מחקר: המערכת האמריקנית לא יעילה נגד איראן
מחקר אמריקני-רוסי קובע שהמערכת שארה"ב מתכננת להציב באירופה לא תוכל ליירט טילים איראניים. לשיטתם, איום הגרעין לא יהיה ממשי בשנים הקרובות, וגם אם תרצה טהרן לפגוע באירופה, המכ"מ לא יבחין בין ראשי חץ אמיתיים למדומים. בינתיים, רוסיה קשרה בין ביטול התוכנית לאמנה לצמצום גרעין
מערכת יירוט הטילים שארצות-הברית מציעה להציב על אדמת אירופה לא תצליח לסכל מתקפת טילים גרעיניים מאיראן - כך קובע היום (ד') מחקר ראשון מסוגו, שהסתמך על קונצנזוס בקרב מומחים אמריקנים ורוסים, אנשי מכון "מזרח-מערב", הפועל מניו-יורק.
עוד בנושא ניסוי הטיל האיראני:
- איראן: שיגרנו בהצלחה טיל קרקע-קרקע חדש
- פרשנות: הסג'יל מחמיר את האיום מאיראן
- קלינטון על הגרעין האיראני: יש יותר זמן משחשבנו
המחקר קבע כי ביטול תוכנית המגן, אליה מתנגדת מוסקבה בתקיפות, יקל על רוסיה לפעול ביחד עם ארצות הברית ושאר מדינות המערב לריסון איראן. לפי המחקר, איראן עלולה לפתח נשק גרעיני בתוך שנה עד שלוש שנים ולפתח ראש קרב גרעיני חמש שנים לאחר מכן. עם זאת, כתבו החוקרים, אין ראיות לכוונה מצד איראן ליזום סכסוך גרעיני.
וושינגטון ומוסקבה חלוקות בכל הנוגע לתוכנית הגרעין האיראנית. בעוד שארה"ב סבורה שאיראן מעוניינת לפתח נשק גרעיני, שיהווה "איום יוצא דופן", הקרמלין סבור שאין כל ראיה לכך. ממצאי המחקר הוצגו בפני בכירים אמריקנים ורוסים כבר בפברואר, אך פורסמו בציבור רק כעת.
נשיא ארה"ב לשעבר ג'ורג' בוש גיבש תוכנית להציב מכ"מ וסוללה של כמה טילים ליירוט טילים על אדמת צ'כיה ופולין, ואולם יורשו ברק אובמה אמר שימשיך בתוכנית רק אחרי בחינת עלותה ויעילותה. לפי המחקר של מכון "מזרח-מערב", אין טעם בהשקעה. למערכת, נכתב "חולשה חמורה והיא לא יכולה לספק הגנה אמינה לאירופה או ארה"ב מפני טילים שישוגרו מאיראן".
רוסיה קשרה בין ביטול המערכת לאמנת הגרעין
המחקר קובע שכל מדינה שביכולתה להציב טילים בליסטים ארוכי-טווח תוכל לנקוט בצעדים כדי לחמוק ממערכת המגן. "היא תעמוד מול קשיים גדולים בכל הקשור להבחנה בין ראשי קרב שישוגרו מאיראן לבין טילי פתיון שיוכלו ללוות אותם", נכתב בדו"ח. בתוך 6-8 שנים, נקבע, איראן תוכל כפי הנראה לייצר טיל שיוכל לשאת ראש קרב גרעיני לטווח של 2,000 ק"מ - טווח המכסה את המזרח התיכון כולו, ובכלל זה ישראל.
"קשה לדמיין נסיבות", נכתב בדו"ח, שבהן איראן תתקוף את אירופה עם טילים גרעיניים, מאחר שטהרן תספוג תגובה קטסטרופית. לכן, האיום האיראני על אירופה לא קיים בפועל בטווח הקרוב - "כנראה שלא בעשור הבא" - ואין טעם להמשיך בהצבת מערכת היירוט. לפי הדו"ח, "המשימה הדחופה היא שרוסיה, ארה"ב ומדינות אחרות, יפעלו בדרכים דיפלומטיות ופוליטיות לפתור את המשבר סביב תוכנית הגרעין האיראנית".
בתוך כך, ארה"ב ורוסיה סיכמו היום שני ימי דיונים על גיבוש
אמנה חדשה לצמצום כלי הנשק הגרעיניים שנותרו בידיהן מימי המלחמה הקרה. הצדדים מעוניינים לגבש אמנה שתחליף את זו שאומצה ב-1991, ואשר תפוג ב-5 בדצמבר. "השיחות היו קונסטרוקטיביות, ואנו מחשיבים אותן כמוצלחות", אמר דיפלומט רוסי בתום סבב השיחות הראשון. הסבב הבא יתקיים בז'נבה ב-1 ביוני ודיווח על התתקדמות יימסר על-ידי אובמה ועמיתו דמיטרי מדבדב בפגישתם במוסקבה ב-6 ביולי.
שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, אמר היום שלמען הצלחת השיחות, על ארה"ב להפיג את חששות ארצו בכל הנוגע למערכת ההגנה מפני טילים. "העיקרון היסודי של ההסכם חייב לקחת בחשבון ביטחון שווה לשני הצדדים ושימור השוויון האסטרטגי", אמר לעיתונאים במקום כינוס הצדדים. "את זה, כמובן, לא ניתן להבטיח בלי לקחת בחשבון את המצב עם מערכת ההגנה מפני טילים".