יהודים ובדואים הפגינו יחד נגד פינוי בנגב
מאות קראו "ביתי בסכנה, אזרחות בלי כבוד" ו-"בושה וחרפה", בשל הכוונה לפנות עשרות משפחות מטראבין לטובת שכונה חדשה בעומר. "הם לא עשו רע לאיש", אמר פרופ' אורן יפתחאל. תושבי השכונה החדשה: הם רק מנסים להשיג עוד כסף
קרוב ל-200 בני אדם, תושבי טראבין, עומר ויישובים נוספים בנגב, הפגינו הבוקר (יום ו') במחאה על הניסיונות לפנות את בני שבט טראבין מהקרקע עליה הם יושבים, המיועדת לבניית שכונה לאנשי קבע ב"עומר החדשה".
המפגינים נפגשו בסמוך למסגד בטראבין, ומשם החלו לצעוד לכיוון הכביש הראשי כשהם נושאים שלטים "גם אנחנו אזרחי הנגב", "בושה וחרפה לבדש ולמשטרה",
"ביתי בסכנה, אזרחות בלי כבוד". המשטרה נערכה ופרסה כוחות גדולים, והכביש אף נחסם לכמה דקות.
המפגינים מחו גם על הנוכחות המשטרתית הגדולה באזור בדרך קבע, שמשבשת לטענתם את שגרת חייהם של תושבי השבט שנותרו בבתיהם. רוב התושבים עברו לפני שנים ל"טראבין החדשה" הסמוכה לרהט במסגרת הסכם והסדר פיצויים. היתר, כמה עשרות משפחות, עומדים בסירובם להתפנות.
"הם אנשים שלא עשו רע לאף אחד", אמר ל-ynet פרופ' אורן יפתחאל, תושב עומר, שהגיע להביע סולידריות עם שכניו: "המדינה נתנה להם את הקרקעות האלה וכעת כדי שעומר תבנה עוד שכונת וילות הם הולכים להעיף אותם רק כי הם ערבים. זו אוכלוסיה מטרונספרת. האם ייתכן שיהיה מצב בו יבקשו לפנות יישוב יהודי בנגב?", תהה.
המפגינים בטראבין (צילום: הרצל יוסף)
חגית בק, גם היא מעומר, אמרה שאינה מבינה למה היא והטראבינים לא יכולים להיות שכנים. "אני רוצה שיהיו תושבי עומר, שתהיה לנו אותה קופת חולים. אני לא מפחדת מהם, למה שהילדים שלהם לא יהיו עם הילדים שלי? צריך לאסור את טיפוח ה'דמון' שכל הבדואים הם עוברי חוק".
במהלך ההפגנה אמרו המפגינים: "אנחנו רק רוצים לגור במקום כמו בני אדם, אנחנו יכולים להיות חלק מעומר. למה ראש המועצה לא יכול לסבול אותנו? האנשים האלה הם בדיוק כמוהו". עבד טראבין, מראשי ועד הפעולה, אמר כי המפגינים מוחים על התנהלות המשטרה שהופכת את חייהם לבלתי אפשריים: "אנחנו חשים כאילו אנחנו לא חלק מהמדינה. המשטרה מתעמרת בנו, עורכת במקום חיפושים בלילות ומפחידים את הילדים".
"כל אחד ששם פחון יכול להכריז שהשטח שלו?"
מנגד, תושבי השכונה החדשה אינם מבינים על מה המחאה. "אני קניתי כאן שטח וכל אחד מהם יכול לקנות שטח בעומר גם כן", אמר ל-ynet שלמה, תושב עומר שצפה מהצד בהפגנה יחד עם תושבים נוספים. "האם כל אחד ששם פחון ואוהל יכול להכריז שמדובר בשטח שלו? יש חוקי מדינה".
פעילות "בפרופיל גבוה". כוחות המשטרה באזור האירוע (צילום: הרצל יוסף)
"הציעו להם פשרה מספיק טובה", הוסיף אבי שהגיע לצפות בהפגנה ביחד עם בתו. "רוב השבט כבר עבר, כעת הם רק מנסים לנצל את המצב כדי לקבל עוד כסף".
לאחרונה התרחשו כמה אירועים שלפי החשד קשורים לתוכניות הפינוי: מטוסו הפרטי של ראש מועצת עומר, פיני בדש, נפרץ; הוצת חדר חשמל בעומר,
וכתוצאה מכך נגרמו הפסקות חשמל; והוצתו מספר משאיות וטרקטורים שהגיעו לבצע את עבודות העפר להכנת השכונה החדשה. בנוסף, ארבעה קבלנים כבר ברחו בעקבות איומים. בעקבות זאת גדלה הפעילות המשטרתית במקום.ממשטרת מרחב נגב נמסר כי הפעילות "בפרופיל גבוה" נערכה בעקבות הערכת מצב ועל בסיס נתוני הפשיעה. דובר מרחב נגב, תמיר אבטבי, ציין כי "הפעילות המשטרתית תימשך כדי שכל מי שגר שם, גם תושבי טראבין וגם עומר, יוכלו להמשיך להתגורר שם בבטחה. המשטרה עושה את עבודתה בצורה הטובה ביותר".