תקלה חמורה ב-570 קוצבי לב שהושתלו בישראל
תקלה שעלולה לגרום לפגיעות קשות בחולים ואף למוות התגלתה בקוצבי לב של חברת מדטרוניק, שהושתלו ב-570 חולים בישראל. בימים הקרובים יאתרו הרופאים את החולים המושתלים. יצרנית הקוצבים: מושתלים שחשו בסחרחורת או חוו עילפון מתבקשים לפנות מיידית לרופא
חברת מדטרוניק שלחה בימים האחרונים מכתב אזהרה לרופאים, בו היא מודיעה על תקלה שעלולה לשבש את פעילותם של קוצבי לב מהסוגים KAPPA ו-SIGMA שיוצרו בתאריכים נובמבר 2000 עד נובמבר 2002. בחברה מציינים כי התקלה עלולה לגרום למוות או לפגיעות קשות בחולים התלויים לגמרי בפעילות המכשיר. בחולים שאינם תלויים לחלוטין במכשיר תקלה עלולה להתבטא בתופעות כמו סחרחורת או אף עילפון.
לפי הודעת החברה עד כה דווח בעולם על שני מקרי מוות של חולים שבהם נבדק חשד שתקלה בקוצב גרמה למותם.
"משך חיי הקוצבים נע בין 5 ל-7 שנים ומכלל המכשירים שעדיין קיימים מאותן סדרות ההערכה היא שתתכן תקלה באחוז עד חמישה אחוז מהמכשירים", אומר פרופ' מיכאל גליקסון, מנהל היחידה להפרעות קצב בשיבא ויו"ר החוג
לקיצוב ולאלקטרופיזיולוגיה באיגוד הקרדיולוגי. "התקלה מתבטאת בנתק חשמלי בקוצב והוא מפסיק לעבוד, הסבירות שזה יקרה אינה גדולה ואנשים שתלויים לחלוטין בפעילות הקוצב סביר שיצטרכו להחליף את המכשיר. יש חולים שאצלם זה פחות קריטי והדבר נתון לשיקול הדעת של הרופא המטפל.
"בארץ הושתלו למעלה מ-500 חולים בקוצב, אצל חלקם כבר הוחלפו המכשירים במשך הזמן ואנחנו מעריכים שיש כמה עשרות קוצבים שעדיין מושתלים. החולים יאותרו תוך שבוע-שבועיים ולמי שצריך יחליפו את המכשיר. הסיכוי שאדם ימות מהיום למחר קטן מאד".
פרופ' עמוס כץ, מנהל המערך הקרדיולוגי בבית החולים "ברזילי" מסביר כי "יש חולים שאצלם המערכת החשמלית של הלב מתפקדת, אך בקצב איטי מדי. גם אם נפסיק להם את פעילות הקוצב לא יקרה כלום באופן מיידי. יש חולים שהם ללא פעילות עצמונית של קצב הלב ואצלם כדאי להחליף מבעוד מועד את הקוצב, משום שזה עלול לסכן אותם".
פרופ' כץ מרגיע ומציין כי "לכל מושתל ישנו כרטיס דמוי כרטיס אשראי שעליו מצויין שם החברה וסוג הקוצב. אנחנו יודעים שכל ידיעה כזו מכניסה ללחץ את המושתלים, אבל מי שמושתל בו הדגם הנוכחי יזומן לבדיקה על ידי בית החולים שבו הוא טופל".
חברת מדטרוניק הנחתה את הרופאים להדגיש בפני המטופלים כי יש לפנות לבדיקה במקרה של סימנים כמו סחרחורת ועילפון וכן לשקול החלפת המכשיר בחולים שתלויים לחלוטין בפעילות הקוצב.
מחברת מדטרוניק נמסר בתגובה: "החברה מודעת לכך שקיימת סוגיה טכנית בנושא הפרדה אפשרית של חוטים במעגל החשמלי וסוגיה זו עלולה להשפיע על קבוצה קטנה של קוצבי לב מסוג kappa וsigma, לכן החברה שלחה ליתר ביטחון מכתב לרופאים במטרה להגביר את ערנותם לנושא. ומדגישה כי חולה החש תסמיני סחרחורת חייב לפנות מייד לרופא המטפל".
ממשרד הבריאות נמסר כי הנושא דווח למשרד על ידי "מדטרוניק ישראל" עוד נמסר "משרד הבריאות מוודא שהפעולות המתקנות המתבצעות בישראל זהות לאלו המתבצעות במדינות מערב אירופה. להערכתנו מדובר בכמה עשרות מטופלים שהנושא כיום רלבנטי לגביהם".