שתף קטע נבחר

 

דיווח: חיזבאללה עומד מאחורי רצח אל-חרירי

ה"דר שפיגל" הגרמני דיווח כי בידי בית הדין של האו"ם ראיות הקובעות כי ארגון הטרור הלבנוני עומד מאחורי ההתנקשות ברפיק אל-חרירי. בלשים בלבנון עקבו אחר אותות של טלפונים ניידים ששהיו באזור בזמן ההתנקשות. העקבות הובילו ל"יחידת המשימות" של חיזבאללה. הסיבה: נסראללה קינא

בית הדין המיוחד של האו"ם, החוקר את רצח ראש ממשלת לבנון לשעבר, רפיק אל-חרירי, הגיע למסקנה לפיה תנועת חיזבאללה עומדת מאחורי ההתנקשות, אך הוא שומר מסקנות אלה בסוד. כך דיווח בסוף השבוע המגזין הגרמני "דר שפיגל".

 

ההתנקשות בחייו של אחד ממנהיגיה האהובים של לבנון אירעה ב-14 בפברואר 2005. בתחילה רווחה הסברה כי סוריה עומדת מאחורי ההתנקשות, מכיוון שאל-חרירי התנגד לאחיזתה במדינתו. קולות אחרים טענו שמדובר בארגון אל-קאעידה שזעם על קשריו של אל-חרירי עם בית המלוכה הסעודי. היו שהפנו אצבע מאשימה לישראל, בטענה שהיא מעוניינת באי-יציבות בלבנון, ואל איראן, בשל חילוניותו המוצהרת של המנהיג הלבנוני. על-פי הדיווח, האחראי למעשה הוא חיזבאללה.

 

בסוף 2005 הוקם צוות חקירה באישור האו"ם, אותו הוביל התובע הגרמני דתלב מהליס. לאחר שבעה חודשי חקירה החליט הצוות כי כוחות הביטחון הסוריים, יחד עם כמה בכירים לבנוניים, עומדים מאחורי החקירה. ארבעה חשודים נעצרו, אך "האקדח המעשן", ההוכחה החותכת בפרשה, מעולם לא נמצא.

 

את ההוכחה הזו בדיוק אמור היה למצוא בית הדין המיוחד של האו"ם, שהתחיל לפעול בהולנד ב-1 במרץ השנה. בית הדין קיבל מנדט של שלוש שנים, ותקציב של 56 מליון דולר לשנה הראשונה. בראש בית הדין עומד הקנדי דניאל בלמר, וארבעה מתוך 11 שופטיו הם לבנונים שזהותם לא פורסמה מסיבות ביטחוניות.

 

באחד מצעדיו הראשונים הורה בית הדין, בתחילת חודש אפריל, על שחרורם של ארבעת החשודים שנעצרו. זאת, לאחר שלוש שנים בבית כלא לבנוני. מאז לא נשמע דבר מבית הדין, אך כעת נראה כי החקירה הסתיימה וכי בידי השופטים מסקנות חדשות ונפיצות.

 

לא סוריה, חיזבאללה

גורמים המקורבים לחקירה דיווחו ל"דר שפיגל" כי האחריות להתנקשות מוטלת לא על כתפי סוריה, אלא על כתפי היחידות המיוחדות של חיזבאללה. ממסמכים של בית הדין עולה כי בלמר והשופטים הפועלים עמו מודעים לנתונים החדשים מזה כחודש, אך הם בחרו שלא לחשוף את המידע.

 

אנשי חיזבאללה נחשפו לאחר שיחידה מיוחדת של בלשים מכוחות הביטחון הלבנונים הצליחה לאתר מספרי טלפונים ניידים, שאותותיהם נמצאו בקרבת אל-חרירי בימים שקדמו להתנקשות וביום הרצח עצמו. אל מספרים אלה התייחסו החוקרים בשם "מעגל הגיהינום הראשון". בסופו של דבר התמקדו הבלשים בשמונה מכשירים, שנרכשו כולם בטריפולי באותו יום, והופעלו ששה שבועות לפני ההתנקשות. השימוש בכל המכשירים, להוציא אחד, נפסקו מייד לאחר ההתנקשות, והחוקרים מאמינים כי הם היוו את כלי התקשורת המרכזי של המתנקשים.

 

בנוסף, הגדירו החוקרים "מעגל גיהינום שני" – רשת של כ-20 מכשירים ניידים, שיצרו קשר תכוף עם שמונת המכשירים הראשונים. לטענת כוחות הביטחון, כל המכשירים שייכים ל"יחידת המשימות" של חיזבאללה.

 

בסופו של דבר נחשפה החוליה כאשר אחד המחבלים החברים בה התקשר אל חברתו מהמכשיר המבצעי. הוא אמנם עשה זאת פעם אחת בלבד, אבל זה הספיק לבלשים על-מנת לזהותו באופן ודאי. מדובר בעבד אל-מג'יד רמלוש, חבר בחיזבאללה שסיים קורס פעילים באיראן. החוקרים אף גילו כי הוא היה זה שרכש את כל המכשירים. מאז נעלם רמלוש, וייתכן כי אינו בחיים.

 

"המוח": היורש של מורנייה

חוסר זהירותו של רמלוש הוביל את הבלשים אל חאג' סלים, האדם שלפי הערכתם היה המוח שמאחורי ההתנקשות. סלים נחשב כבר זמן רב למפקד חוליית המבצעים של חיזבאללה – יורשו של עימאד מורנייה. הוא מתגורר בדרום ביירות, ומדווח ישירות למזכ"ל חיזבאללה, חסן נסראללה.

 

ככל שהעמיקה החקירה בביירות, כך התבהרה התמונה. ב"שפיגל" דווח כי החוקרים הצליחו לגלות מי מאנשי חיזבאללה רכש את מכונית המיצובישי ששימשה לביצוע הפיגוע, ואף התחקו אחר מקורות חומר הנפץ בו נעשה שימוש. זמן קצר לאחר מכן, בינואר 2008, נרצח מפקד הבלשים בפיגוע שאירע ליד ביתו שביירות. כוחות הביטחון מאמינים כי מפקדת חיזבאללה עומדת גם מאחורי פיגוע זה, וכי מטרתו הייתה לעכב את החקירה.

 

אחת הסיבות להתנקשות הייתה ככל הנראה הפופולאריות הגואה של אל-חרירי, שנתקעה לנסראללה כמו עצם בגרון. בנוסף, הוא היווה את כל מה שנסראללה מתנגד לו: קשרים עם המערב ועם מדינות ערב המתונות, סגנון חיים ראוותני, ואמונה סונית. אל-חרירי היה, ניתן לומר, תמונת ראי של נסראללה.

 

לאחר מלחמת לבנון השנייה, הסתמן נסראללה כמנצח הגדול בעיני הציבור הלבנוני. כוחו הפוליטי עלה, והוא ידע כי יהיו תוצאות הבחירות הקרובות אשר יהיו, ארגונו לא ייאלץ להתפרק מנשקו ולשנות את דרכיו. חשיפת מסקנות בית הדין, זמן כה קצר לפני הבחירות, צפויות לפגוע בחיזבאללה. נסראללה ידע את זה עוד לפני שהחקירה הושלמה. בנאום שנשא עם פתיחת הדיונים בבית הדין, כבר הגדיר אותו כ"מזימה קונספירטיבית נגד חיזבאללה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האחראי? נסראללה
צילום: AFP
צילום: רויטרס
זירת ההתנקשות
צילום: רויטרס
מומלצים