלת המים, ולא משקיעים פרטיים שהם בעלי עניין. אבל אין לנו אוזן קשבת", הוסיף ולד.
- השקעה במדע אינה פילנתרופיה/ דעה
הוא חשף טפח מהאטימות מניסיונו האישי: "כשבאתי למשרד התשתיות העברנו החלטה לאחד תחת מנהל מיוחד למדעי האדמה את הגופים הנפרדים, כמו המכון הסיסמולוגי לחקר רעידות אדמה והמכון לחקר ימים ואגמים. עד היום ההחלטה נשארה על הנייר".
אבל השר היה אופטימי, כמעט יחיד בפורום המדענים הממורמרים, וציין כי משרדו הוא היחיד בממשלה שתקציבו הוגדל ולא קוצץ. "אני רואה בכך בשורה לשינויים בסדר העדיפות של הממשלה אולי בגלל שבמדע עוסקים בדברים טהורים ולא בפוליטיקה", אמר הרשקוביץ.
לעומתו, המדען הראשי של משרד התחבורה, הפרופ' יוסי פשקר, ביטא את המרירות המשותפת לכל עמיתיו: "האוצר לא משתף איתנו פעולה, ואנחנו לא בסולם העדיפויות. האוצר מקציב לנו כסף קטן, אצלי זה רק 2 מיליון שקלים בשנה, אבל רובו הושקע בסקר הרגלי הנסיעה. לא נשאר כלום לעידוד המו"פ. באים אלי אנשים עם רעיונות לפיתוח אבל אין לי כלים לעודד אותם".
ההשקעה הממשלתית במדע: מעט ומתמעט
יועץ המועצה הלאומית למחקר ופיתוח, נפתלי ארנון, המחיש עד כמה קטן הכסף שמשקיעה הממשלה במחקר הנוגע לתחומי פעילותה. ההוצאה הלאומית למחקר ופיתוח עומדת על 30 מיליארד שקלים בשנה, אבל חלקה של הממשלה בהוצאה הזאת הוא 4 מיליארד שקלים בלבד. מתוך הסכום הזה, מוקצב למחקר פחות מ-1 מיליארד שקלים ולמחקר ייעודי בקושי 100 מיליון שקלים בשנה, "פחות משליש האחוז של ההוצאה הלאומית וגם המעט הזה פוחת והולך", אמר.
המדען הראשי במשרד המדע הפרופ' דוד מנדלוביץ, הסתכל על חצי הכוס המלאה: ישראל היא אחת משתי המדינות המובילות בעולם בפרסומים מדעיים, והשקעת הממשלה במדע (יותר מ-4% מהתוצר המקומי הגולמי) גבוהה יותר משבדיה ופינלנד.
יו"ר הוועדה למדע וטכנולוגיה, חבר הכנסת מאיר שטרית, היה שותף לאופטימיות של שר המדע. הוא התוודה שבמתכוון העדיף את ראשות הוועדה על פני תפקידים אחרים שנתנו לאופוזיציה, בתחושה ש"כאן אני יכול לתרום שינויים ולהוביל שינויים ומהלכים בנושאים שמעניינים אותי".
את מיעוט התקציבים להם זוכה מחקר ופיתוח במשרדי הממשלה, תלה שטרית ביחסי הציבור החלשים שיש לעוסקים בנושא בממשלה, ובכנסת ובציבור. "איוש מלא של תקני המדענים במשרדים היה תורם לקבלת החלטות יותר מושכלות בהתייחסות לתוקף המדעי שלהן", אמר שטרית, וקרא לממשלה לחדש לפחות את ועדת השרים למדע וטכנולוגיה ולהקים ועדה לתיאום בין כל גופי הייעוץ המדעיים.
השר הרשקוביץ הבטיח למלא אחר בקשותיו ולהתייחס בתכנית העבודה שלו לכל התלונות ודברי הביקורת שהשמיעו המדעני המשרדים.